Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Fujifilm APSC 23mm vs 27mm?
Автор: fallenfbsd   
Дата:   24-10-25 17:39

Здравейте,
Сократце имам X-T30II с 16mm XF, 35mm XC и 15-45mm XC.
Искам да си взема нов обектив 23mm или 27mm за документална фотография. Т.е. основно да експериментирам да постои няколко месеца само с този обектив.

Кой бихте избрали с ваши пари?

На TTartisan 27mm е компактен и евтин, оплакват се по ревютата, на други казват същия бил като на Fuji, а цената почти 1/3..

За жалост нямам как да тествам преди да си купя и затова питам тук за мнения от минали по пътя...

Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Fujifilm APSC 23mm vs 27mm?
Автор: hansto   
Дата:   24-10-25 20:32

Имах 27-цата на фуджи преди време. Тесничък ми идваха тия 27 на кроп, като и не е супер бързия фокус, и картината не е ЛОЛ. Боке =0 . Не че е лош и не става за нищо, но най-големия му бонус е малкия размер. Та моя субективен глас е за 23мм на кроп.

Автор: kvakioh   
Дата:   24-10-25 20:55

23 много ясно, като версията 1.4 е топ. Останалите-не. Макар че точно тази дължина е супер, много тежка скука.
Бих си купил един Zeiss Touit 50mm макрото.

Публикацията е редактирана (24-10-25 20:59)

Автор: sirkhann   
Дата:   24-10-25 21:20

XF23mm F1.4 WR е страхотна острилка, прилично боке, светлосилен. Има по-хубав рисунък от Viltrox и останалите, чудесен за пейзажи, улична фотография, портрети, всичко.

XF27mm F2.8 и подобните са удобни и компактни, поне на Fujinon качеството на изображението не е никак лошо, но не е толкова универсален обектив като F1.4 WR. Тъй като и двата са сравнително компактни, откакто имам 23/1.4, спрях да ползвам 27/2.8. Хубавото на последния е, че първата версия се намира на добри пари в базара, лошото е, че този обектив е правен на различни места и има известни промени и от бройка до бройка има разлика, подобно на оригиналния XF 18-55.

Дата:   24-10-25 22:31

Мерси на всички писали :)

Ще захлебя един 23мм, пък после ще заделям за 50мм, както е написал колегата..

Автор: kvakioh   
Дата:   27-10-25 18:08

Интересно е да прочета лично мнение за Viltrox 27/1.2

Автор: asahi   
Дата:   27-10-25 21:46

Какво авторът разбира под "документална фотография"?

Автор: Yog   
Дата:   28-10-25 00:35

Една от дефинициите: 'Документалната фотография обикновено се отнася до популярна форма на фотография, използвана за документиране на събития или обкръжаващата среда, значими и релевантни явления, включително за историята, както и ежедневието.'

Дата:   28-10-25 09:46

Определението е близко до определението за репортажна фотография, но дали това има предвид авторът?

Дата:   28-10-25 13:34

Хмм извинявам се, май съм го написал по-академично от реалната ми идея :)

Аз не съм професионалист.

Исках да сложа 23мм/2 и да опитам да ползвам само нея като "нещо по-универсално" да си документирам живота. 16мм ми идват като на телефона основните камери, 35мм ми идва "дълга" за затворени пространства. Представях си нещо между двете, като честно казано е глезотия повече от реална нужда.

Извинявам се, ако някакси предизвиках излишен интерес...не съм професионалист. И добре, че не съм, че щях да седя гладен ;)

Дата:   28-10-25 16:23

Не бе, няма лошо. Въпросът си е напълно нормален.

Едно време, когато фотографите бяха малко, а техниката оскъдна, големите майстори се справяха само с едно фокусно разстояние. Това много дисциплинира и развива фотографската фантазия. "Крачното варио" не е отменено, а пък избора на подходяща гледна точка (ракурс) е определящо за визията на една снимка. Така че експериментът си заслужава. Почти е без значение с кого от двата 23 или 27 мм ще започнеш да си документираш живота. Все ще се приспособиш. Така че успех [smilie24]

Автор: georgioiv   
Дата:   28-10-25 16:50

kvakioh: имам вилтрокса на Z байонет. Откак съм го сложил на кропката Z30 не съм го свалял. Превъзходен. Единствена забележка. - на контра прави някакви цветни засветки, като всички вилтрокси.

Автор: quazimodo   
Дата:   29-10-25 07:50

georgioiv написа:

> kvakioh: имам вилтрокса на Z байонет.
> Откак съм го сложил на кропката Z30
> не съм го свалял. Превъзходен.
> Единствена забележка. - на контра
> прави някакви цветни засветки,
> като всички вилтрокси.

Как е посред бял ден това Z30 без визьор? Или не го ползваш на открито?

Автор: sirkhann   
Дата:   29-10-25 17:22

Едно време "майсторите" са нямали конкуренция, затова се носят легенди. Един от 20 да е ставал. Днес е пълно с ентусиасти, които имат много по-високо ниво на техническо и естетическо изпълнение, спрямо голяма част от въпросните "майстори". Да не се отклоняваме от темата.

Автор: georgioiv   
Дата:   29-10-25 17:29

quazimodo : ами както снимаш с телефона :)
Свикнах и не ми прави особено впечатление. За сметка на това с китовия обектив ми се събира в джоба.. Абе ако имаше стабилизация щеше да е най-якия апарат, обаче никой не ще да прави най-якия апарат [smilie5] [beer]

Автор: farushko   
Дата:   04-11-25 14:21

Моят съвет е да си вземеш 23/2, за това тяло ще е перфектен.

Автор: pt.dimitrovv   
Дата:   08-11-25 23:52

Имах и TTartisan и Fujinon (WR) 27mm 2.8

TTartisan-а има много по-добър/тих автофокус. Малко винерира, но някои хора биха го добавили отделно в лайтрум ако липсваше този винет.

Fuji-то пък няма никакъв винет, но автофокуса е една идея по-шумен и има характерното за тази марка дишане.

Дата:   09-11-25 09:47

Благодаря и за по-новите коментари.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: