Автор: vinse
Дата: 06-09-23 12:00
В нета има доста изписано по въпроса но повечето теми преминават от вайкане какво ще се прави в мрънкане колко мързеливи са Сони а в темите в които се предлага решение обикновено е off camera, преименуване на файловете чрез комп.
Малко инфо, за да съм максимално изчерпателен.
Апарата е Sony a7iv, ползвам 2 карти, като втората карта я ползвам за идентично копие на първата (пиша го в случай, че има някакво значение). Проблема е с имената на снимките, за видео не съм обърнал внимание, защото почти не правя видео. Картите са форматирани многократно, но мизерията се случва за първи път.
Тези дни пощраках, като преди да почна брояча беше DSC09500. Като свърших да снимам и реших да прехвърля снимките на компа видях, че апарата е направил втора папка, в едната са снимките от DSC09500 до DSC09999 а в другата папка брояча е занулен и почва от DSC00001.
Това е досадно, защото в един момент ще почна да имам прекалено много файлове с идентична номерация а сигурно и Лайтрума по някое време ще изпищи, ама той ми е последната грижа.
В камерата не видях някаква опция, която да фиксира това, има само зануляване, промяна на номерацията с дати и промяна на префикса (да не е DSC ми да е Pe6o, примерно).
Firmware на камерата е предпоследна версия, като ъпдейтването до последна версия няма да оправи този проблем.
Има ли решение за тази мизерия или да тегля една на съпорта на Сони, не че някой от тях ще обърне внимание на човек който има същия проблем като n-на-брой други потребители.
|
|