Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Проверка от НАП
Автор: tuizzl   
Дата:   02-03-26 09:23

Здравейте, колеги!

Искам да се допитам до собственици на фотографски студия и фотоателиета относно проверки от НАП, свързани с увеличението на цените на фотопечат.

Наскоро имах проверка, при която беше поставен въпрос за увеличение на цените за печат на снимките с около 5–10 цента (за най-масовите формати 10х15,13х18 и 15х21). Увеличението е минимално и е продиктувано от реално нараснали разходи – материали, консумативи, ток, софтуер, поддръжка на техника и др.
В обекта има ясно видим ценоразпис и всеки клиент предварително може да се запознае с цените и сам да прецени дали да използва услугата или да избере друго място. Притесняваме факта, че проверяващите ми правеха намеци за актове от сорта н
а 2000 до 5000€.

Бих искал да попитам:
Имал ли е някой от вас подобна проверка от НАП за цени на фотопечат?
Налагало ли ви се е да пишете обяснение и как го формулирахте?
Според вас нормално ли е да се търси обяснение за такова минимално увеличение, при положение че услугата не е от първа необходимост и цените са публично обявени?
Искали ли са от вас допълнителна обосновка (разходи, инфлация, доставни цени и т.н.)?

Ще съм благодарен, ако споделите реален опит или препоръка как най-коректно да се подходи в подобна ситуация.

Предварително благодаря на всички отзовали се!

Отговори на това съобщение
 Re: Проверка от НАП
Автор: dbull   
Дата:   02-03-26 11:38

tuizzl написа:

> Здравейте, колеги!
>
> Искам да се допитам до собственици
> на фотографски студия и
> фотоателиета относно проверки от
> НАП, свързани с увеличението на
> цените на фотопечат.
>
> Наскоро имах проверка, при която
> беше поставен въпрос за
> увеличение на цените за печат на
> снимките с около 5–10 цента (за
> най-масовите формати 10х15,13х18 и
> 15х21). Увеличението е минимално и е
> продиктувано от реално нараснали
> разходи – материали, консумативи,
> ток, софтуер, поддръжка на техника
> и др.
> В обекта има ясно видим ценоразпис
> и всеки клиент предварително може
> да се запознае с цените и сам да
> прецени дали да използва услугата
> или да избере друго място.
> Притесняваме факта, че
> проверяващите ми правеха намеци
> за актове от сорта н
> а 2000 до 5000€.
>
> Бих искал да попитам:
> Имал ли е някой от вас подобна
> проверка от НАП за цени на
> фотопечат?
> Налагало ли ви се е да пишете
> обяснение и как го формулирахте?
> Според вас нормално ли е да се
> търси обяснение за такова
> минимално увеличение, при
> положение че услугата не е от
> първа необходимост и цените са
> публично обявени?
> Искали ли са от вас допълнителна
> обосновка (разходи, инфлация,
> доставни цени и т.н.)?
>
> Ще съм благодарен, ако споделите
> реален опит или препоръка как
> най-коректно да се подходи в
> подобна ситуация.
>
> Предварително благодаря на всички
> отзовали се!

Моето мнение, е че са искали да им бутнеш някой евро...

Автор: dbull   
Дата:   02-03-26 11:39

В тази държава всеки трябва да омаскарен с нещо, дори и предлагане на подкуп! За успокоение на власт имащите...

Автор: kes   
Дата:   02-03-26 12:54

Чл. 15. от Закон за въвеждане на еврото :
(4) (Нова – ДВ, бр. 65 от 2025 г.) В периода на двойно обозначаване търговците, които предлагат стоки и услуги на потребители, формират цените си добросъвестно и прозрачно, като всяко увеличение на цените следва да бъде обосновано от обективни икономически фактори. Търговците са длъжни при поискване да представят на контролните органи доказателства за наличието на обективни икономически фактори.
и пак там :
чл.59, ал.1, т. 6 глоба от 1000 лв. до 10 000 лв.;

Ако имаш проблем с глоба пиши на лични да ти помогна.

Автор: iasen2   
Дата:   02-03-26 12:55

искали са под масата нещо. не им се връзвай изобщо

Автор: asahi   
Дата:   02-03-26 13:52

Сам си си виновен. Ако беше вдигнал цените 3 месеца по-рано или по-късно от 01.01. никаква проверка от НАП нямаше да имаш. А за глобите не са те излъгали.

Автор: wlad   
Дата:   02-03-26 15:18

Ако увеличението е продиктувано от реално нараснали разходи и можеш да го докажеш – няма за какво да се тревожиш. Пишеш обяснение, прикачаш го в портала или го носиш на крака и всичко ти е наред.
Ако обаче увеличението е по схемата - сега с еврото цените ще станат по две - вече имаш супер сериозен проблем и не очаквай да ти се размине изобщо. А това с "бутането на някое евро" ... дори не си го помисляйте!

Дата:   02-03-26 17:22

Не мисля, че съм виновен вдигането ми е минимално и обосновано. Разбира се те могат и може би сега се радват, че могат микро бизнес като мен да го изгърбят, понеже в големите вериги не влизат в енерго дружествата не влизат, при мобилните оператори не влизат. Не си прав колега. Не ти го пожелавам. Благодаря ти все пак за коментара

Дата:   02-03-26 17:24

Не е никаква схема. Моето вдигане е много минимално и аз го правя регулярно в края на всяка година просто тази година май със смяната на еврото трябваше да изчакам. За бутане под масата няма да стане и да искат

Дата:   02-03-26 18:08

Никой за нищо не те гърби. Спазваш си законите и си гледаш бизнеса. В България степента на икономическа свобода е много висока. Така мислят чужденците, ние си се оплакваме по инерция.

Някъде бях чул (не обичам това словосъчетание) че НАП ще се обостря при увелиение на цените над 3.5%. Затова си направих механизъм за превалутиране и закръгляване, който оскъпява до 2.5%. Два пъти съм имал близка среща с НАП и в двата случая помагаха много да се решат казусите. Не е имало намек за рушвет.

В големите вериги и енергодружествата НАП няма смисъл да влиза. Всяка сделка се регистрира в сървърите им. Правят си анализите без да излизат от офиса. Знаят за финансите на фирмите повече, отколкото знае главният им счетоводител.

Автор: wlad   
Дата:   02-03-26 20:57

Ако това "Не ти го пожелавам" беше към мен, мога да ти кажа, че НАП ме проверяват на всеки три месеца и проблеми никога не съм имал, защото спазвам закона и не правя схеми. Това е ключът към спокойния сън.

Автор: yakumo   
Дата:   03-03-26 09:09

Вредните отпадъци от националната агенция на паразитите отчитат дейност, а... Успех срещу това финансирано от нас самите зло.

Дата:   03-03-26 09:19

Тяхната дейност се отчита в приходната част на бюджета. По закона за бюджета, който в момента действа, годишните данъчни приходи трябва да са 48.1872 милиарда лева.

Автор: CDman   
Дата:   03-03-26 09:45

Направи им копия за последните 6 месеца на ф-рите за ток, наем, консумативи, приложи и платежните за осигуровки, ДДС и т.н. и им задай въпроса на какви цени биха работили те, ако студиото беше тяхно. [smilie8]

Автор: yakumo   
Дата:   03-03-26 10:09

asahi, дълокомислените глупости си остават глупости, макар и дълбокомислени. Много добре знаеш, че в случая нищоправците на тлъсти заплатки от нашите джобчета не вършат нещо полезно за когото и да е, а просто отчитат дейност - неравна борба със "спекулантите", използващи въвеждането на еврото, за да вдигат цените. Нещо като кулаците едно време ще да са тия фотографи, врагове...

Публикацията е редактирана (03-03-26 10:15)

Дата:   03-03-26 10:36

Тези разсъждения подхождат на едно отдавна отминало време. Съвременното предизвикателство към мен е как да осчетоводявам международните плащания от мен и към мен. Съвсем прост пример - как да си купиш статив от китайски сайт и той да ти влезе като разход в счетоводството? Днес данъчните са мой клиент, а в началото на следващия месец аз съм техен клиент. Играем една и съща игра по еднакви правила.

"Автор: CDman
Дата: 03-03-26 09:45

Направи им копия за последните 6 месеца на ф-рите за ток, наем, консумативи, приложи и платежните за осигуровки, ДДС и т.н. и им задай въпроса на какви цени биха работили те, ако студиото беше тяхно."

Напълно излишно упражнение. На данъчните инспектори им е по-лесно те да ти покажат къде колко си плащал и получавал, отколкото ти да си подредиш и опишеш фактурите. А и не са длъжни да отговарят въпроси, касаещи как ти ще си организираш бизнеса. Това е твоето право, твоята икономическа свобода. И въобще да си платиш данъците е най-предвидимия разход. В бизнеса всекидневно се решават много по-сложни и скъпи задачи.

Автор: ecobo   
Дата:   03-03-26 12:09

asahi написа:

> Тези разсъждения подхождат на
> едно отдавна отминало време.
> Съвременното предизвикателство
> към мен е как да осчетоводявам
> международните плащания от мен и
> към мен. Съвсем прост пример - как
> да си купиш статив от китайски
> сайт и той да ти влезе като разход
> в счетоводството? Днес данъчните
> са мой клиент, а в началото на
> следващия месец аз съм техен
> клиент. Играем една и съща игра по
> еднакви правила.
>
> "Автор: CDman
> Дата: 03-03-26 09:45
>
> Направи им копия за последните 6
> месеца на ф-рите за ток, наем,
> консумативи, приложи и платежните
> за осигуровки, ДДС и т.н. и им задай
> въпроса на какви цени биха
> работили те, ако студиото беше
> тяхно."
>
> Напълно излишно упражнение. На
> данъчните инспектори им е по-лесно
> те да ти покажат къде колко си
> плащал и получавал, отколкото ти
> да си подредиш и опишеш фактурите.
> А и не са длъжни да отговарят
> въпроси, касаещи как ти ще си
> организираш бизнеса. Това е твоето
> право, твоята икономическа
> свобода. И въобще да си платиш
> данъците е най-предвидимия разход.
> В бизнеса всекидневно се решават
> много по-сложни и скъпи задачи.

[smilie24] [smilie24] [smilie24]
[beer] [beer] [beer]

Дата:   03-03-26 12:50

Beer o’clock! [beer]

Автор: CDman   
Дата:   03-03-26 13:57

Признавам, че нямам умствен капацитет да решавам сложни международини плащания.
По тази причина си купувам всичко, което ми трябва от Синтезиса и нямам никакъв проблем с осчетоводяването. [smilie7]

Автор: Julius   
Дата:   03-03-26 19:58

Тъй като питането е адресирано до "собственици на фотографски студия", а аз не съм такъв - ще подмина темата, но ми прави впечатление, че темата изобилства от разсъждения на тема "Счетоводство" от хора, на които силно се надявам счетоводството да не им е професия... [smilie7]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »