Автор: Vinsent
Дата: 02-03-26 18:58
dbull, много интересен сайт!
Да разкажа и аз нещо, без да се впускам в анализи.
Когато си купих първата сериозна камера Canon 30D, накупих и най-различни обективи. Имах много скъп нормален зум /вече не си спомням типа му/, но от всичките обективи, най-много ме радваха 85/1,8 и една Токина рибешко око. Нормалният зум беше толкова безупречен, че ми се виждаше скучен. За научна фотография сигурно щеше да бъде трепач, но за моята любителски цели ми звучеше сухо, сякаш без душа.
Затова, когато минах на безогледалката Сони, първия обектив който взех след основния беше 85/1.8. Дори на кропката не ми изглежда прекалено дълъг. Ето две снимки от него:

Един от най-известните 80-етки е Pancolar 80mm f1.8 на Carl Zeiss, който и до сега държи високи цени. Имах такъв с Практиката. Преди няколко години правих сравнение на него със сегашния ми Сони 85/1.8. Не открих особени разлики. След това купих Сигма 56/1.4, един перфектен обектив, но не му намерих достатъчно приложение и го продадох.
Хората имат различни предпочитания, но аз без 85-ица не мога! ![[smile]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie1.gif)
Публикацията е редактирана (02-03-26 19:00)
|
|