Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Спортна фотография - избор на апарат и обектив
Автор: rashkov   
Дата:   08-11-24 18:22

Здравейте, Съфорумци!

Изправен съм пред сериозна дилема и бих бил безкрайно благодарен на всеки изразил мнение, съвет, насоки. Отделих почти 1 месец в четене, но така и не стигам до крайно решение.

Синът ми тренира баскетбол, също отскоро е и съдия, та, бих искал да му правя хубави снимки. Благо нещо са спомените! Какъв фотоапарат и обектив бихте ми препоръчали?! Същият ще се използва за:
- снимане на движещ се обект
- сравнително слаба осветеност - в зала
- снимки от трибуните - варио обектив?!

* извън основното предназначение - снимки на птички, пчелички и семейни екскурзии, които вероятно могат да се правят и с по-обикновени обективи.

До момента, приятели и познати ме насочват към обективи 70-200мм, f/2.8. Но като им видях цените ... малък шок :)

Бюджетът ми за комплект апарат и обектив определено се оказва скромен:
- 2000 лв (+/-) - мислих, че ще се размина с нещо такова, но май няма шанс;
- до 3000 лв - ще го преглътна, трудно, но мога;
- 4000 лв - харакири за семейния бюджет;
- 4000 лв или повече - не мога да си го позволя.

Повече сякаш клоня към закупуване на безогледален апарат. Гледам все пак и в перспектива.

За няколко десетки/стотици снимки, чини ми се крайно необосновано, спрямо моите финансови възможности, да наливам пари в техника, която няма да използвам пълноценно, нито пък ще има някаква възвращаемост. И аз, и съпругата ми, понастоящем, сме абсолютни лаици в областта на фотографията.

Нямам афинитет към нито една марка, нито имам някаква фотографска техника, с която да комбинирам.

Предполагам, че в наближаващия черен петък, ще мога да закупя нещо на поносими (за мен) цени.

Вие какво бихте ме посъветвали?

Радо

Отговори на това съобщение
 Re: Спортна фотография - избор на апарат и обектив
Автор: ddantgwyn   
Дата:   08-11-24 19:09

Здравей,

ако аз бях в твоята ситуация, щях да търся безогледален апарат с някакъв варио обектив с горна граница около 300 mm.

От мнения на колеги оставам с впечатлението, че Sony към момента разполагат с най-добрата система за автофокус, което ще ти е нужно и за спортните снимки, и за птичките.

За повече детайли ще оставя на колегите, които снимат в твоята област, да споделят.

Ако избереш Sony като система, на нея с помощта на адаптори могат да се използват и старите обективи на Minolta, но доколко и дали ще се отрази на качеството на снимките не мога да кажа.

Аз лично не снимам с безогледален апарат, но и нямам нужда от бърз автоофокус.

Друг вариант е да не се хвърляш на нова техника, а да огледаш и тази, която е втора употреба, може да се окаже и добра стратегия.

Това е, което мога да кажа от моята камбанария. Успех с избора и покупката.

Публикацията е редактирана (08-11-24 19:10)

Автор: espergaro   
Дата:   08-11-24 21:26

Здравейте, Радо!

Проблемът с баскетболните зали е, че осветлението е доста лошо и често ще ви е нужна бленда 2.8 и ще снимате на исо 12 800.

Приятелите правилно ви насочват към обектив 70-200. Втората версия на този обектив за система Канон може да се намери на цени 1600-1800 лв. втора ръка и ще свърши отлична работа.

За още 1300-1500 може да купите Канон 1dx - вече поостаряла, но доста способна машина. Едни от най-добрите американски спортни фотографи продължават да я използват и да правят стахотни кадри. Така ще влезете в бюджет около 3000 лв.

Безогледалните машини могат да предложат по-добър фокус, но хубавите тела, подходящи за спорт, на всички марки започват от около 4000 лв.

На баскетболните мачове има професионални фотографи, винаги може да си платите на някой от тях да снима сина ви, но вероятно удоволствието няма да е същото.

Поздрави!

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   08-11-24 21:35

rashkov написа:

> До момента, приятели и познати ме
> насочват към обективи 70-200мм, f/2.8.
> Но като им видях цените ... малък
> шок :)

Този е на по-ниска цена. Пак е f/2.8, но малко по-къс в дългия край.

Предвид бюджета, сложно е с тялото, тъй като остават само 1900 лв. За фулфрейм (нов) в бюджета влиза единствено Nikon Z5, но откъм адекватност на фокуса (предвид поставените цели), няма да изпълни задачата.
Z6II определено е по-добър избор, но по запознатите да кажат доколко за конкретните условия. Нов е извън бюджета.
Посоченият обектив е без стабилизация. Фулфрейм Z телата имат стабилизация, докато при кроп телата такава липсва.

Публикацията е редактирана (09-11-24 11:39)

Автор: pdimitrov   
Дата:   09-11-24 00:28

Без да съм снимал нито с апарата, нито с обектива, предлагам вариант на база някога четени суперлативи за комбинацията Nikon D500 + Tamron 70-200/2.8 G2. Мисля, че може да се вместо в бюджета от 3000лв и може да бъде по-удачен вариант заради далекобойността му спрямо фулфрейм със същия обектив. Ама пустите му XQD карти са доста скъпички...

Автор: ник_п-в   
Дата:   09-11-24 00:31

Привет, наистина идеята за обектив 80-200/2.8 е добра.

Ако имах вашата дилема, може би бих взел Никон Д500 + 80-200 от по първите версии на обектива и комплекта трябва да се вмести в около 2,000.
Фотоапаратът е флагмански модел, матрицата е със подсветка, 20мп би трябвало да са достатъчни.
Аз лично снимам с 80-200/2.8 картинката е прилична, макар че тежи 700-800гр. По повод безогледалките, снимам с Z6 и с D700, и въпреки никак не лошия фокус на тъмно на Z6 на този етап за спортна или репортажна фотография, с оглед предвидимост, бих снимал с d700..

ППС. погледнах обявите да видя сега по колко вървят, тази обява не изглежда зле: https://www.olx.bg/d/ad/prodavam-nikon-d500-v-mnogo-dobro-sastoyanie-s-golyam-resurs-obektivi-CID632-ID9BrOe.html

Публикацията е редактирана (09-11-24 00:43)

Автор: Yog   
Дата:   09-11-24 08:22

От трибуните ще ти трябва телефото обектив (заради разстоянието) на 2.8 бленда (заради лошата светлина в залите). Това професионална техника, дето ако не искаш да е на 10+ години, пребита от употреба, няма как да я вземеш евтино. Плюс това е тежка и неприятна за носене.
Ако е вариант - слез под коша, откъдето може и със стандартен зум (по-поносим, но пак скъпичък ако е на 2.8) или дори с по-евтин(и) твърд(и) обектив(и).

Автор: quazimodo   
Дата:   09-11-24 10:49

Техниката М4/3 е удобна за носене и с повече от прилични рвзултати. Показано в снимки от Париж 2024, където е имало мерене на... обективи на входа за състезанията [smilie5] [beer]

Автор: Марин26   
Дата:   09-11-24 21:54

Аз само да вметна от личен опит.А6400 и сходните не стават за птици.Закупих наскоро от съфорумник апарат и после купих нов обектив.Не различава птиците.За да я захване трябва да е само птица без никъкви други обекти.Чисто небе зад нея.Ако тя е кацнала на клон и около нея има два клона който не я закриват а са леко пред нея.Автофокуса не я захваща.От животните различава най-много котки и кучена.За хора обаче е супер.Иначе апарата си работи супер.Но за птици куца.

Автор: rashkov   
Дата:   10-11-24 10:32

Благодаря Ви! Помогнахте ми много!

Мисля, че вече си поизясних какво да закупя.

Първоначално, чисто нови - Canon EOS R50 + обектив Canon RF-S 18-45mm, които след определени финансови еквилибристики и черни петъци би трябвало да ми излезе малко над 1000 лв. Това за "ежедневните" снимки.

Докато свикна и експериментирам с този комплект, ще се оглеждам за читав обектив Canon EF 70-200mm f/2.8L IS II USM, втора употреба, в очакване да го взема за около 2000 лв.

Плюс EF - > RF адаптер за още ~200лв.

Като добавя и разните му аксесоари като чантички, протектори, карти и прочие, тотал, би трябвало да спра на около 3500лв.

Струва ми се, това е оптималната за мен конфигурация: нужди-пари-качество.

DSLR-ите изглеждат добра опция, но теглото им спрямо безогледалните е почти двойно и в комплект с обектив отива на 2.5кг, което е доооста. Жена ми ще бъде разочарована защото на практика няма да може да снима.

Приемам всякаква критика по тези ми размисли. Винаги допускам, че греша или нещо я недомислям, я не виждам...

Радо

Публикацията е редактирана (10-11-24 13:21)

Автор: espergaro   
Дата:   10-11-24 10:41

Радо, помисли за full frame камера, защото в баскетболните зали светлината никак не е добра и няма да си въодушевен от резултатите.

https://www.e-infin.com/eu/item/12529/canon_eos_r8_mirrorless_digital_camera_(body_only)

Това тяло също можеш да го добавиш в списъка на потенциалните камери.

Публикацията е редактирана (10-11-24 11:25)

Автор: alex.d76   
Дата:   10-11-24 11:36

Аз до скоро снимах с почти перфектната комбинация :
- Nikon D750 - фулфрейм с перфектно поведение при ниска осветеност + огромното предимство, че е сравнително по-малък и лек в сравнение с другите FX тела;
- Tamron 35-150 f/2.8-4 VC OSD - уникален обхват, бърз и точен фокус, уникална стабилизация и добра бленда;
- Tamron 100-400 f/4.5-6.3 - същите предимства като горния, но заради обхвата - малко по-тъмен, което се поправя лесно, ако се снима в RAW. Освен това е доста компактен и лек за обхвата, който предоставя - други аналози са доста по-обемисти и тежки.
И двата обектива са абсолютно защитени срещу прах и влага, и са с флуориново покритие на челните лещи - предпазва от вода, мръсотия и мазни отпечатъци (поне донякъде), и спомага за намаляване на отблясъци.
Друг, но по-скъп вариант, е същия D750 но в комбинация със:
- Tamron 24-70 f/2.8 G2
- Tamron 70-200 f/2.8 G2
Страхотни обективи, но заради параметрите - доста по-скъпи от горепосочените...
Дано съм бил малко полезен - според мен това са доста печеливши комбинации, но всеки е свободен да си реши какво да избере [beer]

Автор: patkan   
Дата:   11-11-24 18:22

Горе-долу в пред същата дилема се спрях на Сони A7R3A втора употреба със нов обектив Тамрон 18-300 f3.5-6.3 който е кроп и на фулфрейм стана 27-450 за общо около 3500лв ! Малко е тъмен , но се получава прилично за бързина на автофокуса и качеството . Хубавото е че е универсално решение . За много тъмно си взех обектив Viltrox 23F1.4 кроп= 34.5 !

Автор: LorDDemoniC   
Дата:   11-11-24 22:03

1dx + 70-200 Canon. D4 + 70-200 Nikon ... това са ти в бюджета до 3к.

Автор: ombre   
Дата:   12-11-24 09:43

Авторе привет. За обективите, колегите са прави заивис колко е осветено помещението, но по светлта оптика винаги е за предпочитане но и по скъпа. Доскоро имах Sony 6400, малка камера определено за хора с големи ръце си трябва грип или клетка от сорта на Smallrig , но като аф е страхотна машина. И като бързина и като точност (но я ползвах само с твърди обективи). Тялото е кропка, фф камера е по гот, но пак се опира до пари и килограми. Иначе това 6400 е коло 900-1200 лв в тора ръка. Слаба батерия задължително поне още една-това е като минус. Успех с избора.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: