Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Как се отваря Kodak Six-20 Hawkeye Target
Автор: АтанасКо   
Дата:   18-11-24 21:58

Попадна ми изключително запазен фотоапарат Кодак. Бих искал да го отворя, почистя и продам. Вероятно е и с лента. Надявам се някой да ми даде съвет.

Отговори на това съобщение
 Re: Как се отваря Kodak Six-20 Hawkeye Target
Автор: ddantgwyn   
Дата:   18-11-24 22:30

Kodak Six-20 Target Hawk-Eye

като гледам снимката, май се състои от две части, които се пъхат една в друга.

Автор: lamerko   
Дата:   19-11-24 00:11

туба

Ще е интересно ако има заснет филм вътре. Иначе това са силно опростени камери - противно на тяхното първоначално предназначение, сега човек трябва да има понятие от фотографията, за да може да избере и получи правилно експониран филм. Формата е 620, но при наличие на празна 620 ролка, която да се използва като поемаща, може директно да се адаптира модерен 120 филм без пренавиване. Е, ако филма се дава някъде за проявяване, обезателно си поискайте 620 ролката :)

Автор: Джъмбо   
Дата:   19-11-24 09:09

дърпа се лоста за превъртане настрани и след това задната част на бокса... в повечето случаи това е достатъчно

Автор: АтанасКо   
Дата:   19-11-24 13:34

Супер ултра мвного ти благодаря, Джъмбо! Това го бях опитвал, но явно е трябвало още мъничко усилие. Вече на потъмно ще проверя какво има вътре.

Автор: A03   
Дата:   20-11-24 14:26

Това си е находка ,може да видиш дали има филм отзад на червеното прозорче !Там минават надписите за броя на кадрите или като завъртиш ключето се усеща дали е с филм или не !Ламерко ша прощаваш ма директна замяна на 620 с 120 не става ,свирено е вече . Лошото е че това е "погребан" формат 620 и ролките на 120 не стават директно на това фото аз имам "Брауни" който е подобен и си играх да изпиля ролката 120 за да влезе защото е с 1 мм по голям диаметър .Също така и захвата в който влиза ролката 620 е по малък от 120 ,първоначално тръгва подложката но като дойде филма превърта ! Аз на "Браунито" смених захввата и сега няма ядове с филма 120 но ако ще го продаваш не го прави .Не че нямам ролка и филм 620 , но не ми се пренавиват филми от 120 на 620 а и филма ми е в кутия запечатан от 1962 год .Готино фото е става да експериментираш , но щом ти е за продаване ,продавай .Апропо ако има филм ,вероятно ще е за хвърляне защото е на 50 год минимум .Не си струва да го проявяваш

Публикацията е редактирана (20-11-24 14:33)

Дата:   20-11-24 15:06

A03 два бокса съм зареждал - един Агфа и един Кодак. Разликите между 620 и 120 са "само" четери:
- 620 има по-малък вътрешен диаметър, което на камери с червен отвор не играе роля;
- 620 има по-малки и малко по-различни отвори. Така 120 ролка НЕ може да бъде поемаща, но като носител на филма - няма никакво значение;
- 620 има по-малък диаметър на ограничителите. Това е проблем, понеже 120 ролката просто няма да влезе в глездото на 620. Новите 120 ролки обаче са пластмасови и въпреки, че вътрепния диаметър е по-голям, филма и хартията са достатъчно плътно навити. Решението става просто - просто взимаш нокторезачка и изрязваш ръбовете на ограничителите. Така целия диаметър на филма става като на 620;
- Вътрешаната широчина, филма и хартията на 620 са същите като на 120. Това е предпоставка за адаптация. Външната широчина обаче на 120 е малко по-голяма - това е така, понеже ролката е от пластмаса и няма как ограничителите да са със същата дебелина като металните на 620. Тук е момента да се подчертае, че основната разлика в дебелината идва в самия край, който ще бъде изрязан с нокторезачката. Така филма има шанс да влезе директно, само с изрязване. Но винаги има шанс на някои камери гнездото да не позволи допълнителната дебелина на пластмасовите ролки - в този случай ще трябва да се изпилят малко. Но ако трябва да бъда честен - повечето 620 камери не се нуждаят от пелене. Този около 0.5 милиметър разлика не е фатален.
Разбира се, трябва да имаш истинска 620 ролка като поемаща. Това е важно условие.

Публикацията е редактирана (20-11-24 15:09)

Дата:   20-11-24 15:36

Повтаряш ме но аз направих приемащата ролка на 620 да е 120 и ясно написах защо .Имам един филм който е 35 мм без перфорация и си ги навивам на 120 става панорама 60х35 или 90х35 и понеже не снимам само един филм затова съм преработил захвата на 620 да става 120 ! И се сетих че имам 5 филма за проявяване та ги джурнах в Йобото !След 1 час ще ги видя [shtrak] [shtrak]

Дата:   20-11-24 16:01

Ами аз никога не съм твърдял, че 120 може да се използва директно вместо 620. Писах, че може да се "адаптира" без пренавиване. За обратното - горе-долу се свежда разширяване на отвора на 620, ако щифтовете на камерата са прекалено дебели. Но не виждам смисъл - 620 филми са много редки (оригиналните), като има една-две компании като FPP, които пренавиват и продават съвременни филми, но с добавена стойност. Предвид разликите - не бих си го причинил да купувам безсмилено скъпи филми, които аз сам мога да адаптирам. Е, при липса на поемаща ролка, става неприятно. Купувал съм цяла камера (116 формат), заради ролката вътре :)
Иначе и аз имам 35мм без перфорация - особено се радвам на една Фома 400 (100ft) с полиестерна чиста основа - явно е много рядка, понеже дори в групата на Фома никой не знаеше за нея. Тествах я на 6х9 - 35x84 или 1:2.4 съотношение. За съжаление, на тази камера филма се драска. Останалите са микрофилми и са трудни за снимане.

https://shumen.org/upload/foma400-35x84.jpg

Дата:   20-11-24 16:31

Мойта лента е Кодак ма не знам как се качват снимки да видиш къв негатив е !Рязък контрастен фантазия !Проявявам го дълго за да се изравни че контраста е смразяваш !Звънна ми таймера отивам да слагам фиксажа![shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   20-11-24 16:46

Имам доста микрофилми на Кодак - не са фантазия, просто екстремния контраст убива детайлите в средните тонове. В момента съм в процес на модификация на един много специфичен проявител, който има капацитет да усмири контраста достатъчно, че да може ImageLink HQ да бъде използваем на 50 ASA, а в някои случаи - дори на 100. Но съм малко предпазлив, когато става въпрос за разтваряне на калиев хидроксид (основа), че екзотермичната реакция може да направи бела...

Дата:   20-11-24 17:11

Мнооого дълго проявяване и копиране със затворена бленда !Хехе от Браунито са недоекпонирани ,но с Киева и Пентакона са добре Но 2 часа процес е мноо досадно !Ще има забавление .Няма химия инак има един проявител на Чибисов който много хубаво изравнява .Ползвах го по Татово че имах достъп до химия.Много благ и равен филм ставаше с него .Ще го потърся.

Публикацията е редактирана (20-11-24 17:11)

Дата:   20-11-24 17:28

Е и този става , намерих го на Чибисов ма е на пдф и не мога да го копна . Принцип выравнивающего проявления состоит в том, что процесс происходит быстро в сильно экспонированных частях изображения, но и быстро заканчивается из-за истощения проявляющих веществ. В слабо экспонированных же частях проявление происходит дольше, в результате чего эти части изображения хорошо прорабатываются.

Время проявления при температуре +20 °C — 10-24 минут. Чем дольше проявление, тем ниже контраст изображения.

Проявитель истощается быстро, поэтому к повторному применению непригоден. Также плохо хранится из-за наличия едкой щёлочи (гидроксида натрия).
Состав

Метол — 0,25 г
Сульфит натрия безводный — 25 г
Гидрохинон — 0,25 г
Гидроксид натрия — 0,66 г
Бромид калия — 6 г
Вода до 1 л

Дата:   20-11-24 17:47

Не ми харесва този състав. Метол + Хидрохонон е супер комбинация общото им действие многократно надвишава тяхната активност поотделно. Основата ще вдигне pH и съответно активността (и рязко контрастта), но също така е предпоставка за сериозна дихроична мъгла. Да не говорим, че няма буфер - вероятно има опасност от неравномерно развитие. Точно заради опасността от дихроичната мъгла, наблъскали са го на бромид, който е ограничител. Тези 6 грама на лътър работен разтвор са пълно безумие - не напразно времето за проявяване скача на над 20 мин. Този проявител ще смъне поне два стопа от скоростта на филма - напълно неподходящ е за микрофилми.

Дата:   20-11-24 18:02

Човеко кви са тия "Два стопа" какво значи , много често се употребява ?Две бленди ли е ? Два АСА ли е .Говори разбрано ! Така ми излиза с машинен превод от Английски през Гуглето .Аз съм дърт и тия новите лафове не ги чаткам . Филма има чувствителност каква скорост ?Все едно да обяснявам за "Сопола" дето ползваме за оптиката ,то е смазка ма му викаме сопол ! А на изопропила дето чистим оптиката му викаме пиене [smilie21] [smilie21] [smilie21] [thankyou] [thankyou]

Публикацията е редактирана (20-11-24 18:05)

Автор: asahi   
Дата:   21-11-24 04:05

"Лафът" е от миналия век. В уикито има напоителна статия за f-stop, която разглежда всичките му значение.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »