Автор: ddantgwyn
Дата: 11-10-23 18:05
baron_barbaron написа:
> Ами аз го ползвам и под Windows и под
> Linux. Като системата с която
> по-често работя е под Windows. Той Digicam
> също използва Exiftool, като плъгин.
> Просто му добавя нещо като GUI
> базиран на основния външен вид на
> digiKam. Та питанката ми всъшност може
> да се каже, че е точно за Exiftool.
> Има ли някаква особеност, когато
> записва координатите в NEF
> файловете ? Разрешил съм му да пипа
> само това и няма проблем с JPG, но ми
> вади грешки за NEF-овете а и си
> предупреждава в таба от където се
> разрешава въпросната опция че
> може да има проблем.
…
> PS това което се случва е, че ми вади
> съобщения за грешки в опита за
> запис на данните. Файловете са си
> непокътнати, не ги поврежда.
> Координатите си остават в базата
> данни на digiKam ( която е една за
> двете ми системи) и мога да ги
> ползвам. Просто не се записват в
> самите файлове.
Ще започна с това, че аз ползвам .arw файлове, с .nef нямам никакъв опит, но предполагам, че това не е голям проблем.
Работя изключително под linux, в gnome среда, където алтернативата на digikam е gthumb.
Координати към снимките добавям само в команден ред с exiftool, като самата програма, при добавянето на координатите не изтрива оригиналния raw файл, а създава нов, като добавя разширението _original към името на оригиналния файл.
Синтаксисът на командата е:
[user@support ~]$ exiftool -geotag archive/home/pictures/gps/20230309-102854\ -\ Streets_.gpx archive/home/pictures/raw/2022/2023-03-09/*.ARW
Такъв е, защото използвам gpx файл от телефона за да може exiftool да знае какви координати да запише в конкретния raw файл.
За твоя случай, една идея, която ми идва в главата е да провериш дали .nef файловете не са read only. Нали по принцип, raw файловете не се променят, а се конвертират в някакъв друг растерен формат, така че нищо чудно програмистите да са решили, че е добра идея при прехвърлянето от картата в компютъра файловете да са само за четене.
И другото, което виждам - това, което показваш е по-скоро предупреждение, отколкото съобщение за грешка. Ако искаш и можеш лесно да го направиш, пусни тук някое съобщение за грешка, може да даде някакви други насоки за търсене на обяснение.
Предполагам, че си свикнал с digikam и търсенето на негови алтернативи не е решение за теб.
Това е засега, може да съм прекалил с подробностите, но се надявам да съм бил и полезен донякъде.
|
|