Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Има ли ползватели на digiKam ?
Автор: baron_barbaron   
Дата:   26-09-23 12:02

Има ли някой който се е ровичкал в този софтуер. И има опит с "Edit Geolocation" инструмента.

Отговори на това съобщение
 Re: Има ли ползватели на digiKam ?
Автор: ddantgwyn   
Дата:   10-10-23 23:54

baron_barbaron написа:

> Има ли някой който се е ровичкал в
> този софтуер. И има опит с "Edit
> Geolocation" инструмента.

Това под Linux или Windows?

Макар, че аз лично ползвам exiftool за баране по geolocation.

Дата:   11-10-23 12:57

Ами аз го ползвам и под Windows и под Linux. Като системата с която по-често работя е под Windows. Той Digicam също използва Exiftool, като плъгин. Просто му добавя нещо като GUI базиран на основния външен вид на digiKam. Та питанката ми всъшност може да се каже, че е точно за Exiftool.

Има ли някаква особеност, когато записва координатите в NEF файловете ? Разрешил съм му да пипа само това и няма проблем с JPG, но ми вади грешки за NEF-овете а и си предупреждава в таба от където се разрешава въпросната опция че може да има проблем.

https://i.ibb.co/sKyHcPv/Capture.png

PS това което се случва е, че ми вади съобщения за грешки в опита за запис на данните. Файловете са си непокътнати, не ги поврежда. Координатите си остават в базата данни на digiKam ( която е една за двете ми системи) и мога да ги ползвам. Просто не се записват в самите файлове.

Публикацията е редактирана (11-10-23 13:07)

Дата:   11-10-23 18:05

baron_barbaron написа:

> Ами аз го ползвам и под Windows и под
> Linux. Като системата с която
> по-често работя е под Windows. Той Digicam
> също използва Exiftool, като плъгин.
> Просто му добавя нещо като GUI
> базиран на основния външен вид на
> digiKam. Та питанката ми всъшност може
> да се каже, че е точно за Exiftool.

> Има ли някаква особеност, когато
> записва координатите в NEF
> файловете ? Разрешил съм му да пипа
> само това и няма проблем с JPG, но ми
> вади грешки за NEF-овете а и си
> предупреждава в таба от където се
> разрешава въпросната опция че
> може да има проблем.

> PS това което се случва е, че ми вади
> съобщения за грешки в опита за
> запис на данните. Файловете са си
> непокътнати, не ги поврежда.
> Координатите си остават в базата
> данни на digiKam ( която е една за
> двете ми системи) и мога да ги
> ползвам. Просто не се записват в
> самите файлове.

Ще започна с това, че аз ползвам .arw файлове, с .nef нямам никакъв опит, но предполагам, че това не е голям проблем.

Работя изключително под linux, в gnome среда, където алтернативата на digikam е gthumb.

Координати към снимките добавям само в команден ред с exiftool, като самата програма, при добавянето на координатите не изтрива оригиналния raw файл, а създава нов, като добавя разширението _original към името на оригиналния файл.

Синтаксисът на командата е:

[user@support ~]$ exiftool -geotag archive/home/pictures/gps/20230309-102854\ -\ Streets_.gpx archive/home/pictures/raw/2022/2023-03-09/*.ARW

Такъв е, защото използвам gpx файл от телефона за да може exiftool да знае какви координати да запише в конкретния raw файл.

За твоя случай, една идея, която ми идва в главата е да провериш дали .nef файловете не са read only. Нали по принцип, raw файловете не се променят, а се конвертират в някакъв друг растерен формат, така че нищо чудно програмистите да са решили, че е добра идея при прехвърлянето от картата в компютъра файловете да са само за четене.

И другото, което виждам - това, което показваш е по-скоро предупреждение, отколкото съобщение за грешка. Ако искаш и можеш лесно да го направиш, пусни тук някое съобщение за грешка, може да даде някакви други насоки за търсене на обяснение.

Предполагам, че си свикнал с digikam и търсенето на негови алтернативи не е решение за теб.

Това е засега, може да съм прекалил с подробностите, но се надявам да съм бил и полезен донякъде.

Дата:   11-10-23 18:41

Да така е, това е предупреждението. Съобщението излиза когато премине през всички файлове и си направи опита за презапис. Проверих за ReadOnly не са, но да това далеч не значи, че разработчиците не са сложили ограничение ( да си вържат гащите ). сега ми мина през ум да стартрам приложението като Administrator респективно Su.. Ще опитам довечера като се прибера. Честно казано не съм се и опитвал директно през exifTool без да минавам през digiKam, И това ще пробвам.

За gpx, аз го правя по бабешката, през мапс директно си копирам само координатите, защото обикновенно са малко локации а много снимки :). Но да знам че става и с gpx имаше и още някакви подобни формати с които работи.

Дата:   11-10-23 19:13

baron_barbaron написа:

> Да така е, това е предупреждението.
> Съобщението излиза когато премине
> през всички файлове и си направи
> опита за презапис. Проверих за
> ReadOnly не са, но да това далеч не
> значи, че разработчиците не са
> сложили ограничение ( да си вържат
> гащите ). сега ми мина през ум да
> стартрам приложението като
> Administrator респективно Su.. Ще опитам
> довечера като се прибера. Честно
> казано не съм се и опитвал
> директно през exifTool без да минавам
> през digiKam, И това ще пробвам.

Не знам дали има смисъл да го пробваш със su, при мен работи без проблеми с обикновен потребител под linux. Имам предвид exiftool. digikam не ползвам, защото съм с другата графична среда и за да го инсталирам, ще ми качи една купчина зависимости, които няма да се ползват от друга програма.

> За gpx, аз го правя по бабешката,
> през мапс директно си копирам само
> координатите, защото обикновенно
> са малко локации а много снимки :).
> Но да знам че става и с gpx имаше и
> още някакви подобни формати с
> които работи.

Ако имаш серия снимки на едно и също място, синтаксисът на exiftool e следния:

[user@support ~]$ exiftool -XMP:GPSLongitude="23.83305" -XMP:GPSLatitude="43.67477" -GPSLongitudeRef="East" -GPSLatitudeRef="North" pictures/raw/a99/2023-09-25/*.ARW

Ще сложи посочените координати на всички снимки от посочената директория. Не съм си играл да видя как мога да сложа координати на подбрани серии от файлове от една и съща директория.

За доста хора писането на команди в команден ред не е никак удобно, за това избягвам да го препоръчвам като панацея.

Може да погледнеш, ако не се притесняваш от разцъкването на нови програми, jExifToolGUI: https://github.com/hvdwolf/jExifToolGUI/releases.

jExifToolGUI is a java/Swing Windows/Linux/MacOS graphical frontend for the excellent command-line ExifTool application by Phil Harvey.

Може да се окаже, че ще ти върши по-добра работа от digikam, особено ако ползваш последния основно да слагаш gps координати.

Дата:   12-10-23 00:48

"ще ми качи една купчина зависимости, които няма да се ползват от друга програма." да познато [smilie5]

Иначе относно digiKam аз го ползвам за доста неща, за моите нужди е безценен, геотаговете са една малка част (дори бих казал глезотия) от това което ми дава на мен конкретно. Накратко казано, система за организация която отговаря до почти перфектна степен на моя вкус и нужди.

Но ще се позаиграя да разгледам и jExifToolGUI. Нямам нищо против да имам повече от един добри инструмента.

"Ще сложи посочените координати на всички снимки от посочената директория. Не съм си играл да видя как мога да сложа координати на подбрани серии от файлове от една и съща директория. " Мисля че ми хрумва как може да стане, аз имам навик да слагам тагове. От там мога да генерирам файлова листа, а от нея пък стринг, който да стане команден ред. Но дори и да съм с тотално погрешна хипотеза не ми е проблем да са в отделни директории. Стига да се сработи с nef-овете :D

Благодаря за идеите, ще се поразровичкам да видя какви ще ги заджуркам [smilie5]

Дата:   12-10-23 07:30

baron_barbaron написа:

> Иначе относно digiKam аз го ползвам за
> доста неща, за моите нужди е
> безценен, геотаговете са една
> малка част (дори бих казал
> глезотия) от това което ми дава на
> мен конкретно. Накратко казано,
> система за организация която
> отговаря до почти перфектна
> степен на моя вкус и нужди.

Ами супер, щом ти върши работа.

Аз още не съм стигнал до този етап, gthumb го ползвам защото е удобно да разглеждам с него raw файловете. Организацията на снимките ми е само по дати и нищо повече. В началото си играех да преименувам raw файловете, но в един момент се оказа неефективно.

> Но ще се позаиграя да разгледам и
> jExifToolGUI. Нямам нищо против да имам
> повече от един добри инструмента.

Дано да е толкова добър, колкото беше pyexiftoolgui :)

> Благодаря за идеите, ще се
> поразровичкам да видя какви ще ги
> заджуркам [smilie5]

Няма за какво :)

И успех с джуркането ;)

Дата:   13-10-23 21:21

Лек ъпдейт, след известни размисли, страсти, тотално омотване в тестовата ми директория :) Стигам до извода, че проблема ми е във формата на координатите. Ако използвам градуси->минути->секунди висчко работи прекрасно. Ако използвам дробни градуси не ще. Струва ми се, че аз нещо не правя както трябва, защото в jExifToolGUI полето където трябва да въвеждам дължината очаквания формат е с три цифри, преди десетичната запетая. Та не схващам от къде ще дойде още една цифра/символ след като масово се използва формат в който и дулжината и ширината са с по два символа преди запетаята.

https://i.ibb.co/v3HY4sH/Screenshot-2023-10-13-212451.png

Публикацията е редактирана (13-10-23 21:27)

Дата:   13-10-23 21:35

baron_barbaron написа:

> Лек ъпдейт, след известни
> размисли, страсти, тотално
> омотване в тестовата ми
> директория :) Стигам до извода, че
> проблема ми е във формата на
> координатите. Ако използвам
> градуси->минути->секунди висчко
> работи прекрасно. Ако използвам
> дробни градуси не ще. Струва ми се,
> че аз нещо не правя както трябва,
> защото в jExifToolGUI полето където
> трябва да въвеждам дължината
> очаквания формат е с три цифри,
> преди десетичната запетая. Та не
> схващам от къде ще дойде още една
> цифра/символ след като масово се
> използва формат в който и
> дулжината и ширината са с по два
> символа преди запетаята.

Виждам, че може да избираш формата, в който да въвеждаш координатите.

За десетичния формат, ако ти трябват три цифри преди десетичната запетайка и не приема, ако използваш само две, пробвай да сложиш една нула отпред - тя няма да промени стойността на координатата, но пък ще си изпълнил условието за три цифри преди запетаята.

Вместо 42,123 използвай 042,123.

Да видим дали ще стане :)

Дата:   13-10-23 21:45

Разбрах и къде е грешката :) дължината и ширината в обратен ред спрямо тези които гугъл мапс дава при директно копиране.

Дата:   13-10-23 22:09

baron_barbaron написа:

> Разбрах и къде е грешката :)
> дължината и ширината в обратен ред
> спрямо тези които гугъл мапс дава
> при директно копиране.

:)

Между другото, нормално е полето, в което се въвежда дължината да е с три цифри - тя се измерва в ъгли, от -180⁰ до +180⁰ и от тук идват трите цифри.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »