Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Автофокусен хелиос
Автор: Iordek   
Дата:   16-12-24 08:33

Здравейте!
Много се извинявам ако има подобна тема, моля да бъде изтрита моята.
Имам въпрос относно хелиос 44м. Имам никон д750 и този обектив преправен от Слав на струг с никон Ф маунт.
Гледах много видеа в ютуб за някакъв хибрид между 50мм 1,8д и този хелиос демек да се направи хелиос с автофокус.
Искам да го направя понеже ми е интересно много приятно с хелиоса :). Въпроса ми е има ли някой тук, на който му е известно как става номера и съответно колко пари ще ми излезе :)

Поздрави и весели празници!

Отговори на това съобщение
 Re: Автофокусен хелиос
Автор: MikeDimit   
Дата:   16-12-24 08:58

Тук май не.Има един ентусиаст на старите стъкла във феѝса.Приправя ги към никон и показва снимки с тях.vintage lens или нещо подобно.Та имаше от него оферта за изработка,но тъй катоэе нейде по европа нямам идея доколко е оправдано.

Дата:   16-12-24 10:42

Благодаря!
Ще изчакам няколко дена да видя дали ще има други отговори и ще изтрия темата да не спамя :)

Автор: asahi   
Дата:   16-12-24 11:03

Надявам се правиш разлика между автофокус (1) и потвърждаване на автофокуса (2). При (1) имаш механична или електромеханична система, която движи оптичната система. При (2) оптичната система движиш ти, а нещото ти казва кога си постигнал фокуса.

При Хелиос обективите можем да имаме само (2).

Публикацията е редактирана (16-12-24 11:04)

Автор: lamerko   
Дата:   16-12-24 11:05

Вземи си един хубав гимбал, примерно на DJI, който включва автофокусна система.

Автор: stef7   
Дата:   16-12-24 21:52

Както е писал asahi с твоя фотоапарат може да имаш само потвърждаване на фокуса. Постига се лесно с едно чипче за около 15-20 $ което се залепя отзад на никонския байонет който ти е направил Слав.

Истински автофокус за чисто механични обективи без грам електроника се постига с някои ограничения посредством подходяща безогледална камера и адаптер. Примерно Сони А7 серията от III нагоре, Никон безогледалките и адаптерите от рода на techart.

https://www.youtube.com/results?search_query=techart+sony+leica

И въобще с ръчно фокусни механични обективи се работи много лесно и приятно и без автофокус ако камерата е безогледалка.

Автор: lamerko   
Дата:   17-12-24 01:06

Helios 44-2 Manual Vintage Lens + DJI 3D Focus System

Дата:   17-12-24 08:21

Хора знам много добре какво е потвърждаване на фокуса :). Наистина питам и не се бъркам за преправяне на никон 50мм 1.8д с оптика на хелиос 44м това съм го виждал на клип в тубата. Въпроса ми е дали го прави някой тук в България. Потърсете и вижте сами. Яко е :)

Автор: MikeDimit   
Дата:   17-12-24 08:48

Та въпросния ентусиаст ги прави и с двете.Търсете в групата 'Best old lenses'

Автор: anjsan   
Дата:   19-12-24 18:10

Гледах преди и аз такъв номер. Общо взето руснака взема лещите на Хелиоса и ги вгражда в изтърбушен Никон АФ 50/1.8. Трябва да му разбира човек за да не повреди нещо при разглобяването . Те Хелиосите са евтини принципно . Тънкия момент е запазването/управлението на диафрагмата май, защото тя е вътре между лещите ...

Дата:   26-12-24 23:25

Е в крайна сметка никой ли не знае координатите на българина, който ги прави ?

Дата:   27-12-24 10:24

Има ли някъде информация, че българин се занимава с тази конверсия?

Автор: Джъмбо   
Дата:   27-12-24 10:47

божееее като да изтърбушиш някоя стара костенурка да е с автоматични скорости...

Автор: Grimjaur   
Дата:   27-12-24 15:22

Има такова чудо, да. Както е написал MikeDimit - един майстор ги прави, групата е Best Old Lenses. Идеята е, че корми стар никонски обектив и го ползва за донор, като прави смесица. Добре му се получават нещата(не се ограничава само до Хелиоси), но искаше и доста пара. Това е профила му - https://www.facebook.com/groups/252399328785950/user/100000050540407?locale=bg_BG

Aleksandr Limberg

Автор: mmx   
Дата:   27-12-24 21:04

Fotodiox Pro PRONTO Adapter

Автор: koev   
Дата:   28-12-24 08:34

Всеки е минавал по този път, надявайки се обектива да направи уау снимката на снимките [smile]
Автора да смени тялото с безогледалка и няма да му трябва автоматичен фокус. При положение, че има никор 50 1.8г за без пари, се чудя какво е това залитане по таз руска бангия, та чак и да се дават пари автофокус да се слага. Имал съм го тоз обектив, даже преправян за безкрайност при Слав, но ми удряше огледалото на д750-ката. Надявах се дефекта да стане ефект, без да си давам труд да стане шедьовър, ама не - интересно е за 10, 20 снимки и до там. Хелиос 40 прави по-завъртяно боке и картина, ама предпочитам 85 1.2 [cool] Имам един юпитер 9 от 60г на миналия век. Направил съм 50 снимки с него и се наиграх, стои си в шкафа от не знам колко време. Пробвах се да го продам, ама не стана. Имал съм и Таир 11, мазало с нисък контраст, успях да го продам...
Дълъг пост стана, ама това е начин да се съживи форума.
Към автора - снимай с каквото имаш, мисли за светлина и композиция, няма магични лещи, но както се казва, мерак се гаси с пари, много пари.

Дата:   29-12-24 07:56

koev написа:

> Надявах се дефекта да стане ефект,
> без да си давам труд да стане
> шедьовър,

Дали не е тука зарито кучето? [smilie5] Все пак е на базата на Biotar. Иначе, да - при наличието на безогледалки, няма смисъл от тия врътки с автофокуса, освен ако човек не се е вманиачил много. Има го и другият момент - че Хелиосите са като АК-47 - второто най-разпространено оръжие след кухненския нож... Наклепани са милиони от тях и никога не знаеш, на какво качество ще удариш. Изобщо, ако човек се кани да снима на Хелиос, да си търси от най-ранните версии, които са на М39(Гелиос 44 2/58 - бял корпус и 13 ламелна диафрагма) и са изключително качествени, но пък бокето не е толкова завъртяно, като при късните версии :) Пълно щастие няма.

Дата:   29-12-24 09:18

Той оригиналът е ясен, ама да откраднеш технология не е като да я възпроизведеш. Без да става политически пост и да разлайвам кучетата, самите руснаци се описват много добре "хотели лучше, получилост как всегда"
Тъй пък все на мен се падаха бангиите, нямам късмет с нищо руско :)

Дата:   29-12-24 10:28

Има го и това, не отричам. Моя Хелиос също е куцичък. Дори като му завъртях лещите и почерних фаските, пак не беше много читав. Иначе, хората с повече късмет и старание успяват да направят хубави снимки
https://radojuva.com/wp-content/uploads/2019/12/helios-44m-fujifilm-s3-pro-samples-5.jpg

Дата:   29-12-24 11:08

Тъй като всеки Хелиос е уникален сам за себе си то всеки собственик е печеливш, че и уникален.

Автор: anastas   
Дата:   30-12-24 00:03

https://richardhaw.com/2017/08/26/autofocus-helios-44-for-nikon-pt2/

https://richardhaw.com/2017/06/23/mod-autofocus-helios-44-for-nikon/

https://radojuva.com/en/2019/08/af-mc-helios-44m-4-58mm-12/#goog_rewarded

[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   30-12-24 06:10

Без да омаловажавам труда на горепосочените трансформации, това са манипулации, които няма да станат за 100лв. Най-малкото ще трябва и един никорски обектив за донор. Лично аз не виждам смисъл от цялото това действие, има примерни снимки с модифицираните обективи, но както се казва, за всеки влак си има пътници.

Ето един, който разбира какво прави https://www.facebook.com/thebokehfactory/
не е никак евтино, но резултата няма нищо общо с горните. Е, няма и автофокус, но на кой му трябва такъв в ерата на безогледалките и типа на снимки получавани от подобен род обективи. За протокола, освен че съм имал този обектив, но съм го разкарал, сега имам никор 50 1,2 АИС и една лаова 35 0,95, та мога да направя разликата.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »