Автор: compur
Дата: 07-07-23 20:42
И аз да си дам моите 5 ст. по въпроса...
"понеже все още чувам реплики от типа - ама как може да не ползваш Lr,.. примесени с известна доза съжаление за това ми е питането - от гледна точка на фотографията има ли нещо което е незаменимо в едната или другата?!..
Едната е мощен каталогизатор и организатор с почти неограничени възможности за индексиране и търсене в база данни на фотографии, с RAW-конвертор.
Другата - не лош каталогизатор, RAW-конвертор и програма за обработка на изображения, в която са заложени уникални алгоритми за преобразувание.
"аз последните години ползвам много Nikon NX - вече стана Studio май, за мен има огромни предимства, като започнем от това, че е безплатна, минем през това да пресъздава най-добре цветовете от никонските камери (правил съм много пъти сравнения - ACR са други), както и много по-лек и бърз като софтуер, и има същите предимства на "бач процесите" - наведнъж можеш да задаваш единни настройки на Н файла, и стигнем накрая до цветните точки (color point), които така и не ги вкараха Adobe, а са изключително удобни и полезни"
Няма как "да се сложат U-point" във Photoshop, щото те не са тяхна собственост и трябва да си платят, а Адоби нямат навика да плащат за какното и да е. Те просто купуват фирмата собственик на продукта. Но, ги изпревари Google...
"но всичко е в непрекъснато развитие, за това ми стана интересно дали има нещо ново, уникално... "
Уникалното при Сопата (както е по-известна програмата) е във възможността за:
- работа с различни по вид и форма четки
- творческо използване на начини на смесване
- уникалния Blend-If
- техниката Dodge & Burn
- творческото използване на градиенти
- вариативност при изостряне на изображението
- работа в LAB
- Luminosity Mask
- комбинацията от всичко по-горе изброено
... и спирам до тук...
|