Автор: IShoot4Fun
Дата: 21-12-24 22:40
Здравейте,
Напоследък се чудя върху един въпрос свързан с бленди и скорости, който не мога да си обясня. Смятам, че съм запознат със зависимостите бленда, скорост и ISO. Може и да греша, но доколкото си спомням от дискусиите водени тук, винаги се е говорило, че да речем бленда от f/2.8 винаги си е толкова, и количеството светлина, която попада върху единица площ от сензора е винаги еднакво, независимо от големината му.
Та, какво не ми е ясно и ме гложди?
Да разгледаме следния пример:
1. Вземаме обектив, за фулфрейм, да речем Nikkor с фокусно разстояние 105мм, и бленда f/2.8.
2. Вземаме обектива на Panasonic FZ200, който в дългия край е 108мм и пак е с бленда f/2.8.
За простота да приемем, че и двата обектива са по 105мм. Три милиметра, каквото с тях, такова и без тях.
105мм делено на 2.8 дава диаметър от 37.5мм, през който светлината влиза. Това важи и за двата обектива. При еднакво фокусно разстояние на двата обектива, пътят който светлината изминава до сензора, трябва да е един и същ. Т.е. имаме светлина влизаща през отвори с един и същ диаметър, и изминаваща едно и също разстояние. Светлината обаче от фулфрейм обектива ще се разпростре върху фулфрейм сензор с голяма площ, докато светлината от обектива на FZ200 ще попадне върху сензор с 30 пъти по-малка площ. Няма да има някакво голямо количество светлина, която да се губи извън площта на малкия сензор, тъй като обективът поначало е проектиран да покрива точно този миниатюрен сензор. Еднакво количество светлина изминава еднакъв път, обаче в случая с FZ200, тя ще се концентрира върху 30 пъти по-малка площ. Съответно светлинното петно, което се получава, трябва да е много по-ярко. За да не прегори кадъра, би трябвало да компенсираме с много по-висока скорост на снимане, в сравнение с фулфрейма. На практика обаче това не става. В разгледания случай излиза, че количеството светлина попаднала върху единица площ от двата сензора (при една и съща скорост) е различно, независимо от еднаквата стойност на блендата. А тук във форума винаги сме говорили, че е еднакво. Самият аз съм го казвал немалко пъти.
Не ми е ясно, защо не се налага да компенсираме с по-висока скорост.
Мисля си, пикселите на по-малкия сензор са много по-малки, но пък количеството светлина, което попада върху тях, не е 30 пъти по-малко, както мислех досега, тъй като в случая светлината е много по-концентрирана.
Нещо по въпроса? Защо не се налага да компенсираме с по-висока скорост, ако светлинното петно наистина е по-ярко?
П.П. Нали когато се ползва фулфрейм обектив със speed booster на апарат с кроп сензор, светлината се концентрира върху по-малка площ, и компенсираме с по-висока скорост (при една и съща бленда), за да не се преекспонира кадъра.
А пък на примера, който дадох по-горе, на FZ200, би трябвало да компенсирам с много по-висока скорост.
Да, ама не, скоростите са си съвсем нормални.
Публикацията е редактирана (22-12-24 03:52)
|
|