Автор: Plamen_Draganov
Дата: 19-06-24 18:16
Здравейте на всички!
Нов съм, както във форума, така и във фотографията като цяло. Искам да започна да навлизам в света на фотографията като бих искал да се занимавам основно с филмова, черно-бяла фотография.
За целта си купих един фотоапарат Смена 8М и взех няколко стари книги от местната библиотека.
Изщраках един филм Kentmere 400 със смената като целта ми беше да свикна с държенето на фотоапарата и със самото му манипулиране. Нямах очаквания от снимките да излезе нещо (дори не знаех дали фотоапарата е в изправност), но след като ми проявиха лентата във фото студио, останах приятно изненадан (имах 3-4 недоекспонирани кадри от които нищо не ставаше, 2-3 неумишлени двойни експозиции и като цяло другите кадри са станали, че даже има 2-3, които ми харесват).
Та, след като видях, че фотоапарата работи, се запалих още повече и ми се иска да снимам по-често и да се уча.
Проблемът обаче е, че консумативите са ми доста скъпи за джоба. Най-евтиният филм, който купих (Kentmere 400) струваше 13лв. Проявяването ми излезе 15лв. Сканирах си снимките сам с телефона, но ако дам да ми сканират лентата във фотото, ще ми струва още към 10лв. Реално ще ми излезе около 40лв, за да изснимам една лента и да имам накрая сканирани снимки от нея.
Искам да се науча да си проявявам сам лентата, а също и ми се иска да си закупя по-голямо количество лента, която да си навия сам във филмовите касети.
Въпросите ми са:
1) Продава ли се в България (нова, не с изтекъл срок) цяла ролка с фотолента (примерно 30м) и има ли откъде да си купя машинка за навиване на лента, за да си зареждам сам фото касетите?
2) Понеже се оглеждам за стари фотоапарати (също и от колекционерска страст), видях, че голяма част от старите фотоапарати работят с филми с по-различен формат (110, 126, 127, 620). В българските сайтове откривам да се продават само филми 120 и 35мм. Има ли откъде да се закупи поне 110мм филм у нас?
3) Каква фотографска химия ще ми трябва като за начало, за да си проявявам сам филмите? Каква разфасовка бих могъл да взема, така че да ми излезе сравнително най-евтино?
ПС) Простете невежеството ми, но сега тепърва навлизам в света на филмовата фотография, а и във фотографията като цяло.
|
|