Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Здравейте колеги,
до скоро ползвах плана на Adobe - Photography, в който са включени Lightroom и Photoshop, но от тази година са завишили значително цените. Тъй като ми е просто хоби, а не професия започна да ми натежава на бюджета.
Реших да взема само Lightroom, който е малко по-евтин, но случайно попаднах на разни планове е EMAG като например:
Изглеждат приемливи, но не знам, колко са истински.
Някой ползвал ли е подобен план?
Има ли друг начин да се сдобия с реален лиценз на по-достъпни цени?
Ще се радвам да споделите опит по темата, вероятно ще е полезна и за други.
П.П. Вариант Замунда не е приемлив за мен. С годините се научих да ценя труда на хората и да си плащам за него. Което не изключва проучване за добра оферта
Когато ти свърши плана и те питат за подновяване, давай "прекрати". Ще има една-две стъпки, след и накрая ще те питат защо - даваш, че ти е твърде скъпо. И вероятно ще получиш оферта с дискаунт - това е стандартна процедура, която използвам :)
Иначе за тия е еМаг - не знам. Може би ще работят. Не знам каква е точно хватката, вероятно нещо покрай корпоративните лицензи, но обикновено работи. Друг е въпроса до колко е всъщност законно. Но пък ако работи, защо не. Така или иначе с поддръжка от Адоби по-добре да си нямаш работа, без значение какъв ти е лиценза.
Цените наистина са нагоре последните 2-3 месеца...
Аз взех от amazon.de фотошоп и лайтрум, 20 гб. Около 280 лв. на година излиза - платими наведнъж в началото. Подновява се автоматично, но може да се прекрати по всяко време. Взех го по черния петък на половин цена.
Имали само Фотошоп на по-ниска цена от комбинацията? Бих взел него(ако има),защото включва И Лайтрум под формата на АКР. Особено ако не ползаш Лайтрум като организатор / каталог, а само като редактор.
Е ако смяташ че може да конвертираш от RAW в JPG само през Adobe RAW Converter, то тогава наистина няма алтернатива. Linux винаги е бил проблематичен откъм фотография. За Windows и Mac OS има алтернативи. И да Affinity Photo е една от добрите такива алтернативи. Аз си купих програмата на промоция за около 50-60 Евро. Получаваш безплатни updates до определено време, мисля докато минат на версия 3.0, практически минумум година. Това което си си купил остава за теб и може да го ползваш, но се съмнявам че ще има някаква поддръжка. Трябва да се вложат известно време и усилия да свикнеш с програмата. Макар че има много прилики с продуктите на Адобе има и много разлики и в началото е криво. Но на мен ми върши работа, защото така или иначе ползвах много малка част от Photoshop и по принцип не отделям много време за фотография.
Като добра алтернатива на Lightroom дават ON1 Photo RAW. Комбинира неща и от Photoshop.
Алтернативите имат смисъл за любители, за хора които се занимават професионално с фотография не.
> То половината от смисъла е Adobe RAW
> Converter, какъв Affinity Photo..
>
> На практика за Linux няма
> алтернатива на близко ниво (дори и
> платени), под Windows можеби има, но не
> вярвам на много по-различна цена
Affinity Photo си има прекрасен RAW конвертор. За любителски цели е повече от достатъчен. Ако на някой му трябва функционалността на Лайтрум, то този някой вероятно не влиза в категорията "любител", а на професионалист месечната такса му е последния проблем.
> ...Affinity Photo си има прекрасен RAW
> конвертор. За любителски цели е
> повече от достатъчен. Ако на някой
> му трябва функционалността на
> Лайтрум, то този някой вероятно не
> влиза в категорията "любител", а на
> професионалист месечната такса му
> е последния проблем.
За тотал любителски цели има съвсем леки и безплатни програмки като FastStone например или PhotoScapeХ
П.П. Както и всички програми, които идват като фирмен подарък с камерите.
Дълго време имах купен Capture One. Супер, обаче дойде време да се ъпгредвам и се оказа, че трябва нова версия. Цената обаче, и тя нова :)
И се почна сагата.
И DarkTable, и RawTherapee съм ги отказал - не стават. На моменти се получават жестоки постеризации, не мога да им наглася цветовете както ми харесва. Това с Никон Д750. За някои може и да работи, за мен не.
Щях да се върна насила на Адобе, в крайна сметка дадох шанс на RAW конвертора на Никон - NX Studio. Цветовете са супер, интерфейса е поносим (свиква се), стабилността не особенно (няколко пъти ми крашва без да запази настройките и ме връща в първи клас).
Последните версии не са ми крашвали, стабилността е подобрена много. За любител и не-натоварен професионалист препоръчвам с две ръце NX Studio-то. Крайният резултат е топ, цената е за без пари. За любител е супер.
В момента плащам по-малко от 24 ЛЕВА месечно (и имам два месеца бонус). Очевидно са вдигнали плана, но все пак да не всяваме паника. Въпросните €67,01/m НЕ са за "фотографският" план, включващ само Photoshop и Lightroom, а за ВСИЧКО. И така, СТАНДАРТНАТА цена за Photoshop/Lightroom е 23,99 €/м (вероятно ще има персонална оферта + два месеца отдолу). А ако искате само Lightroom - стандартната му цена е 14,62 €/м. От сайта на Adobe, всички цени включват ДДС.
Няма ЕДНО идеално решение за всички потребности и потребители.
- Някому е важно да организира голям брой снимки, лесно да ги намира, мести, сваля икачва.
- Дръг търси богат арсенал от инструменти за обработка, контрол на всички параметри, филтри, ефекти и какво ли не.
- Обработка само с базови корекции на експонация, контраст и цвят е достатъчна за мнозина други.
- Конвертирането от RAW за еди е достатъчно само от стандарта на тяхната камера, за други - от разни камери (с непрекъснато обновяващи се модели), а за трети изобщо не е важно, защото не снимат в RAW (и може би са прави - разпнете ме сега!;)
- Има хора за които ЦЕНАТА е най-важната 'техническа' характеристика на всеки продукт - и те са прави (за себе си).
- Да не изреждам по-нататък:
"За всеки влак си има пътниции за всеки пътник - влакове."
(Конфуций, в Интернета го пише).
Много от продуктите на пазара се опитват да правят всичко (или повечето) от изброеното, но никой не прави всичко еднакво добре и не е Номер1 във всичко. Адоби се приближаванай-много до такава универсалност и в това наистина нямат много пълни/точни алтернативи. Знаят си защо вдигат цените: печалбата от разликата е повече от загубата на избягали клиенти.