Автор: deianrr
Дата: 30-09-24 12:02
Здравейте,
както може би сте видели в съседна тема, моят RX100 mk1 приключи и все още обмислям опциите: ремонт или замяна с нов.
RX100 VI, VII са категорично извън бюджета ми, имайки предвид, че не са кой-знае колко напред от RX100 mk1 като снимки (все пак същият 1" сензор), който взех чисто нов за 600 лв. преди години. А 7-цата сега е 2600 лв...
По същество: Фотоапаратът го ползваме по време на пътувания в България и чужбина, както и при планински преходи - пейзажи, природа и тук-таме нас. Допада ми компактният му размер и теглото, а и качеството на снимките.
Това, което не можех да направя с фотоапарата, а можех с телефона, е да побера повече картина в снимката. Примерно, често ми се налагаше да снимам някаква забележителна сграда отблизо, без да мога да се отдалеча, за да я обхвана. Искам да попитам, това заради малкият 1" сензор ли е, или заради обектива на RX100? Дали с фотоапарат с APS-C ще "обхващам" повече?
Изобщо какво трябва да гледам, за да имам възможност и за такива снимки с фотоапарата? RX100 mk 1 е с несменяем обектив f/1.8-4.9; 10.4-37.1 (28-100mm equiv). Предполагам, че това първото число 28 трябва да е по-малко, за да мога да снимам повече от по-близко разстояния, или греша?
Има ли нещо близко до RX100 като размери и тегло, но с по-добри снимачни възможности? Какво бихте препоръчали за описаните начини на употреба? Не търся да е 600 лв, но не ми се дават 2600 за... общо-взето същото нещо.
|
|