Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Canon EF-S 24mm f/2.8/ canon 80D, за северното сияние
Автор: Panayot   
Дата:   25-09-23 14:28

Привет. Исках да се допитам за съвет. Любител фотограф съм от скоро. Имам Canon 80d и Canon EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM.
Така се стекоха нещата, че ще изкарам зимата в Лапландия. Съответно искам да се пробвам да поснимам севеврното сияние там. Доста почетох, разбирам, че 80Д далеч не е оптималния вариант, но това ще е за сега.
Трябва ми съвет за бюджетен обектив, удачен за кроп сензор с който да си пробвам късмета. От всичко което изчетох за сега се спрях на Canon EF-S 24mm f/2.8, след като до колкото разбрах от към скорост ми трябва поне 2.8, а 24mm на кроп е близко до 35 фуллфрейм, та и там е г/д ок. Ако някой има опит с обектива или със заснемане на северното сияние, ще съм много благодарен за съвет.
п.с Нямам бюджет, за да се изхвърлям с най-бързите широкоъгълни обективи, за това и търся съвет. От това което разглеждам, не са толкова много опцийте за бюджетни такива

Отговори на това съобщение
 Re: Canon EF-S 24mm f/2.8/ canon 80D, за северното сияние
Автор: Kalimas   
Дата:   25-09-23 15:01

24/2,8 стм и 50/1,8 са ти бюджетните варианти, но ти трябва и стабилен статив.
И като идея, ако имаш статив, още сега не ти пречи да пробваш какво може да извадиш като нощно небе с 15-85.
Най-бързия начин е скорост по правилото за 500 (500/мм)=секундите преди да вземат да се мажат звездите (аз обикновенно я пускам малко по-бърза), ако нямаш спусък - самоснимачка, за да намалиш клатенето от натискането на бутона, фокусираш в някоя отдалечена звезда, за да е точка, RAW и пробваш. Ако го направиш тая вечер от терасата/прозореца в града, ще имаш светлинно замърсяване, особенно в големите градове, но като цяло ще придобиеш идея.
Успех.

Дата:   26-09-23 08:57

Благодаря ти, не съм чувал за това правило до сега. Когато го изчислявам на кроп, в случая с 24мм да речем, разделям на 24 или на 37* което е г/д еквивалента му за фул фрейм ?

Автор: ilcoin   
Дата:   26-09-23 09:07

Вероятно ще искаш широк ъгъл. В момента има прекрасни широки обективи от 10мм нататък за малко пари. Погледни базара. Ще ти трябва и статив, няма нужда да е карбон за 500лв. Може и по-обикновен.

Според мен 24мм ще ти е тесен. Поснимай малко околко мястото, където живееш и ще добиеш представа.

Автор: kvakioh   
Дата:   26-09-23 09:19

24/2.8 става, но ще трябва фокусирането да е ръчно, а с този обектив ще е по-сложно.
Иначе бива, също 50/1.8. Статив- задължително. При снимане с обектив със стабилизация от статив тя су изключва. Също за да се изкара по-чисти от шум кадри, добре е да се научи stacking във Фотошоп и да се снима след всеки кадър на статив и един с капачка на обектива да даде черна основа.
Добре е да се научи този 24/2.8 stm къде му е безкрайността на ръчен фокус, както и на всеки друг обектив който няма скАла за това.

Автор: Zlatkoo   
Дата:   26-09-23 10:24

Интересно ми е, защо се изключва стабилизацията, когато сме на статив. Какво печелим от това?

Автор: Kalimas   
Дата:   26-09-23 10:55

На статив, стабилизацията се изключва, защото бърка и се опитва да стабилизира, което прави проблеми при по-дългите кадри - сиреч, по-остри са като е изключена.
За правилото на 500 си ползвам приравнените с кропа мм., като то е отравна точка. Но иначе е много просто, ако като приближиш снимката, звездите са почнали да се разтеглят, значи си хванал въртенето на земята и скоростта ти е била бавна.
Ако искаш звездите да са ти дълги линии ("star track"), се прави с наслагване на повечко снимки с дълга екпозиция. В северното полукълбо се въртят около Северната звезда (в опашката на малката мечка).

За фокусирането с 24мм/2.8 понеже няма скала, аз лично приближавам на live view някоя ярка звезда и гледам да е фокусирана на точка. Всичко се прави ръчно с изключен авто фокус.

А да, и ако искаш освен RAW да имаш и директен .jpg - изключваш и noise reduction, защото заедно с шума, крие/замазва малките звезди.

Публикацията е редактирана (26-09-23 11:01)

Автор: quazimodo   
Дата:   26-09-23 12:16

Има ръчнофокусни Самянг 10-12-14мм/2.8, които ще свършат по-добра работа от 24мм и са снабдени с всички скали, но трябва да се потърсят из базарите, че нови...[smilie5]

Автор: Riel   
Дата:   27-09-23 08:40

След десетки посещения в Исландия и повечето от тях зимните месеци, бих казал че техниката, която имаш е достатъчна за Северното сияние като любител. Първите ми опити бяха именно с EF-S 15-85, тяло 550D и сравнително евтин статив. Не съм съгласен, че трябва "поне 2.5". Снимката, която прилагам е една от началните ми опити именно с този обектив. Направена е на 15мм , F3.5, ISO800, 13секунди.
https://photo-forum.net/i/1893057

Автор: ilcoin   
Дата:   27-09-23 09:19

Тези, дето пишат "2.5" нямат идея какво говорят, както обикновено за този форум ...

15мм е доста широко на кроп-сензор, отделно че имаш 24мм в този обектив. Така че, според мен няма голям смисъл. Ако вдигнеш ИСО1600 и бленда 5.6 (поне) с експозиция около 20-30 секунди ще стане. Шумоподтискане си пусни също, и снимката за фейсбук ще е топ. Ако е тъмна, в RAW конвертора може да я "дръпнеш" още малко.

Статив задължително. И малко в парка да потренираш ;)

Ако искаш обектив, има поне два широкоъгълни кроп-обектива в базара за около 500лв, които ще са ти в пъти по-полезни, за да хванеш повече небе.

Автор: Yog   
Дата:   27-09-23 09:40

Аз на всички, които имат кроп камери и възнамеряват да ги ползват (а не да ги сменят с фулфрейм), препоръчвам Сигма 18-35/1.8 Аз го имах на моето канонско кроп тяло и беше по-добър от всички кроп обективи, които пробвах. Скъпичък е, но не безумно скъп. А като поживееш във Финландия на техните цени, даже евтин ще ти се види :)
И не само за нощното небе, за всичко е по-добър от китака или палачинката.

Публикацията е редактирана (27-09-23 12:08)

Автор: kvakioh   
Дата:   27-09-23 10:47

Само светли обективи с бленда от 2.0 надолу.

Автор: victory13   
Дата:   27-09-23 20:52

Моето мнение е, че нямате необходимост от друга техника за сега. опитвал съм снимане със същия апарат + 18-135, и нещата се получаваха, да кажем задоволително.
Тази година обаче съм решил да обърна по-сериозно внимание по въпроса, но с друг апарат.
Също смятам да се насоча към Pallas-Yllästunturi National Park, също Леви, просто другите зони са доста равнинни.
Пишете къде сте на лично, може да пием по кафе, и да обсъдим въпроса. До час реагирам на Соданкила, Колари, Муонио, и за малко повече за Рованиеми… Успех!

Дата:   06-10-23 16:17

Благодаря на всички за информацията!

Автор: asahi   
Дата:   06-10-23 16:29

По-добре мисли къде ще съхраняваш батериите на топло.

Дата:   07-10-23 14:02

от вътрешната страна на пуха, то е ясно… и апарата се носи специфично, но се надявам колегата ги знае тези неща…

Дата:   17-10-23 19:46

Прегледах как да предотвратя конденза когато влизам обратно на топло, ако това е което имаш предвид.

Автор: asahi   
Дата:   17-10-23 21:45

Батериите, Панайоте, не фотоапарата. Като ти настине фотоапарата ще се стопли бавно и нищо му няма. Батерията като настине няма да има ток и после колкото и да я топлиш пак няма да има. Докато не стигнеш до контакта.

Дата:   18-10-23 00:54

Асахи, тук не е дива индия да правиш преходи по километри. Отиваш с колата докъдето си решил, просто в снега няма как да вървиш, и да искаш. Така че батерииния проблем не е точно проблем.
А снега дойде, макар и 15-на см... [smilie18]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »