Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Тема за мониторите
Автор: Ksandev   
Дата:   25-09-25 13:21

Здравейте,
Нов съм в форума, като лично не се занимавам с професионална фотография, но пък се радвам на хубавите снимки, особенно когато е постигнат добър баланс в цветовата гама по време на обработката след една фото сесия.

Моя интерес е на друго място, и то е свързано именно с това, за което е и тази тема, което само по себе си е доста тясно свързано с професионалната фотография.

Лично аз специализирам ISF(Imaging Science Foundation) в комбинация с хардуера, и софтуера на Portrait Displays(CalMAN)

В този ред на мисли ми е любопитно едно нещо, а именно.
На какви екрани си извършвате обработката, и какви действия, или мерки взимате за да сте сигурни точноста на работата си?
-Било то професионална, или любителска.

Разрових се из сайта, и видях доста снимки, като повечето ми харесаха доста, та за това ми е любопитно, каква техника се ползва за да се гарантира един неутрален, и естествен баланс в цветовата гама по време на обработка.

Ако ползвате пригодени за целта екрани, то знаете ли какви са референтните му стойности , и в частност какви са средните DeltaE-2000 към референтните стойности за неутрално сиво(неутрално черно, и неутрално бяло) както и стойностите по CIE на самите цветове.

Отговори на това съобщение
 Re: Тема за мониторите
Автор: compur   
Дата:   25-09-25 13:58

Отивам за пуканки... [beer] [beer] [beer]

Автор: mihajlov2   
Дата:   25-09-25 18:20

Аз съм скромен любител без никакви претенции. Снимам изключително за собствено удоволствие.
По отношение на мониторите, обработката, калибрирането, профилирането и валидирането:
В момента съм с "дизайнерски" монитор Benq PD3225U. Имам и колориметър Calibrite Colorchecker Display Pro HL.
Ето резултата след калибриране примерно в sRGB:

https://i.postimg.cc/ydzFKPCx/1000006333.jpg

https://i.postimg.cc/wvVspYk4/1000006332.jpg

https://i.postimg.cc/3Nf4kjVg/1000006331.jpg

Дата:   25-09-25 18:53

mihajlov2 написа:

> Аз съм скромен любител без никакви
> претенции. Снимам изключително за
> собствено удоволствие.
> По отношение на мониторите,
> обработката, калибрирането,
> профилирането и валидирането:
> В момента съм с "дизайнерски"
> монитор Benq PD3225U. Имам и колориметър
> Calibrite Colorchecker Display Pro HL.
> Ето резултата след калибриране
> примерно в sRGB:
>
Супер е мониторчето, и стойностите изглеждат доста добри, поздрави.
Аз също го имам този сензор "Calibrite Display Plus HL" но му нямам доверие, и май ще го засилвам в някоя обява скоро, защото не ми харесват стойностите в тъмните нюанси(не ги чете въобще) но предполагам това е "trade off" на високите нитове(до 10000)които му рекламират. :)

Публикацията е редактирана (09-10-25 11:30)

Автор: mihajlov2   
Дата:   25-09-25 19:08

Моят калибратор не е Plus HL, a Pro HL. Той е до 3000 нита, а не до 10 000.

Публикацията е редактирана (25-09-25 19:14)

Автор: asahi   
Дата:   25-09-25 19:21

Екраните не са пригодени, а профилирани (калибрирани). Делта Е стойностите зависят от чувствителността на колориметъра, с който се прави профилирането, и честотата на това профилиране (калибриране). Ако много се задълбочиш можеш да измериш стойността на конкретен цвят преди и след калибрирането и да намериш Делта Е, но не ми е известно някой да се интересува от това число.

Дата:   26-09-25 17:06

"Екраните не са пригодени, а профилирани (калибрирани)."
Това не е вярно.

Има пригодени екрани специално за фото и видео обработка, при които основния фокус е богата палитра, и гарантирана точност, профилирането е нещо тотално различно, и няма абсолютно нищо общо с горното.
Пример:
Ако монитора не може да възпроизведе правилно дори sRGB, то както и да го профилираш(калибрираш) никога няма да изглежда правилно, пък ако ще да има DE<0,2 в един момент просто ще достигне капацитета си на това, което е способен, и точно заради това има пригодени екрани точно за тази цел, профилирането не е единственото, или най-важното.

Относно DeltaE стойностите, което казахте, е само частично вярно.
Вярно, е че DeltaE зависи от чувствителността, но също така и от точността на колориметъра.
Нормално е различните колориметъри, да отчитат различни стойности в рамките на разумното, попринцип около DE<0.5 разлика в най-лошия случай, поради същата причина съществива и профилиране на самия метър според екрана, който ще бъде профилиран.
Как се случва това?
-Чрез така наречения "Спектрофотометър" в комбинация с колориметъра, който ще бъде профилиран.
Извършват се редица замервания от страна на спектофотометъра, и колориметъра на един и същи екран, и на едни и същи стойности, след което се вижда какви са разликите между двете, и така се профилира колориметър за специфичен вид екран.

Вярно е също така, че ще се видят различни стойности на DE(DeltaE) преди, и след профилиране, което е напълно в рамките на нормалното и разумното, в крайна сметка за това се профилира екрана.

Повече относно DeltaE ако ви е любопитно може да прочетете тук
https://www.portrait.com/resource-center/about-deltae-e/

От тези стойности силно се интересуват личности, и корпорации, чиято основна дейност е свързана професионално фото, и/или видео обработка.
В това число всички производители на професионална техника за фото и видео обработка, както и огромни корпорации от ранга на Disney, Paramount, MGM, WB, Pixar, Sony Pictures, и т.н.

В заключение:

1. Има пригодени екрани чиято основна цел е точност на изображението, и нищо друго не е от значение, в противен случай нямаше да можем да си купимекран за 150лв, или същия размер такъв за 25.000лв.
Пример: https://pro.sony/en_CZ/products/broadcastpromonitors

2. Профилирането не е задължително, освен в случаите описани по-горе(личности, и корпорации, чиято основна дейност е свързана професионално фото, и/или видео обработка)

3. От DeltaЕ стойностите силно се интересуват същите тези хора, от горните 2 точки.

Автор: hazini   
Дата:   05-10-25 14:56

Фотографията е арт и за верните цветове не ми дреме особено. (Стига да не печатаме и снимката да излезе зелена)

Публикацията е редактирана (05-10-25 14:56)

Автор: ombre   
Дата:   05-10-25 17:30

Предварително се извинявам за спама, но да попитам автора,а джеба това Калман какво е? Питам, понеже го имам на някои от телевизорите ми, но така и не мога да му свикна с цветовете и затова гледам на някои други опции като кино или филммейкър.
Благодаря предварително.

Автор: ecobo   
Дата:   05-10-25 18:37

Ksandev написа:

> "Екраните не са пригодени, а
> профилирани (калибрирани)."
>
> Това не е вярно.
>

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: vga   
Дата:   06-10-25 12:15

За лично удоволствие може да си калибрирате мониторите колкото си искате точно. За професионалнa реализация, обаче, това е на практика без значение - мнозинството от клиентите ни гледат предоставените от нас снимки на телефоните, на телевизорите, на лаптопите, на обикновените си монитори... което обезсмисля в голяма спетен нещата. Ако принтера/копирната машина в студиото ни печата добре и не се различава особено от монитора ни, то всичко е наред. Стига да предоставяме и снимки на хартия де [smilie18] Ако пък имаме публикации в печатни издания, то е жизнено важно снимките да са действително максимално добре и точно обработени.

Дата:   09-10-25 11:13

ombre написа:

> Предварително се извинявам за
> спама, но да попитам автора,а джеба
> това Калман какво е? Питам, понеже
> го имам на някои от телевизорите
> ми, но така и не мога да му свикна с
> цветовете и затова гледам на някои
> други опции като кино или
> филммейкър.
> Благодаря предварително.

CalMAN е професионален софтуер предоставен от компанията "Portrait Displays" който в комбинация с хардуер(физически устройства) може да достигне максимално точни цветове при успешна калибровка.
А това, че виждате на някои от телевизорите си опция за CalMAN означава, че въпросния телевизор е съвместим с този тип софтуер, и когато телевизора се свърже към такъв, двете устройства ще могат да си "говорят" на един език за максимална точност на калибровката, много често дори без нужда от ръчна намеса с дистанционното.

vga написа:

> За професионалнa реализация, обаче, това е на практика без
> значение - мнозинството от клиентите ни гледат предоставените от > нас снимки на телефоните, на телевизорите, на лаптопите, на
> обикновените си монитори... което обезсмисля в голяма спетен нещата.

Не съм съгласен.
Да, масово снимките се гледат на изброените от Вас устройства, но има едно "обаче", и то е именно, какво ще стане, когато някой с профилиран екран и "набито" око погледне снимките Ви и ясно види, че (примерно) лицата на хората са с лек син оттенък?
Или, че дрехата на някой е излезнала леко розова а тя реално е кърваво червена.
-Които неща и Вие също не сте уловили, преди да представите снимките на клиента.

Примери колкото да искаме...
Надявам се не Ви се е случвало, и дано не се случва да получите някое подобно оплакване, но мога само да подозирам, какво може да се случи, но ще го запазя за себе си.

Дата:   09-10-25 13:22

Господин Сандев, какъв образователен бекграунд имахте преди да попаднете в тази специализация?

Дата:   09-10-25 14:50

asahi написа:

> Господин Сандев, какъв
> образователен бекграунд имахте
> преди да попаднете в тази
> специализация?
Намирам се в IT сферата, но това което съм правил, и продължавам да правя няма абсолютно нищо общо с това, в което съм решил да специализирам.
Интересна ми е материята, и продължавам да я разгръщам, където, и както мога.

Дата:   09-10-25 20:36

Това е отлично и аз го адмирирам. Въпросът ми не е породен от желание за конфронтация, а за да си изясня на какво са базирани познанията ви и върху какво надграждате. Ако смятате въпросът ми за неучтив нека оставим нещата така плюс моето извинение.

За разбиране на понятието deltа E в аспекта на цветопредаването са необходими конкретни познания по Статистика, Метрология и Теория на цветовете. Първите две науки са интердисциплинарни и човек може да се срещне с тях в определена дълбочина на различни етапи от образованието си. Третата наука е по-специфична, но пък няма претенции за фундаменталност.

Приемам, че четящите са наясно с всичко това и давам определението:
delta E е средноквадратичното отклонение на сбора на квадратите на неопределеностите на стойностите на компонентите L, a и b в CIELAB цветното пространство.

Могат да си дадат и по-опростени определения, но после ще ни е трудно да ги привържем към алгоритмите, с които работят устройствата за измерване, събиране на данни и обработка на всичките тези масиви от числа.

От потребителска гледна точка това изглежда по-опростено. Не се интересуваме точно как колориметърът ни мери цвета на изследвания участък, колко проби взима и как ги усреднява. По-скоро общуваме със софтуера, който ни подава готови обработени резултати. Можем да си измерим delta E на равномерността по площа на монитора, можем да сравним един и същ цвят на два различни монитора.

Спектрофотометърът е доста по-сложен уред с по-високи параметри и претенции. С такъв може да се срещнем в лаборатория за калибриране на колориметри или в някое научно звено. Във фотографската ни практика - категорично не.

Автор: Konstantinov   
Дата:   09-10-25 21:53

Това означава ли че делта Е се мери и отнася за цялата площ на монитора тоест пускам 720 цвята един след друг и меря примерно на 100 места , или ние българите сме екстремисти на 100х места по екрана на монитора и се пресмята?

Дата:   09-10-25 23:04

Не, не означава. Когато измерваш равномерност на цвета пускаш само основните цветове. Но едва ли ще ти се наложи да го правиш. В завода матриците на дисплеите ги мерят с прецизна камера по цялата площ наведнъж. По този начин определят в кой клас на качество да попадне матрицата и в какъв монитор ще се монтира.

Автор: ZENON   
Дата:   09-10-25 23:10

Мъжете и жените имат различно цветоусещане. Има разлики и между различни индивиди от един и същи пол.
Това не се отчита нито от софтуер, нито от хардуер и т.н.
Ако искате нещо да се вижда добре, тръгнете от индивида, който ще го гледа и на какво ще го гледа.
Това в случай, че се търси практическо приложение разбира се...[smilie7]

Дата:   10-10-25 08:33

Основната цел на управлението на цветовете е да се постигне предвидимо и повторяемо възпроизвеждане на цветовете на различни устройства и медии, като се гарантира, че цветовете, които виждате на монитора, са възможно най-близки до цветовете в разпечатка или друг изходен материал. Това се постига чрез използване на стандартизирани цветови пространства, профили на устройства и методи за преобразуване, за да се преобразуват цветовете точно от създаването до крайния дисплей, въпреки че точните съвпадения не винаги са възможни поради различните възможности на устройствата.

Напасването на цветовете към индивидуалните усещания на индивида не е наука, а изкуство, мода haute couture.

Автор: ZENON   
Дата:   10-10-25 12:49

асахи, както винаги си далеч от реалността и е съвсем нормално, човек да не те чете.
Всичкото това по-горе го и обясни на тия, които ползват готов продукт.
Успех.

Дата:   10-10-25 13:07

[beer]

Автор: ddantgwyn   
Дата:   11-10-25 08:39

asahi написа:

> Първите две науки са интердисциплинарни и човек може да се срещне с тях в определена дълбочина на различни етапи от образованието си.
> Третата наука e по-специфична, но пък няма претенции за фундаменталност.

Само за протокола и яснота на изложението - статистиката е част от математиката, а теорията на цветовете - част от физиката. За третата „наука“ няма да споря, макар че в тесния си смисъл и метрологията е част от математиката.

Дата:   11-10-25 14:15

Метрологията си е извоювала самостоятелно място. В нея има математика, физика, право, че даже и история. Понеже ми се налага да я прилагам в определена стопанска област личните ми впечатления са, че е голяма скука. Но без нея не може.

Автор: ddantgwyn   
Дата:   11-10-25 19:05

asahi написа:

> Метрологията си е извоювала самостоятелно място. В нея има математика, физика, право, че даже и история. Понеже ми се налага да я
> прилагам в определена стопанска област личните ми впечатления са, че е голяма скука. Но без нея не може.

Е, аз за нея казах, че няма да споря, така че наздраве [smile]

Дата:   11-10-25 20:18

[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: