Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Покупка на mac mini 4M
Автор: bestlap   
Дата:   22-11-25 11:25

Обмислям тези дни да си купя ябълка и по скоро mac mini 4M 24GB ram 512ssd. Понеже съм бил потребител на windows цял живот сега се чудя кои мак да си подбера за първи. 80% от работата ми е с RAW снимки и 20% с 4k видео от z6iii. Мисля да ползвам премиер защото съм му свикнал а и в комплект 3 те програми които ползвам /lightroom,ps,premier/ са що годе на приемлива цена на месец. Въпроса е дали минито ще се справя добре с тези задачи или ще е слабо? Гледах доста ревюта едни го хвалят други не чак толкова. Ще се радвам някой който го има да сподели мнение ????

Отговори на това съобщение
 Re: Покупка на mac mini 4M
Автор: kasad   
Дата:   22-11-25 14:42

Бързо е за видеобработка с техния си кодек. За снимки толкоз раьлика няма. Иначе си е типично епълски продукт. Надценено, скъпо и мазен интерфейс...казващ че потребителя глупак и не знае какво прави.

Автор: ecobo   
Дата:   22-11-25 21:39

Прекрасен избор!!!
С времето ще разбереш, че Мас-а не само не е скъп, ами дори е евтин за това, което предлага.
В началото е тегаво, но като свикнеш, никога повече няма да погледнеш към РС. После ще си вземеш някакъв Макбук и ще разбереш какво е значението на словосъчетанието "преносим компютър".

Автор: kvakioh   
Дата:   23-11-25 10:57

Хубав монитор иска тази мощна кутийка.

Автор: ilcoin   
Дата:   24-11-25 08:50

Системата отдавна няма значение. Софтуера е идентичен (с някои изключения).

По-важен е монитора и креативните ти способности да извадиш максимума от техниката. Аз не бих дал два-три пъти повече пари за същото.

Купи си нормален компютър, добър монитор, лицензирай си софтуера и ще ти останат пари да си обслужиш колата. Или си купи епъл и разправяй на всички колко е еФтино в дългосрочен аспект

[smilie5]

Автор: bafta   
Дата:   24-11-25 09:37

Бях в същата дилема, в същата конфигурация: апарата и компютър. В крайна сметка ми изпада едно mini m4 512GB SSD и 16GB ram от OLX в гарация. Въобще не съжелявам, памета тук не се смята точно като при PC.
За снимки няма какво да коментираме, всичко е гладко и плавно в Lightroom и Photoshop. При видеото работя на Davinci и смятам, че се справя чудесно. Обработвам видеа от конференции и събития по 3-4мин., плюс неща за социални мрежи. Когато се стигне до повече леари и ефекти се замисля повече при рендирането, но според мен се справя чудесно за цена-качество. Бройката струваше 1300лв и за тези пари няма PC което да има тази производителсност,размер и енергоефективност.
Имам и друг компютър: PC работна станция с Premier и там нещата се случват много по-бързо и динамично, но разликата в цената е значителна по четири :)
Не съм от църквата на Apple :) но машинката ми допада и бих препоръчал специално този модел. Трудно се свиква като цял живот си бил на Windows. В началото, а и не само има много дразнещи и нелогични за мен неща :D(супер бавната смяна на езика, липсата на адекватен файлов мениджър, любимия ми прозорец за copy-paste на който не знаеш с какво скорост копираш защото според apple не ти е нужно :) ).
Спрямо монитора използвам на всичките си компютри монитори DELL от U серията на 60HZ и нямам никакъв проблем за видео и фото обработка. Не играя игри от доста години за добре или зле :D и не са ми нужни повече херцове.

Автор: lamerko   
Дата:   24-11-25 09:46

Софтуера работи върху платформа, като тази на Ейпъл използва хардуера значително по-добре. По тази причина, Мак с уж по-ниски технически спецификации (особено при Интел линията), този уж идентичен софтуер се представя учудващо добре. Тази "мини" играчка с 24 ГБ РАМ ще те учуди и щете накара да се замислиш за някои неща. Обаче има едно голямо НО - щом никога не си работил с МАК, трябва да си предварително настроен, че свободата, с която си свикнал с Windows няма да я има там. Това дразни много хора и създава негативно първо впечатление, което е най-важното. Със шаренията се свиква, с някои ограничения - трудно. Има и някои странности, с които трябва да се пребориш - скролера ти на машката може да работи наобратно (настройва се), някои клавишни комбинации са объркващи и т.н. - дребни неща, но някои хора не могат да ги преглътнат.

Автор: Джъмбо   
Дата:   24-11-25 10:02

Автор: kasad
Дата: 22-11-25 14:42

Бързо е за видеобработка с техния си кодек. За снимки толкоз раьлика няма. Иначе си е типично епълски продукт. Надценено, скъпо и мазен интерфейс...казващ че потребителя глупак и не знае какво прави.

киселко е грозденцето [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: stanpaunov   
Дата:   24-11-25 10:16

Здравейте,

Имам Mac mini M2 Pro 16RAM, 512SSD + Satechi hub nvme M2 ssd. За обработка на видео и роу-ве е топ! Ако имате интерес пишете на лично...

[beer]

Автор: ddantgwyn   
Дата:   24-11-25 11:19

lamerko написа:

> Обаче има едно голямо НО - щом никога не си работил с МАК, трябва да си предварително настроен, че свободата, с която си свикнал с
> Windows няма да я има там. Това дразни много хора и създава негативно първо впечатление, което е най-важното.

Windows и свобода?! Сигурни ли сме, че говорим за едно и също нещо? Въпросът ми е риторичен, за да не разводняваме темата.

Автор: lamerko   
Дата:   24-11-25 12:07

Да, Windows ти позволява неща, които при Mac не могат да се случат, въпреки с времето някои неща малко се поупростиха. Не забравяйте, че при Мак приложенията работят в контейнери (един вид виртуално пространство, заделено само за конкретното приложение) и нямат директна връзка едно с друго. Това повишава сигурността, но създава и някои неудобства.

Автор: ddantgwyn   
Дата:   24-11-25 14:12

Е, аз имах предвид, че MacOS в основата си е стъпил на UNIX, a най-голяма свобода съм срещал в Linux, който също има в себе си UNIX.

Но както казах, въпросът ми беше риторичен, не исках да разпалвам флейм.

Автор: ecobo   
Дата:   24-11-25 19:52

kvakioh написа:

> Хубав монитор иска тази мощна
> кутийка.

Да не би ако е PC сандък да може да мине с калпав монитор?

Автор: kvakioh   
Дата:   24-11-25 20:57

На всичко иска хубав монитор, но за мас ще иска малко по-хубав…

Дата:   24-11-25 22:09

Текстът беше премахнат от Администратор на Фото Форум, защото съдържа СПАМ, не е по темата, е предпоставка за конфликти, има лош правопис или противоречи на правилата на сайта.

Автор: bestlap   
Дата:   24-11-25 22:38

Благодаря на всички в крайна сметка си поръчах Mac mini M2 Pro 24RAM, 512SSD + Satechi hub с още 1тб nvme M2 ssd [beer] [shtrak]

Автор: georgioiv   
Дата:   26-11-25 14:18

Сподели после впечатления, след първия месец използване, че тука много хора не са наясно с технологиите от последните 5 години [smilie5] [smilie5]

Автор: georgievmladen   
Дата:   05-12-25 14:38

Всичко е хубаво само където греят като го напънеш в Фотошоп-а. За сериозна работа, разбирай ежедневна на малко Studio трябва.

Дата:   05-12-25 18:57

Да е само загряването...[smilie5] По принцип извън глупостите на Джобистите от форума, машинката си е адекватна, не е като телефоните им, които ги превъзнасят и то с технологии на 7 годишна андроидска тутурутка.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: