Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Fujifilm автофокус - клип и проблеми
Автор: fallenfbsd   
Дата:   26-10-24 13:04

Привет,
Попаднах на този забавен, но явно реален клип :

https://www.youtube.com/watch?v=O30WsdvA2j4

търсейки си следващото Фуджи гледах Х-М5, но явно важи за X-S20, който обмислях..
Като се разтърсих видях, че оплаквания има и за Х-Т5 даже.

Въпросът ми е дали това са само най-нови фърмуери (понеже попаднах и на такива мнения), дали примерно Х-Т30 II като по-стар е засегнат, дали основно за видео се появяват проблемите, или и за снимки?

Отговори на това съобщение
 Re: Fujifilm автофокус - клип и проблеми
Автор: youstolemyheart   
Дата:   31-10-24 22:39

Проблеми с фокуса има, и за фото и видео. Преодолими ли са - да. Бих ли взел за професионална работа фуджи - все още не.

Автор: Yog   
Дата:   01-11-24 00:06

Клипът е забавен, а песента е хит [smile]
Иначе - аз си правя подобни експерименти, като сравнявам автофокуса (и други неща) на различни камери. Най-модерното Фуджи, което съм ползвал, е X-T4. Като следящ автофокус (за снимки) беше на нивото на камерката ми за екскурзии RX100 m7. От моите ненаучни и аматьорски тестове мога да кажа, че следящия АФ са го докарали до наистина добри нива само Сони, с уговорката че на Канон не съм пробвал по-скъпите тела, за които казват че са много добри. Но на Сони са наистина супер, не е само реклама. Сегашното ми (модерно) Сони ФФ, на следящ АФ и бленда 1.8 има сигурно 90 процента успеваемост. Ако не и повече. Аз буквално забравих как се снима по друг начин. Държа тракинг flexible spot (май му е името) в центъра, "улавям" каквото искам да снимам, то даже да се движи наоколо камерата си го следи и аз само кадрирам. И като щракна - всичко на фокус. Магия [smile]
P.S. Тука задължително уточнение - ако не ползваш тракинг, не снимаш непрекъснато неща дето тичат, състезават се или се движат бързо по друга причина или си свикнал да си местиш АФ точките и не ти пречи - не само новите Фуджита, а и предишните, които имах като лични камери (Х-Т2 и Х-Т20) имаха достатъчно добър АФ, за да си ги ползваш с кеф години и да не знаеш че имаш "проблем за решаване". [smilie3]

Автор: fallenfbsd   
Дата:   01-11-24 09:15

@Youstolemyheart - благодаря за мнението, аз дори не съм професионалист. Бих казал любител техничар. Доеи не съм на ниво артист.

@Yog - интересно...при наличието на X-T4 за документални да си избрал да си с RX100 за личните спомени. Разбираемо и аз честно казано наскоро обмислих дали да не мина на 1" или 4/3 и да имам едно компактно тяло. Фуджи взеха да ми идват скъпи напоследък за целите, за които ги гледам.

Автор: youstolemyheart   
Дата:   01-11-24 23:28

Кои са ти целите?

Автор: quazimodo   
Дата:   02-11-24 07:48

youstolemyheart написа:

> Проблеми с фокуса има, и за фото и
> видео. Преодолими ли са - да. Бих ли
> взел за професионална работа
> фуджи - все още не.

Зависи от професионалната работа :). Например снимане на рекламна предметна и фудфотография със средноформатни фуджита се практикува доста успешно и никой не се оплаква от фокуса [cool]

Автор: asahi   
Дата:   02-11-24 08:35

По принцип този тип фотографи винаги намират начин да фокусират.

Автор: JIM_WEST   
Дата:   03-11-24 12:56

ххахха, интересен клип. Изключително рядко си позволявам да се включвам в дискусии, но ако човек търси перфектния автофокус знае към коя марка да се обърне. Fuji отдавна се славят с по-лошия си автофокус спрямо конкуренцията. Не, че това би трябвало да пречи на някой да направи онова, което желае. В крайна сметка техниката е само инструмент, независимо от марката. Аз съм на мнение, че майстора не се нуждае от автофокус по око или въобще от автофокус за да създаде хубава фотография или да си свърши работата както трябва - всичко друго са глезотии, мързел или оправдания. Винаги ми е било супер интересно защо хората не обръщат внимание на глупостите, които творят, а обръщат внимание на някаква техника, която да свърши работата вместо тях.....

Публикацията е редактирана (03-11-24 13:18)

Автор: vgramatikov   
Дата:   03-11-24 13:11

Фуджи така и не си оправиха автофокуса напълно. Това е положението с тях. Ако искаш истински автофокус Сони/Канон.

Всяко твърдение че нивото на автофокуса на Фуджи е като на Сони е просто от хора които не са ползвали Сони и е откровена лъжа.

Публикацията е редактирана (03-11-24 13:12)

Автор: ombre   
Дата:   03-11-24 15:33

youstolemyheart -въпреки,че всеки има лично мнение, смятам,че е пресилено да се каже,че не ста ва за профи работа марката Фуджи. Да аф не е на нивото на Сони, но пък в тубата има прекалено много клипове в подкрепа на поста на Асахи. Лично мнение.

Автор: vgramatikov   
Дата:   03-11-24 19:10

Емпиричните истини не подлежат на лични мнения. Както казах всеки опит да се твърди обратното е просто 100% лъжа. Казвам го като човек който е снимал с фуджи до скоро. Надявах се новото поколение да го пооправят. Сега е по-добър от преди но е далеч от нивото на никон/сони/канон където дискусия за кое е по-добро е по трудно да се води. Фокуса е по-бавен, много по-неточен и пулсациите и "хънтенето" още са на лице особено във видео режим. Към момента автофокуса на Сони е меко казано префектен.

Публикацията е редактирана (03-11-24 19:11)

Автор: nsirakov   
Дата:   03-11-24 21:33

аз пък си ползвам фуджи-то с ръчнофокусни обективи от 70те години и кефа ми е пълен

Автор: hansto   
Дата:   04-11-24 08:15

Всички знаем, че имат проблеми с фокус, но въпреки и не затова го ползваме фуджито. Аз го ползвам, защото ми е пълен кеф да снимам със всякакви "стари" обективи, че и фуджинонските вадят уникални цветове, настройките не се ровят по менютата, а стават за секунда с някоя врътка и не на последно място не е пластмасова бъгня :Д

Автор: ombre   
Дата:   04-11-24 12:45

Граматиков, предполагам поста ти е насочен към мен. Ако прочетеш добре какво съм написал, веднага можеш да видиш,че никъде не оспорвам,че аф на Сони е по добър,даже го потвърждавам. Също така казвам,че е пресилено да се каже,че не става за профи работа, тъй-като нета е пълен с клипове от хора,които снимат комерсилано. Сватби, продуктова и т.н. Профи работа не е само снимане на птици,а вкл. всеки жанр и хора,които са се спрели на конкретна марка -Сони Никон и т.н. със сигурност знаят и за останалите. Този който е избрал Фуджи пред Сони (понеже темата конкретизира тези марки) е решил да се спре на тази марка защото му харесва и защото е решил ,че му върши работа, но той със сигурност е наясно,че Сони е по добър при аф, и въпреки това се спрял на друга марка. Същото важи и за обратния вариант, ти си типичния пример, не ти харесва аф на Фуджи, минал си на нещо друго. Пак е въпрос на личен избор, който пък е следствие на лично мнение, което ни кара да направим конкретен избор.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »