Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Снимки на птици
Автор: Vinsent   
Дата:   05-02-26 08:18

Вече имам нова техника, подходяща за снимане на спорт и дива природа. Има ли места около София, където могат да се снимат птици? Някой май беше споменал Борисовата градина. Също така времето, което е най-подходящо и др. особености за такава фотография.
Благодаря предварително!

Отговори на това съобщение
 Re: Снимки на птици
Автор: SteliyanStoyanov   
Дата:   05-02-26 09:02

https://www.birdsinbulgaria.org/locations.php?l=bg

Автор: murrey   
Дата:   05-02-26 09:46

Южният парк, сутрин

Автор: kes   
Дата:   05-02-26 20:34

Може би ще ти е полезно да си вземеш полеви определител на птиците и да разгледаш внимателно частта, посветена на това как да не ги смущаваме с присъствието си.
Ето една много хубава снимка, направена преди няколко дни.
https://photo-forum.net/i/2574994

Ако искаш повече подробности, можеш да пишеш на автора на лично съобщение — изглежда отзивчив човек и вероятно ще ти отговори. И аз бих помогнал, ако знаех повече, но съм от Русе.

Обикновено идеята е просто да се скриеш на подходящо място и да изчакаш птицата да дойде. Това може да стане от палатка, кола, с камуфлажна мрежа, пончо и други подобни. Най-важното е всичко да е спокойно и неподвижно, освен обектива. Птицата може да се появи, ако си оставил храна, или ако си се позиционирал на място, където често минава или се храни.

Край София, на поляната до язовир Мрамор, съм имал възможност да снимам вечерни ветрушки от колата, в дъждовно пролетно време.
https://photo-forum.net/i/2509616

Можеш да се обърнеш и към този автор за съвет — той е от София и има доста опит.
https://photo-forum.net/i/2573891

С каква техника смяташ да снимаш?

Дата:   05-02-26 21:27

Както споменах в началото, вече имам на разположение техника, която вероятно е добра за снимане на дива природа, в частност птици.
Буквално за по-малко от месец се сдобих със Сони А6700 и обектив Сони 200 - 600, което за моята кропка означава 300 - 900 мм. Обектива е много остър, а камерата заедно с него позволява заснемане до 11 кадъра в секунда, като следи обекта, фокусирана при това в окото на птицата. Остава аз да добия уменията да намирам и заснемам птиците. Доста ме вълнува този въпрос. Преди години, когато карахме уиндсърф на езерото в Поморие, виждах много птици, те ме радваха, но тогава не съм мислел за снимки. Там съм виждал много често хора с някакви устройства, подобни на артилерийските триедри, да наблюдават птиците.

Автор: kes   
Дата:   05-02-26 22:11

Аз пък съм виждал сърфове отнесени от вятъра в местообитанията на птиците :)

Дата:   05-02-26 22:39

Да, тогава не осъзнавах, че пречим със сърфовете на птиците, но по-опасни бяха кайтистите, местния отбор на Поморие, които тренираха на езерото. То беше много удобно за уиндсърф, защото там вятърът винаги беше по-силен отколкото в морето, а нямаше големи вълни. Там съм развивал скорост до 68 км/ч. После забраниха карането на сърф там и това беше една от причините да се махна от Черноморието.

Дата:   06-02-26 05:37

Ето какво намерих:

https://youtu.be/AU7DD8Lf1jM

https://youtu.be/uF4XFl-gfDA

Много интересно! Камуфлажни платове има в Temu, и то на невисоки цени.

Автор: IvoEv   
Дата:   06-02-26 08:41

Следи за фотографска група за езерото Керкини /северна Гърция, близо до границата Кулата - Промахон. Рай за снимане на птици е. Освен Пеликани и фламинго, и десетки други. Обикновено е с една нощувка, имат разнообразна програма за снимане от брега и лодка и си заслужава. Не знам как е с батериите А6700, но вероятно ще трябват поне 2 бр. Можеш също и сам да отидеш, но за начало е по-добре с група...

Автор: sts1969   
Дата:   06-02-26 15:01

Скромният ми опит при случайни ситуации показва че, остана ли си в колата със свалено стъкло, дори и да работи тихо радиото, повечето птици не бягат. В момента в който отворя вратата и стъпя с крак на земята, всичко се разбягва. [smile]

Автор: tomaraya   
Дата:   07-02-26 19:17

Човека иска около София . Керкини , Бургас и други , друг път . За начало селските пътчета от северната страна на София - Мрамор , Доброславци , Житен , Голяновци , Петърч , Опицвет ... От колата , на свален джам . Преди години в една локва от дъждовете , до пътя снимах доста видове от 10-20 метра , няколко в червената книга .
Успех !

Автор: Grimjaur   
Дата:   08-02-26 10:03

Богровските блата също стават. Само че конкуренцията с рибарите за място е голяма и птиците са наплашени от коли. Вариант е да се иде преди изгрев, да се чучне някъде човек и да не шава много-много.

Автор: philip   
Дата:   08-02-26 10:04

В това поле съм виждал доста чапли, мишелови и белоглав орел (ако не бъркам за последния). Успех!

Автор: asahi   
Дата:   08-02-26 12:16

По спомени от очевидци шедьоврите в този жанр най-често се постигат с клечане и лежане в укрития след много наблюдения и изучаване на привичките на птичките.

Автор: tomaraya   
Дата:   08-02-26 20:03

Но пък късмета на начинаещия е силен коз ! Аз за Коледа 2014 си взех едно Сони със 55-300 и на следващия ден в Южния имах честта да снимам рибарче от 7-8 м . Птицата седя на едно клонче поне 5 минути , даже хора с телефони получиха добри кадри .
Следващите години колко съм ги дебнал - без резултат ...

Публикацията е редактирана (08-02-26 20:05)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »