Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: SuperTramp23   
Дата:   31-10-23 21:48

Здравейте, хора.

Интересно ми е да чуя мнението на всички за инстаграм като платформа за портфолио, или набавяне на потенциални клиенти за вашият бизнес.

Питам, защото съм доста добре запознат с агресивният инстаграм алгоритъм, shadow ban-ването и всички останали шитни, около тази шитава, но популярна платформа.

И по-интересният факт е, че въпреки агресивният алгоритъм, има не малко хора с хиляди последователи, говоря в мащаба 30-40-50-60К последователи, как?

Не съм тръгнал да ставам инфлуенсър, но като човек, който се опитваше да бие тези алгоритми и четох доста информация, не намерих решение на проблема.

Тук не говорим да ставаш инфлуенсър, а да имаш по-голяма видимост, все пак това е социална мрежа и функцията й е да бъдеш социален, да ти се вижда съдържанието и тнт. Инак няма смисъл да съществуваш в нея.

Какво мислите?

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: asahi   
Дата:   31-10-23 21:58

Те са го измислили - интересен и провокативен контент, който се обновява всеки ден. Нещо като Доналд Тръмп.

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: nyamago   
Дата:   31-10-23 23:03

Няма рецепти за успех, но някои прости правила помагат:

1. "С каквито се събереш - такъв ще станеш." (народна мъдрост). Търси контакти във високо-следените кръгове. По-добре 5 контакта с по 50 хиляди последователи, отколкото 50 хиляди контакта с по 5.

2. Специализирай се - особено специализирай профила си, жанрово и сюжетно. Не разводнявай с друго съдържание, дори да е добро. Ако, например снимаш котки и целиш клиенти, които имат котки за снимане - като качиш страхотен кадър на връх Еверест, това няма да помогне да си известен като 'човека с котешките портрети'. Стой си в НИШАТА и ако ти се прави друго - направи си отделен профил (или няколко).

3. Качвай често - както каза @asahi, дори бих го поправил: не 'всеки ден', а поне по 2 пъти на ден. Проучи статистиките за най-гледани времена и качвай точно в тия часове.

4. Дублирай единичните снимки като видео-ролки (reels) и като 'истории', защото части от публиката само това гледат.

5. Не бъди 'чукча'- колкото и често да качваш, не по-малко ГЛЕДАЙ. отделяй редовно време да следиш какво се качва из платформата и как му се реагира. При което НЕ ПРОПУСКАЙ да похвалиш контактите си за ВСЕКИ качен кадър, дори да не е шедьовър. Поне с 'лайк'-че, но по възможност - с коментарче. Всеки има его и всяка една похвала отваря много врати.

6. Винаги маркирай съдържанието с достатъчно 'хаш-таг'ове (#), по възможност около избраната специализация в (2) по-горе. Адресирай също (с @) към избрани контакти, било от същата специализация, или просто чието мнение цениш.

7. Обмисли възможността за РЕКЛАМА - в буквалния смисъл. Понеже споменаваш 'набиране на потенциални клиенти' - ако ги знаеш що за хора са и какво правят в ИГ, разгледай официалните комерсиални опции да си 'купиш' тяхното внимание срещу разумно заплащане. Ще зависи от очакванията ти за брой клиенти и от цените ти, които те биха приели (това трябва да изплаща разхода за реклама с достатъчен излишък ;)

- - - - -

Не съм ползвал платформата за бизнес нужди, но в предишен живот (2 пъти откривах и закривах присъствие там) бях достигнал 3,000 последователи по горните правила - без платена реклама и като не спазих (важната) точка за специализация (защото снимам безразборно каквото ми падне). Ако си последователен и упорит, мисля, че 10к са реална цел.
На слука![smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: SuperTramp23   
Дата:   31-10-23 23:18

@nyamago - Напълно съм съгласен с всичко описано от теб по-горе. Доста от нещата съм ги следял в ютюб от хора и техните инстаграм канали и. в действителност работи точно така.

Това с профилирането е наистина мега трудната част, ако трябва да съм честен. Загърбвам на страна, пейзажите и пчеличките, които снимам, да кажем, че ако имам уебсайт, те ще са си там. Обаче, нещата са доста по-дълбоки от това там. Като например, не може да смесваш портрети с улица (да, но ако пътуваш и снимаш и някакви градове и тнт?). Препоръчително е снимките ти да са в инстаграмският формат, понеже масово се гледат на телефон, а не на компютър и тнт, и тнт. Ще си кажеш, е, майната му, има Flickr/500px, и тнт. Да де, ама от там бизнес трудно с някой. И цялото това профилиране, слагане в рамка, малко ограничава свободата и кефа от това изкуство (мое мнение).

Теб какво те демотивира да си махнеш профилите от там?

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: nyamago   
Дата:   01-11-23 01:59

SuperTramp23 написа:

> Теб какво те демотивира да си махнеш профилите от там?

Моралът на Фейсбук - безочливата им арогантност.

Първия път бях един от 'пионерите', когато Инстаграм се появи като независима платформа. Тогава малко хора снимаха с телефони, а ИГ беше специално за телефонни снимки и аз минавах за един от добрите телефонни щракачи. Отначало файловете бяха ограничени до квадратен формат с много ниска резолюция. Някои хора взеха да качват преоразмерени снимки от големи апарати, но публиката гледаше с лошо око на това... Докато ФБ не купиха ИГ за луди пари и, естествено се втурнаха да избият парите с комерсиализиране до дупка. Чашата преля от новите им договорни условия за всички ползватели, които 'дребния шрифт' казваше, че ФБ/ИГ имат неограничени права върху всяка публикувана снимка и имат право да я продават където си искат БЕЗ да дължат никакви отчисления на автора и дори без да го уведомяват.[smilie10]
Това вбеси не само мен, много хора шумно протестираха, надигна се скандал и ФБ се видяха принудени да променят текста на договора. Направиха го по-мек и завоалиран (което излъга мнозина, че е съобразен с публиката), но в същността си остана нечестен.
Вдигнах си чукалата - след доста затруднения, които създадоха на всеки напускащ да си махне снимките (искаха да си ги държат и експлоатират)...

След 2-3 години отново се включих, този път със 'социалната' цел да си намеря стари познати (предимно български, понеже живея в чужбина и ми липсват). Естествено фотографията остана централна тема и се заредиха възстановени и нови познанства, предимно около нея. Намерих много интересни хора, споделяхме снимки и мисли за фотография (и не само) и всичко вървеше добре, без да усетя набрах огромен (за непредумишлен потребител) кръг от контакти, над 3,000. Докато един прекрасен ден не можах да си вляза в профила и установих, че той е ликвидиран от ИГ/ФБ. Без предупреждение и без обяснение. На всички опити да се свържа с тях получих пълно мълчание, което беше още по-обидно и болезнено.
Дойде един кратък и сух мейл, в който казаха, че профилът ми е закрит поради 'непозволена комерсиална употреба' от безплатен ползвател. Това добави към обидата и тревога, защото - ей Богу - небях и помислял да правя какъвто и да е бизнес там. Зачудих се дали някой не ми хакна и открадна профила и да е пускал някакъв масов спам от мое име или други нередни дейности... Кражбата на самоличност си е тревожно явление.
Админите не отговаряха или отговаряха безсмислено и без връзка с предната кореспонденция. Стана ми ясно, че нищо не мога да направя и не си струва да си хабя времето и нервите, забравих ИГ.

И сега - за трети път- съм отново там, но този път без никакви наивни очаквания, готов да приема всякаква идиотщина от тях. Просто 2-3 приятели ме търсиха през други платформи и ме врънкаха да се върна там. Бях загубил не само 3 хиляди познати, а също и няколко хиляди снимки, които втория път вече не можах да си взема (добре, че всичките са дублирани другаде). И почнах отначало, с малко снимки и малко хора, като за година-две бройката полека расте, но не е такава, че да привлече някой крадец на профили ;)

Там съм като vlado_maistora, свързан съм с някои хора от форума, както и с други от Flickr, 500px и от...живота;) Не гоня бройки и затова не следвам правилата, които сам препоръчвам, отказвам контакти на неподходящи хора, но никога - на фотографи (макар и любители като мене ;)
[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: lamerko   
Дата:   01-11-23 03:28

Нямам Инстаграм. Ако се интересувам от твоя бизнес, но не се интересувам от регистрации, бих ли могъл да разгледам портфолиото ти без дразнещи ограничения? Има ли интеграции в други платформи, директен преглед анонимни клиенти? Ако не - замисли се поне в дублирано съдържание. Не се ограничавай сам :)

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: mihalo   
Дата:   17-11-23 02:36

nyamago [smilie24][smilie24]


Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: baron_barbaron   
Дата:   17-11-23 07:17

Аз имам алергия към инстаграм. Уточнявам, че нито търся клиенти нито имам желание да го правя. Но се чудя на хора, които си купуват скъпи камери с много мегапиксели, големи динамики и накрая качват основно в инстаграм [smilie11] Знам за няколко такива "колеги" които и обработените снимки после ги правят с инстаграмска резолюция, обработват кожата до степен да няма ни едно видимо детайлче, но цъкат с пълноформатни камери. [smilie5]

Относно алгоритмите им, когато използвах въпросната платформа, периодично ми се появяваше онова нещо дето снимките ми не следвали "community guidelines" макар и да слагах едни големи и грозни цензури на всички "опасни" зони. Отделно дето трябваше все да мисля как да режа, защото квадрата си е квадрат, инстаграм е по силен от правоъгълниците [smilie7]..
И сега го използвам за да си пиша с няколко човека с които го използват, но като цяло избягвам META платформите.

В заключение аз съм ПРОТИВ :)

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: CDman   
Дата:   17-11-23 13:57

Основния (поне за мен) недостатък на онлайн портфолиото е, че всеки вижда снимките ти по различен начин, в зависимост от устройството на което ги гледа.


Ако с това си ОК - направи си. [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: SuperTramp23   
Дата:   18-11-23 22:58

Бате Бароне, съгласен съм с тебе на 100%. Смърт за МЕТА, НО.

Дълго време нямах ФБ/Инста, щото и двете ме дразнят до болка и качвам главно във Фликър. Да де, ама там кво е положението? Качваш някви снимки, лайква ти някой и до там. В инстаграм понеже може да се запознаваш с нови хора от България, да правиш колоборации, да се свързваш и тнт.

Да, алгоритъма им е пълен шит, ограничават ти съобщенията, лайковете, коментарите. Ограничават ти профила, ако нещо с някой се скараш или се блокирате и е една постоянна борба с алгоритъма, НО от там си намирам хора за портретни снимки, упражнявам се, взех си и портретен обектив и тнт. Това е смисъла на социалните мрежи. Като във Фликър си виждам снимките в пълен размер, какво?

Давам пример, в работата си, колегите ти искат да ти видят снимките и ти "намери ме във Фликър". И отговора ще е "В какво?".

Повярвай ми, изродско много време прекарах в изучаването на шитавата платформа Инстаграм, знам глупавите й недостатъци, но истината е, че искаш ли да се развиваш, да се учиш, да си намираш материал за снимане - там е мястото.

Иначе, като влезнеш в Редит, виждаш как всички са се надигнали срещу тази платформа и с право, блокират хора с по 100-200К последователи, без да дават обяснение.

Относно становището ти, защо например имам 36 Мегапиксела камера - ми, имам 65" 4К телевизор, имам 32" 4К мини ЛЕД монитор и тнт. Имам къде да си гледам мегапикселите. На другите хора, дали им пука за мегапикселите ни? - Най-вероятно не, и им дреме на капата, дали ще са у фейса, в инста или във Фликър.

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: baron_barbaron   
Дата:   19-11-23 08:16

SuperTramp23

Разбирам те. Аз говоря от само своята гледна точка. Конкретно аз не търся клиенти и да там съм намерил няколко от моделите с коието снимам, но просто им пиша и им показвам мои снимки в съобщенията.

Относно камерите и мегапикселите, отново не казвам че е лошо, просто си се чудя за себе си, на тези хора до колко има смисъл. Давам си сметка, че всички си имаме някакви форми на ексцентричност и аз не съм изключение. Реално погледнато за мен може да се каже същото, за какво ги снимам тия снимки като няма да ги показвам.

Та гледайки само и единствено от своята камбанария казвам не, без да имам претенции, че всичко това е валидно за другите хора. [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: SuperTramp23   
Дата:   19-11-23 09:10

Абсолютно съм съгласен. Ако трябва да бъдем честни, мен много по-ме кефеше да качвам по форумите до преди 10г, защото имаше градивна критика, от която научих много, имаше много бъзици и хората бяха честни. Докато в тези измислени платформи, понеже не търпят "хейт спийч", като за хейт спийч се взима, всичко което не е "Снимката е страхотна, божествена, ти си най-добрия" и съответно, първо трудно може да е наистина социална, второ нямаш адекватна обратна връзка, дори и да грешиш в нещо. И те така. [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: kvakioh   
Дата:   19-11-23 12:47

Като допълнително представяне-да.

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: Mogila   
Дата:   20-11-23 10:36

Много фотографи( да не кажа повечето) ползват инстаграм като основно портфолио и главен инструмент за намиране на клиенти.

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: nyamago   
Дата:   20-11-23 13:11

За всеки влак си има пътници (и за всеки пътник - влакове ;)

Някои ползват една платформа за статична галерия (портфолио), а друга - за общуване с публиката и социален маркетинг (наричан по-горе 'намиране на клиенти', но не е така просто).

Други имат дори повече платформи - например за директни продажби на принтирани 'артЪ' кадри, или за търговия с техника и др. (освен горните две функции).

Има и хора без никакви бизнес намерения, но и те са разнородни - едни търсят повече публичност на егото, други - повече социално общуване.

И много фотографи (професионалисти и любители) не са чист вид на горните примери, а смес от няколко едновременно...

Та - всекиму според потребностите (и всеки според възможностите си ;)
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: hotsnail   
Дата:   20-11-23 13:24

Еми ето колко пътници горе долу има на инстаграм влака в Европа ... горе долу 50% от населението....

Накратко - Инстаграм е задължителен инструмент за маркетинг на фотограф, видео оператор през 2023 в ЕС.

Бих казал, че такива са също Фейсбук, YouTube и може би TikTok.

Вероятно собствен сайт за хора с някакъв интерес за съвместна работа не е зле да имате.

Гледам, че фотографите в България активно участват в конкурси, за имат някакви интересни картинки на сайта вдъхващи доверие.

Ако искате да видят хората, какво правите и да дойдат при Вас, няма как да стане ако снимките са на хард диска вкъщи.

10К+ последователи мисля, че стават с много и хубави снимки и редовно постване. Ето една мама с 600 хиляди последователи - https://www.instagram.com/meg_nlo
. Дава интервюта, участва в разни събития и т.н.

Една позната има 15 хиляди последователи със старата ми камера [smilie18] . Прави много красива и вкусна храна......

(Не знам каква дефиниция на Европа ползват - 420 милиона ЕС или 500 милиона ЕС + ОК + Норвегия, Швейцария, държавите от бившето СФРЮ или 600 милиона с Турция и Украйна или 700 милиона с европейската част на Русия и Белорус. Отделно е за прогнози 2024-2027, колко са надеждни....)Публикацията е редактирана (20-11-23 13:40)

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: nyamago   
Дата:   20-11-23 13:37

^ Стотиците милиони са ок. В океана има много риба 'за всички', но не всеки хваща и не особено много. Често по-добър улов има в малки зарибени (!) водоеми където ловят само малцина посветени или привилегировани. Та - пак важи 'кому - как' ;)Публикацията е редактирана (20-11-23 15:01)

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: CDman   
Дата:   20-11-23 14:35

То и НФТ-тата уж имаха милиони потенциални клиенти ама .... [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: hotsnail   
Дата:   20-11-23 18:06

CDMan нещо протест против зимата или слънцето на лято ако искаш организирай...

Инстаграм има много потребители. Въпроса е как да се възползваш.


Може и други канали да дириш за реклама. Може и да си успешен... предвид, че няма вече печатни медии почти.... Изложби може да правиш.. не знам колко хора ходят, да си избират фотограф по изложби.Публикацията е редактирана (20-11-23 18:07)

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: SuperTramp23   
Дата:   23-11-23 00:28

@hotsnail - Абсолютно съм съгласен! Животът се промени. Колкото и да не харесвам инстаграм и тъпите им алгоритми, това е начина да имаш видимост. Инак, много харесвам и снимките от стъклени плаки и се възхищавам на фотографите, успели да заснемат събития с онези архаични вече камери.

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: localhost   
Дата:   23-11-23 05:19

За каква видимост говорите бе хора? Ако нямаш нещо хубаво да покажеш има ли смисъл да се напъваш по социални мрежи за да изпъкнеш като муха на ... [smilie18]

А относно потребителите на инстаграм - преди 3-4 години фейсбук направи автоматично акаунти на всички в инстаграм, само и само га вдигне броя и да покаже развитие. Така и аз се сдобих с акаунт и гледам е много активен: 0 прегледа, 0 снимки... [smilie5]

Всичките социални мрежи са просто още един канал да рекламираш, но не забравяй, че не си ти там човека, който командва. Във всеки един момент може да се сменят правилата и в 99% от случаите не е в твоя полза. По-добре си направи собствен сайт, където можеш да контролираш нещата и при качване на снимки или албум автоматично направи да се качва и в социалните мрежи. Гледай на тях като средство за привличане на клиенти, а не на място, където правиш бизнес.

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: hotsnail   
Дата:   23-11-23 09:48

localhost - "daily users" значи брой хора отворили приложението или сайта на ден. Не говорим общо колко са се записали. Второто е напълно безсмислено предвид, че много хора имат по няколко профила.....

Което всъщност значи, че можеш да стигнеш до повече от половината жители. Половината минават от там за един ден. Ама на следващия ден минават някои, дето ги е нямало предния ден....

... и да както писах по-горе ако имаш добро съдържание има и последователи ...

Другото дето си писал сигурно е така.


Инстаграм си има по-специфичен формат - по-добре да са портретни кадри с 4:5 ratio или видео за което не знам какъв е оптималния формат. Та автоматично публикуване няма да работи добре. Трябва да се чете, как работи системата. Сигурно има и разни сайтове и услуги, които да ти помогнат да оптимизираш съдържанието си....

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: ddantgwyn   
Дата:   23-11-23 09:57

Всичко това, което обсъждате досега е при условие, че искаш да печелиш от снимките си?

Или нещо не съм доразбрал?

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: hotsnail   
Дата:   23-11-23 10:15

не. Говорим си, че социалките са значим канал за реклама.... толкова.

всъщност хората май не печелят от снимките си в социалните мрежи - щото те на са сток сайтове. Печелят от други неща. А и много може би не искат точно пари от това упражнение ....

Примерно ако си любител фотограф, може да намериш човек, който обича да се снима, както казаха и по-горе. Ама трябва някъде да стане работата.

Отговори на това съобщение
 Re: За/Против Инстаграм като портфолио
Автор: ddantgwyn   
Дата:   23-11-23 10:43

hotsnail написа:

> не. Говорим си, че социалките са
> значим канал за реклама.... толкова.

А рекламата не върви ли с идеята за монетизиране?

> всъщност хората май не печелят от
> снимките си в социалните мрежи -
> щото те на са сток сайтове. Печелят
> от други неща. А и много може би не
> искат точно пари от това
> упражнение ....

Не знам, може би сте прав.

> Примерно ако си любител фотограф,
> може да намериш човек, който обича
> да се снима, както казаха и по-горе.
> Ама трябва някъде да стане
> работата.

Е, трябва да те влече и портретната фотография.

Но разбрах идеята. Благодаря за което.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »