Автор: Pixel5
Дата: 27-02-24 13:17
За стабилизацията не мога да дам мнение защото винаги го ползвам с гимбал. Прави ми впечатление обаче, че когато е с външна стабилизация, резките движения излизат много груби и дразнят окото - става дума за такива, които не могат да се избегнат - примерно преместване на повече от 40 градуса. Когато фотоапарата е от от ръка, дори и да се наложи да го завъртя рязко - това не дразни толкова окото, когато се гледа готовото видео. Не зная как да си обясня тоя феномен.
Прегряване:
Никога не ми е прегрявал, но аз използвам външен монитор, който в момента в който се закачи HDMI - веднага изключва екранчето на фотоапарата. В началото много ме дразнеше - прочетох маса форуми, търсих решение и накрая точно във форума на DJI хората са си описали, че това е "проблем" при R6M2 - и не може да бъде променен. Естествено има маса писма, пратени до Канон и някои колеги се надяваха, че това ще се оправи с ъпдейт на Фърмуера. Оказа се обаче, че свикнах а и така от само себе си, се реши проблема с прегряването. Януари, снимах повече от 6 часа - разбира се не постоянно, без проблем. Фотоапарата беше изключван само за смяна на батериите. Естествено 4к яде пространство като топъл хляб, но удобството е, че не ползвам картите във фотоапарата, а тази в монитора. За мен, това е едното неудобство. Второто е, че моя монитор ползва карти само до 128ГБ. Естествено с по - добри монитори този проблем отпада.
Още един съществен недостатък:Когато ви е изключен екрана на фотоапарата и без да се усетите, активирате някой от бутоните за старт / примерно за да смените фокуса/ - следват 2 проблема: Единия, е че в записа се визуализира: "REC" - за целия запис, а втория, че се визуализира екрана с настройките на фотоапарата. Това естествено се избягва с настройки - въпрос на лични приоритети и удобство.
Фокус:
Според мен се държи повече от прекрасно. Като първо задължение в чек листа - когато сложа нова батерия сутринта е да проверя настройката за автоматично следене. Ако снимам хора - махам всякакви животни и превозни средства. Тук настройката е прецизна и всеки сам си решава, защото се оказва, че примерно - Кукер - облечен в кожи - понякога го разпознава като животно и тогава фокусът си отива върху нещо друго, което прецени че е по - важно. Този казус - НЯМА РЕШЕНИЕ - поне за мен, защото от кукер до курер - има огромна разлика. Примерно, мой личен приоритет - аз не ползвам фокус по очи. Тъй като снимам повече етно мотиви - предпочитам, когато съм с отворена бленда, акцентът да е върху някакъв детайл, а не върху лицето. Следящия фокус перфектно ме устройва и вече не ползвам RavenEye.
В момента нямам фотоапарат пред себе си, но ако има интерес, мога да потърся и да пусна идея за няколко комбинирани настройки, които имат ефект: когато обектът на следене - рязко избяга от зоната - фокусът да не скача грубо и за момент да останете с размазан фон, а да ви даде няколко секунди, да решите къде е приоритета и така преходът да стане лек и естествен.
Обективи:
Имам един единствен R обектив, който е дълъг и не ми е удобен за видео. За това си ползвам ЕФ обективите с преходник и мисля, че се справят перфектно. Дори за моята работа предпочитам 24-105/4 - и мисля, че се справя по - добре от 24-70/2.8
Като цяло:
Перфектен фотоапарат за видео. Като вземем и цената му - мисля, че едва ли бихте намерили по-добро бюджетно предложение, още повече, ако си имате обективи. Сега има много добри възможности да го вземете с отстъпки, че дори и на лизинг без оскъпяване.
поздрави и дано съм бил от полза!
|
|