Автор: free_will
Дата: 07-01-24 12:46
Да гъбите не са приятно явление , явно отделят някаква кисилина при самото си хранене , та разяждат в дълбочина и лещата . Честно казано не знам как точно се появяват и има ли начин изобщо да не се появят , предполагам влагата е благоприятна за тях предпоставка . Имам един хелиос 44М , който аз лично си закупих нов (бях на 14 ) , през 1990 - 1991 година , не е съхраняван по никакъв странен начин даже от поне 25 години седи без да е завит на тялото само с предна капачка , не е седял в собствено тубусче , нито в някакво специално помещение , беше в шаф после в килера , сега е на рафтче в гардероба ми и никога не му са се появявали гъби . Точно затова биха ни помогнали и знанията по геометрична оптика в смисъл за проблема ви с точките в дълбочина, защото най - вероятно дадената леща може да се вземе от друг обектив , та дори и да не е същия , като тя отговаря на размери и диоптри и останалите неща , ако с малко не влиза може да се даде на оптика да и отнемат някой друг микрон отстрани . Лошото е ,че лещите не са в "прост" вид , обикновенно са слепени в групи по две или три , примерно има събирателна , има и разсейваща леща , която да кажем в средата не влияе , а само в крайщата за да може да коригира геометричните аберации . Но ако за всичко това имаше литература , мисля с времето можеше да се намират все повече решения . Знам ,че някой ще каже не се занимавайте , купете си нов обектив . Аз лично съм превърженик на възможността да оправиш нещо или да създадеш нещо от вече съществуващо , от колкото да се купуват все повече и повече нови стоки , а и парите не ме блъскат в главата :)
Успех на вас !
ПС: Бих се радвал , ако споделите , когато направите въпросния апарат за преснимане на негативи . Би била полезна информация за много ,като нас .
(аз мога да дам следната идея , която ми е идвала на ума . Примерно представете си ,че взимате от стар фотоувеличител долната част , където се слага касетката за негатива , над нея трябва да има събирателна леща и лампа или друг източник на светлина . Под касетата трябва да има байонет , старите бяха на резба , примерно моя крокус е с м42 резба и стават всички обективи на м42 , от там си представете сега една черна тръба с дължина примерно равна на минималното предметно фокусно разстояние на обектива , примерно , някакъв макро обектив и да кажем 20 см , свързвате тръбата с преходник или тя самата на резба към байонета на увеличителя , така също в задния и край трябва да има преходник или резба към резбата на филтъра на обектива , нагласяте обектива на минималния си фокус и снимате , теоретично поне трябва да стане :) . Естествено настройвате бленда и скорост за оптимални резултати . Исо - минимално , може да се наложи корекция на цветовата гама , може да експерементирате и с различни цветови температури на източника на светлина . Дължината на тръбата , трябва да е съобразена с минималното предметно разстояние , както и от фокусното разстояние , тоест да се събере максимално кадъра на негатива или ако остава отстрани нещо да е минимално . )
Публикацията е редактирана (07-01-24 12:53)
|
|