Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Няколко некомпетентни въпроса за заместник на Sony RX100 1
Автор: deianrr   
Дата:   30-09-24 12:02

Здравейте,
както може би сте видели в съседна тема, моят RX100 mk1 приключи и все още обмислям опциите: ремонт или замяна с нов.
RX100 VI, VII са категорично извън бюджета ми, имайки предвид, че не са кой-знае колко напред от RX100 mk1 като снимки (все пак същият 1" сензор), който взех чисто нов за 600 лв. преди години. А 7-цата сега е 2600 лв...

По същество: Фотоапаратът го ползваме по време на пътувания в България и чужбина, както и при планински преходи - пейзажи, природа и тук-таме нас. Допада ми компактният му размер и теглото, а и качеството на снимките.
Това, което не можех да направя с фотоапарата, а можех с телефона, е да побера повече картина в снимката. Примерно, често ми се налагаше да снимам някаква забележителна сграда отблизо, без да мога да се отдалеча, за да я обхвана. Искам да попитам, това заради малкият 1" сензор ли е, или заради обектива на RX100? Дали с фотоапарат с APS-C ще "обхващам" повече?
Изобщо какво трябва да гледам, за да имам възможност и за такива снимки с фотоапарата? RX100 mk 1 е с несменяем обектив f/1.8-4.9; 10.4-37.1 (28-100mm equiv). Предполагам, че това първото число 28 трябва да е по-малко, за да мога да снимам повече от по-близко разстояния, или греша?

Има ли нещо близко до RX100 като размери и тегло, но с по-добри снимачни възможности? Какво бихте препоръчали за описаните начини на употреба? Не търся да е 600 лв, но не ми се дават 2600 за... общо-взето същото нещо.

Отговори на това съобщение
 Re: Няколко некомпетентни въпроса за заместник на Sony RX100 1
Автор: lamerko   
Дата:   30-09-24 12:32

При обективите има нещо, наречено "зрителен ъгъл". Понеже този ъгъл кореспондира с площта на сензора, обикновено се преизчислява към стандартен 35мм. Естетсвено, при варио/зуум обективите този ъгъл е променлив. Специално за този обектив - Сони казват, че е 75–24 градуса (28-100 mm). Ако това ще ви помогне за определянето - добре, но обикновено на повечето хора нищо не им говори, така се дават в спецификациите главно в милиметри (пак на повчето нищо не им говорят, но...). С други думи - това какъв обект можете да обхванете в кадър зависи от комбиция размер на сензор - зрителен/ъгъл и предметно отстояние. Дали APS-C ще ви даде повече? Зависи от това какъв обектив му сложите. Но няма да намерите "туристически обектив" от рода 16-200/2.8 - така че според мен няма да сте доволни.
Потърсете нешо втора ръка от първите модели.

Дата:   30-09-24 13:09

Благодаря за мнението. От първите модели на кое?
Ако правилно разбирам, един и същ обектив, сложен на устройство с по-голям сензор, дава по-голям зрителен ъгъл. Примерно един и същ обектив, монтиран на APS-C или Full-Frame ще даде разлика в широкообхватността на изображението, в полза на Full-frame, нали така?

Дата:   30-09-24 13:34

Точно така, стига да покрие цялата площ на по-големия сензор.

Първите модели на RX100. Това е готина камера - имам петичката ако не се лъжа.

Автор: Julius   
Дата:   30-09-24 13:40

"моят RX100 mk1 приключи"

Какво значи "приключи"?

1/ Свърза ли се със Стемарк? - Те ремонтират ли такива апаратчета?
2/ Ако "да" - колко ти казаха за ремонт: 50-100 лв. ... или 300+ лв.
3/ Ако е 50-100 лв. - ремонтирай, ако е повече - зарежи и вземи друг!

Ей тук попаднах на ново 3-то поколение за малко над 1000 лв. - то е най-добрата ти комбинация качество/цена, тъй като и обектива е по-широк в долния си край (24мм вместо 28мм на 1-во поколение) - т..е ще ти даде по-големия зрителен ъгъл.

https://www.gogo-bg.net/sony-dscrx100m3-rx100-rx100-201mp-30lcd-p-11933.html

Като цяло от почти всички модели на тая РХ100 серия най-доволен съм бил от 4-то поколение, но ти надали ще усетиш разликата спрямо 3-то (освен в цената). [smile] Затова по-добре търси 3-то поколение... ако имаш късмет може да намериш и запазено употребявано.

Автор: demiman   
Дата:   30-09-24 13:43

Прав си за първото число [smilie3] То е по-малко от Sony RX100 III нагоре моделите (24-70mm equiv)

Автор: ник_п-в   
Дата:   30-09-24 15:10

Panasonic Lumix FZ1000,първата или вторатаверсия е добър вариант.

Автор: asahi   
Дата:   30-09-24 17:31

За да "обхващаш" повече можеш да правиш панорамни снимки.
Тази съм я правил така и сигурно е над 180 градуса по хоризонтала.

https://photo-forum.net/static/site_pics/2013-05/1369167376_Dubrovnik_pano_1.jpg

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   30-09-24 18:18

Предложеният Sony RX100 III e добър вариант. 3-та и 4-та версия ползват един и същи обектив, така че и 3-ката ще свърши достатъчно добра работа - за по-малко пари.
От друга страна обаче и предложението за Panasonic FZ1000 е много добро. Нека авторът да помисли и за него, пък в крайна сметка не е задължително той да е избора. Обаче... така или иначе ще се взема нов апарат. Понякога идва момент, в който може да се мине на нещо доста по-различно от това, с което е снимал човек досега, и в крайна сметка да е доволен от избора. Казвам "доста по-различно" най-вече заради разликата в размера на двата фотоапарата. Иначе и двата са с несменяем обектив и 1" сензор. Ама FZ1000 има близо 6 пъти разлика в дългото - 400мм екв. в дългия край срещу 70мм за Сонито. Ще мога да се снимат неща, за които досега дори не е помисляно.
За FZ1000 е хубаво да се потърси 2-рата версия, моделът е от 2019г, докато първата е от 2014г. (по спомен). Той и RX100 III e от 2014г.

Panasonic FZ1000 II

Eто и сравнение между Sony RX100 III и Panasonic FZ1000 II

Mного различни наистина като размер и тегло, но си струва да се помисли. В крайна сметка, колкото и да е голям Панасоникът в сравнение със Сонито, в никакъв случай не е някаква огромна тухла, която при по-продължително носене да почне да ти тежи.

Дата:   30-09-24 19:09

Абе не е и малко. Това са над 800 гр - a7C II + 28-60 mm е с близо 200 гр. по-лек [smilie18]

Дата:   30-09-24 20:12

За фотоапарат със сензор 1 и оптика 25-400 800грама не са никак много.

Автор: ecobo   
Дата:   30-09-24 20:28

До в. 3 са с една и съща матрица, която шуми доста повече от следващите. От в.4 нагоре, каквото и да вземеш, няма да сбъркаш.

Автор: pdimitrov   
Дата:   30-09-24 21:34

Бих погледнал и LX100 като алтернатива на RX100, въпреки че е не е толкова компактен.

Автор: Yog   
Дата:   30-09-24 22:20

Бе какви 2600 лева? В идеално състояние има 7-мо поколение RX100 за 1300. Ако държиш да е нов - изчакай Черния петък. Аз така купих моя преди 2 години с голямо намаление от еМАГ. Ще е под 2000. Но пак бих си купил някой запазен втора ръка. А вече дали ще е достатъчно широк обектива - спорен въпрос. На твоя предишен (1-во поколение) обектива започва от 28мм. На 7-мо поколение започва от 24мм. Усеща се че е по-широко, но дали е ДОСТАТЪЧНО по-широко е въпрос на мнение на ползвателя [smilie3]
И друго - 7-то поколение ще ти даде по-добро качество на изображението. Аз имах 2-ро преди да си купя 7-мо и мога да кажа, е 7-то има по-хубави JPG-ове. Според мен. Иначе RAW файловете са сравними, но пак са по-добри на 7-то. И обектива отива до 200мм еквивалент на дългия край. Това е много по-осезаемо от 100мм на твоя стар апарат. Повярвай, ще го усетиш като по-хубава машинка в сравнение с предишната. Но не го купувай за 2600 :)

Автор: quazimodo   
Дата:   01-10-24 07:17

Panasonic LX 100 ще е много по-добра инвестиция от RX 100 поне до 4-тото им поколение, а по качество на снимките сигурно е и над последното им поколение. Както е казал китайският мъдрец - всяко удоволствие се заплаща! Няма как да искаш по-голям сензор с по-светъл и съответно голям обектив, и камерата да тежи 125 грама [smilie18]

Автор: wlad   
Дата:   01-10-24 09:25

Това, което не можех да направя с фотоапарата, а можех с телефона, е да побера повече картина в снимката.

Значи телефонът ти върши повече работа и мисля сам можеш да си отговориш на въпроса - трябва ли ти отново на баир лозе.
За пейзажи разликата между 1" сензор и този в телефонът е такава, че разнасянето на каквото и да било второ устройство е близо до неоправдано.
Казвам го като човек, който има 1", ама Олимпус :)

Автор: ombre   
Дата:   01-10-24 15:00

Моето скромно мнение е като на Wlad. Ако наистина искаш да снима с малко апаратче ,което да е с този малък сензор, мисля,че с телефона ще постигнеш същото качество, особено ако е с някоя по хубава камера (има теми за телефони във форума). Ако все пак държиш да е фотоапарат аз лично бих погледнал сериите на Фуджи 100 който е кропка, или Ricoh ,който също е кропка, но е по малък от Фуджито (колкото Сонито което имаш в момента, но е голям сензор). Рикото е без визьор и е с Байер сензор, докато Фуджито е с X-trans. И на двете може би джама няма чак такъв обхват като на Сонито, но тук сензора е главния герой,инче телефона ще ви свърши чудесна работа и няма смисъл да се набутвате с кинти.

Дата:   01-10-24 15:20

И все пак макар телефоните да наподобяват картинката на например Lumix FZ1000, то авторът ако е снимал на камера със сензор,1. то минавайкои на телефон, непрекъснато ще открива дребни разлики не в полза на телефона. А за семейна камера такава просветлена оптика, под която да се снима стабилиирано 4К телефона не може да даде...

Автор: petervassilev   
Дата:   01-10-24 16:20

Пробвах панорамния режим на RX100, както препоръчва Asahi, и резултатът според мен беше добър.

При туризъм (както посочва авторът на темата) обикновено се снима в широкия край (28 мм), а панорамният режим е бързо и добро решение при RX100.

Във Фотосинтезиса ми препоръчаха като алтернатива Ricoh GR 28мм. Снима отлично, малък е, но е доста скъп.

Автор: yakumo   
Дата:   02-10-24 10:00

Телефоните превърнаха "сапунерките" в екзотика и малкото модели, които останаха на пазара, догониха и задминаха цените на ниския клас безогледалки и дслр-и. Освен това, повечето са за маниаци, със съответните цени като на това рико, фуджи и разните лайки... Останалите пък уж се продават, ама явно не ги произвеждат особено много и все ги няма, освен "влогърските" дивотии на сони.
Та, вариант остана май само нещо запазено втора ръка [smilie2]

Дата:   02-10-24 10:00

Много благодаря на всички за предложенията. Гледал съм и продължавам да гледам всяко от тях обстойно.
Гледах примерни снимки от FZ1000 и ми харесаха. Но 830 грама за апарат с несменяем обектив и малък сензор ми идва в повече. Опасенията ми са, че ще прекарва повече време прибран в шкафа, отколкото окачен върху мен и готов за снимки. Моето RX100 е само 240 грама и това ми позволява да го нося навсякъде. Склонен съм на компромис с теглото, примерно към някой апарат с по-голям сензор и видимо по-добри jpegs директно от апарата, но не ми се иска да е повече от 600 гр. с обектива.
И второ, търся нов апарат с гаранция.
Компактните апарати с голям сензор са абсурдно скъпи:
Full-frame:
- Leica Q2, Q3 по 11-12 000 лв, а ако правилно разбирам нямат и приближение;
APS-C:
- Ricoh GR III /257 g!!!/ е около 2000 лв (което за мен не е малко), но обективът май също е фиксиран - 28 мм или 40 мм; Иначе по размер и тегло е като RX100, което е огромен плюс за мен, плюс по-големия сензор от RX100.
- Fujifilm X100 освен, че е 3500 лв, също няма zoom. Да си призная, не съм снимал досега с апарат без zoom. Никаква опция за приближение ли няма?

И така естествено някак идва ред на безогледалните фотоапарати. Там - възможности много. Само трябва да преглътна "грамажа". Сони алфа, Никон, Канон, има опции заедно с обективи на цената на RX100 и то от по-старите серии. Въпросът е - ще правят ли по-добри снимки?

Автор: ZENON   
Дата:   02-10-24 12:11

Човек, в базара вчера имаше един А6300 за около 860 и един обектив 16-50 за около 180.
Ако снимаш пейзажно предимно, взимай тоя сет и си гледай живота. Виж имат ли гаранция, ако ще пазариш. Покупката втора ръка е психологически проблем, ако наработката е малка (за Сори). По-натам, ако те влече, можеш да си разшириш системата.
Минуса е че нямаш гигантският зум на сапунерките.

Дата:   02-10-24 14:18

Един (леко) страничен въпрос:
Защо новото RX100 е с f/2.8, а най-първото е с f/1.8?
Или още по-точно, защо 1-ва и 2-ра серия са f/1.8-f/4.9, 3-та, 4-та и 5-та са f/1.8-f/2.8, а 6-та и 7-ма са f/2.8-f/4.5?
Това не означава ли, че всъщност 1-ва и 2-ра серия са с най-бързата оптика? Искам принципно да си изясня нещата.

Автор: Synthy   
Дата:   02-10-24 14:28

Да, това означава. Макар че, бърза оптика... това знаеш ли какво точно значи, защо обектив с макс. бленда 1.4/1.8 (примерно) се нарича бърз?

Дата:   02-10-24 14:57

m1: 28-100mm, 1.8-4.9, 3.6x
m2: 28-100mm, 1.8-4.9, 3.6x
m3: 24-70mm, 1.8-2.8, 2.9x - по-малък зуум (не увеличение)
m4: 24-70mm, 1.8-2.8, 2.9x
m5/5а: 24-70mm, 1.8-2.8, 2.9x
m6: 24-200(!)mm, 2.8-4.5, 8.0x (!!!) <-- дългия край е сериозно вдигнат - цялата оптична схема е променена. За да остане компактна камера, налага се да има компромис - в случая е светлосилата.
m7: 24-200(!)mm, 2.8-4.5, 8.0x (!!!)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: