Автор: Vinsent
Дата: 04-06-23 20:51
"Автор: Hsathv
Дата: 04-06-23 18:55
Автор: Vinsent
Дата: 04-06-23 17:22
когато се налага да ползвам Майкрософт, винаги ми иде да ругая.
Айде сега пак реклама на ябълките. Те ако бяха много хубави нямаше да ги ползват 5% от хората, при това винаги дублирани с уиндоуска машина. Не знам колко ругаеш, ама такова ругаене от дъщерята по ябълката не съм чувал. Сменихме машината с един zenbook и миряса къщата.
Иначе за този бюджет, няма кой знае колко избор. Някой модел на zenbook с oled дисплей и кошкото повече, толкова по-добре."
Hsathv в началото беше 8 битовият Правец, после точно тази конфигурация на 2,87 MHz, с коопроцесор, дебел 10 MB хард диск и 5 инчови дискети. Към него имах Аутокад с хардуерен ключ, принтерче Epson и IBM EGA монитор. Две такива системи, заедно с по два плотера - А3 и А1 плюс дигитайзери (мишките още не бяха измислени) и един графичен монитор купихме от Пловдивския панаир за 52000 лв.
https://photo-forum.net/static/site_pics/2023-06/1685898164_68_21.jpg
На него съм писал по 50 страници листинг на програми на Fotran, lisp и др.
През 90-та направих първият си личен Правец 16 в минитауркейс, изцяло изработена от мен кутия и платки купени оттук-оттам.
Някои, може би тогава не са били още родени.
След това минаха множество компютри през ръцете ми. Но, удоволствието и удобството да работиш на Apple компютър е несравнимо.
Да, малко хора у нас работят с Apple поради ред причини, вкл. и тази, че почти няма пиратски продукти за тях, а и затова че са доста по-скъпи. Но, издателствата ползват изкючително Mac системи. А новите Мак процесори М1 и М2 слагат в джоба си процесорите на Интел.
На въпроса по темата, бих препоръчал някакъв Уиндоуски компютър с допълнително тариран дисплей, по две причини - по-евтини са и може да се намери пиратски Фотошоп за тях. За любители това е допустимо, но има и безплатната GIMP, която работи превъзходно.
|
|