Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Птици
Автор: arahis   
Дата:   21-11-24 17:05

Здравейте на всички!
Дано темата е на правилното място.
Моля за съвет и то най-вече хората, снимащия
дива природа и най-вече, птици!
Наближават празници и в мен се ражда стремеж
за евентуална промяна.
Имам следната техника, никон д500(уникален е, но ми се ще малко повече пиксел), имам и
обективи 300 и 500 и двата PF, със всички
конвертор.
Като цяло, знам че системата е много добра, въпросът ми е, има ли резон да мина на канон или Сони?
Канон R7 или Сони А6700, за тях говоря.
Говори се за нова кропка на никон с 33 mpx, ама кога...
Проблемът е, че не ми е ясно кои обективи са на нивото на ни конските ми, аз не виждам..
200-600 си е огромен, 500пф е 1400гр.и е Адска острилка.
При канон е още по зле, някой ползвал ли е 200-800?
Без конвертор сигурно ще е бърз, и все пак тъмничък...
100-500 новия, е скъп почти колкото 500пф, но съм убеден, че не му е на нивото, все пак е вариола... Или бъркам?
Моля, дайте съвет!
Има ли смисъл да си продам моите и да се оборудва примерно с 6700 и 200-600 или Р7 и 100-500...? Или да чакам никонска кропка.
Или. Пък един фулфрейм и с 1,4 конвертор...
Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Птици
Автор: Siluet23   
Дата:   21-11-24 20:08

Лично според мен не сменяй нищо. Имаш прекрасна техника за уникални снимки. Докато не направиш 300 000 кадъра на Д500 не го сменяй ..уникална машина е това. обективите ти също са хубави ...снимай си и не влизай в разходи [beer]

Автор: demiman   
Дата:   21-11-24 23:51

[shtrak] Разбира се, че не трябва нищо да сменяш ... интересно е как въобще си го помисли ... [smilie10] [smilie8] [smilie25]

Автор: Батко   
Дата:   22-11-24 11:07

Имаш обектив, за който много съфорумци си мечтаят и едва ли някога ще имат, но те разбирам - тялото ти е старо и мегапикселите не са много.

Ако си паралия, ако жената няма да забележи и кефът е на първо място - сменяй! И да тук е възможността да смениш и марката. И 3-те безогледални системи ( Канон, Никон, Сони ) предлагат страхотни тела и стъкла.

Автор: ник_п-в   
Дата:   22-11-24 11:55

Може би наистина е разумно да се изчака бъдеща кропка, защото дори и на Z7, в кроп режима, пикселите са толкова, колкото на D500...

Дата:   22-11-24 12:24

Само заради обектива не минавам на друга марка, но той е доста скъп, а моят е неразличими от нов.
С него ще финансирам промяната, жена ми тук не се бърка, а аз съм раздвоен, защото наистина АФ е брутален, но пък, ако искам да снимам луна, слагам стария ми 7200 и разликата в пикселите е огромна!
Но от друга страна, 1400гр за 500мм, нямат нито Сони, нито никон.
Тъпото е, че дори и нова кропка да дойде, реално пак сменям системата, ор Ф на З!
Някак тъпо ми свучиш, да снимам със z, но с преходник, евентуално конвертор и после обектив...
Просто обектива е истинско бижу, то тогава да взема един канон р7, мога ли да щракам с преходник с никонския обектив?
Има ли резон в тая работа...

Автор: onel   
Дата:   22-11-24 12:24

Найлогичното тяло би било Z8
Ако не ти се инвестира в Z8 значи а6700 + Sigma 500mm DG DN, обектива ще бъда по лек и по остр даже от 500PF, но няма възможност за телеконвертора
Ако не можеш без телеконвертора можеш да поглднеш в посока Fuji x-h2 + Fuji XF 500mm F5.6
Не бих очаквал Nikon да пусна висок клас кропка

Дата:   22-11-24 12:57

Снимай ... не се занимавай с глупости [smilie7]

Автор: kvakioh   
Дата:   22-11-24 13:10

Подкрепям първото мнение след това на автора.

Автор: imartin   
Дата:   22-11-24 13:55

Щом става въпрос за птици, има значение какво ще се снима при птиците. Ако са близки статични кадри и портрети, тогава нека да е с повече мегапиксели от D500. Но предполагам, че не става въпрос само за статични близки кадри, а и за полетни и евентуално някакъв екшън (бърз полет, боеве, ухажвания и пр.). В такъв случай, според мен, най-доброто е по-голяма (т.е. фул фрейм) и по-гъста матрица. Голямата матрица е за да имаш достатъчно място, в което да се развива едно бързо действие, без да режеш криле и др.части от птиците. Въобще, да се снимат на кроп камера диви животни, при наличието на фул фрейм камери със същите пиксели на единица площ, не е оправдано, освен по финансови причини - всичко друго е минус.
От Z системите с достатъчно добър АФ, голяма матрица и повече мегапиксели (45) са Z8 и Z9. Като гъстота и размер на пикселите те се равняват на D500, но имаш предимството на широкото поле на ФФ, по-добър АФ, повече кадри в сек. , повече буфер и др.
Накратко - няма смисъл да се сменя система за някой друг пиксел отгоре. Особено като се имат предвид и наличните обективи.
По въпроса за конверторите и преходника - снимам с конвертори и преходник към Z системата и нямам никакви проблеми.

Публикацията е редактирана (22-11-24 14:00)

Автор: nyamago   
Дата:   22-11-24 15:08

Типичен GAS (gear acquisition syndrome) - познатото на всички ни неудържимо желание за нова техника без съществена нужда. БЪди по-силен от това!

1. Оптиката е много по-важна от пикселите. Повечето пиксели НЯМА да направят снимките ти шедьоври. Някои от световноизвестните, многократно публикувани и награждавани снимки на птици и диви животни отпреди четвърт век са направени с половината от твоите пиксели (или по-малко).

2. За пикселите (ако са ти важни, например за печат на плакати) днес има отлично работещи софтуерни решения. ДОри най-скъпите от тях струват в пъти по-малко от ново тяло, а резултатът може да е дори по-добър.

Както ти казаха неколцина по-горе: излизай по-често и снимай повече с отличната си налична техника! [smilie24]

Дата:   22-11-24 16:53

Има го и това, факт!
Но има и обективни причини, просто гледам снимки на някой кълвач(статичен) правен с Д500, после с 7200....ами има голяма разлика!
Може би, не толкова екшъна и полета ми е важен, а детайла... Явно...
Но стигам до момент в който ползвам 7200 и 500, мъкна ги и двата, понеже ако ми излезе нещо интересно и съм с Д500, си казвам, ех защо не носех и 7200...
Да де, ама 7200 много често АФ отказва, и си казвам че така и така, едни 10К няма проблем да взема от моята техника, дали пък да не взема нещо по ново, което да съчетава двете неща, АФ на 500 и малко повече пиксел чета...
Май 6700 и сигмата 500, и на мен ми изглеждат най-добре...
Отчитам тоя стремеж иначе, за нещо ново, просто за да го имаш!
Но не е само това, има го 15% и него но ме дразнят малкото пиксели на Д500!

Дата:   22-11-24 17:25

Смени 7200 с 850 и готово [smilie3]

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   22-11-24 21:44

arahis, казваш, че понякога мъкнеш и D500 и D7200 - последния заради повечето мегапиксели, като също казваш, че разликата е огромна. Някак не ми се връзва. Да, D7200 е с повече мегапиксели, но с малко, не чак толкова, че да доведе до огромна разлика. Ще изкажа предположение: Да не би нещо с фокуса на D500 да не е на 100% както трябва? Примерно микронастройката, и поради това да считаш, че D7200 дава огромна разлика която наистина не би трябвало да я има.
Имам D7200, имам и RX10 IV, като разликата в мегапикселите между двата е колкото разликата в мегапикселите между D7200 и D500.
Не само, че RX10 IV е с по-малко мегапиксели от D7200, но дори и сензорът му е 3,2 пъти по-малък. Т.е. би трябвало да виждам огромна (като при теб), че и повече разлика в качеството в полза на D7200. 24мп APS-C сензор срещу 20мп 1" сензор.
Нищо такова не забелязвам.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »