Автор: nyamago
Дата: 01-11-23 01:59
SuperTramp23 написа:
> Теб какво те демотивира да си махнеш профилите от там?
Моралът на Фейсбук - безочливата им арогантност.
Първия път бях един от 'пионерите', когато Инстаграм се появи като независима платформа. Тогава малко хора снимаха с телефони, а ИГ беше специално за телефонни снимки и аз минавах за един от добрите телефонни щракачи. Отначало файловете бяха ограничени до квадратен формат с много ниска резолюция. Някои хора взеха да качват преоразмерени снимки от големи апарати, но публиката гледаше с лошо око на това... Докато ФБ не купиха ИГ за луди пари и, естествено се втурнаха да избият парите с комерсиализиране до дупка. Чашата преля от новите им договорни условия за всички ползватели, които 'дребния шрифт' казваше, че ФБ/ИГ имат неограничени права върху всяка публикувана снимка и имат право да я продават където си искат БЕЗ да дължат никакви отчисления на автора и дори без да го уведомяват.
Това вбеси не само мен, много хора шумно протестираха, надигна се скандал и ФБ се видяха принудени да променят текста на договора. Направиха го по-мек и завоалиран (което излъга мнозина, че е съобразен с публиката), но в същността си остана нечестен.
Вдигнах си чукалата - след доста затруднения, които създадоха на всеки напускащ да си махне снимките (искаха да си ги държат и експлоатират)...
След 2-3 години отново се включих, този път със 'социалната' цел да си намеря стари познати (предимно български, понеже живея в чужбина и ми липсват). Естествено фотографията остана централна тема и се заредиха възстановени и нови познанства, предимно около нея. Намерих много интересни хора, споделяхме снимки и мисли за фотография (и не само) и всичко вървеше добре, без да усетя набрах огромен (за непредумишлен потребител) кръг от контакти, над 3,000. Докато един прекрасен ден не можах да си вляза в профила и установих, че той е ликвидиран от ИГ/ФБ. Без предупреждение и без обяснение. На всички опити да се свържа с тях получих пълно мълчание, което беше още по-обидно и болезнено.
Дойде един кратък и сух мейл, в който казаха, че профилът ми е закрит поради 'непозволена комерсиална употреба' от безплатен ползвател. Това добави към обидата и тревога, защото - ей Богу - небях и помислял да правя какъвто и да е бизнес там. Зачудих се дали някой не ми хакна и открадна профила и да е пускал някакъв масов спам от мое име или други нередни дейности... Кражбата на самоличност си е тревожно явление.
Админите не отговаряха или отговаряха безсмислено и без връзка с предната кореспонденция. Стана ми ясно, че нищо не мога да направя и не си струва да си хабя времето и нервите, забравих ИГ.
И сега - за трети път- съм отново там, но този път без никакви наивни очаквания, готов да приема всякаква идиотщина от тях. Просто 2-3 приятели ме търсиха през други платформи и ме врънкаха да се върна там. Бях загубил не само 3 хиляди познати, а също и няколко хиляди снимки, които втория път вече не можах да си взема (добре, че всичките са дублирани другаде). И почнах отначало, с малко снимки и малко хора, като за година-две бройката полека расте, но не е такава, че да привлече някой крадец на профили ;)
Там съм като vlado_maistora, свързан съм с някои хора от форума, както и с други от Flickr, 500px и от...живота;) Не гоня бройки и затова не следвам правилата, които сам препоръчвам, отказвам контакти на неподходящи хора, но никога - на фотографи (макар и любители като мене ;)
|
|