Автор: hotsnail
Дата: 13-10-22 14:19
tassev написа:
> Здравейте! Интересува ме Calibrite
> ColorChecker Display Pro,който в момента е на
> промоция в синтезиса,дали би ми
> свършил работа за хардуерно
> калибрираране на монитор Dell 2413?
Много е вероятно да стане. Това е един и същ калибратор.
Ама с версиите на софтуера на дел, windows и драйверите на X-Rite е голяма мъка. Делл спряха преди 2-3 години поддръжката на този модел. Аз също съм с такъв. Наложи се, да слагам стари версии на софтуера им, за да го калибрирам. Едно 12-13 часа махах и слагах различни версии на софтуера, докато успея, да го калибрирам, последния път.
В смисъл - Не се отчайвай. Няма да е лесно. Стискам ти палци. Дано стане накрая.
Да, този моинтор е с хардуерна калибрация т.е. качваш профил в него. Мисля че е стандартен цветен профил (не адобския а стандартния) т.е. описание на трансформации на цветовете.
Да, софтуера на Делл качва профилите в монитора. А компютъра работи с обикновен AdobeRGB или sRGB профил, както искате. Има място за два профила.
Да, ако го сложиш на друг компютър му задаваш AdobeRGB и бачка добре. Това правя всеки ден с моя дел U2413 между един windows и mac. Mac-а само знае че монитора е AdobeRGB. А през windows-а съм калибрирал.
Да, 10-бита (мисля с FRC) е този монитор и поддържа 60Hz на 1920x1200. Сигнала от компа към монитора също е 10 бита. LUT-а вътре в самия монитор може би е по-сложен и има 16 битови сметки. Това с 10-те бита е другия зор, докато излъжеш NVidia драйверите. Те вече пускат 10 бита и с двата драйвера. Ама ти скъсват нервите, докато тръгнат. Кабелите също правят мизерии често. Особено HDMI кабел може да ти стъжни много живота. Дисплей порт кабелите не са ми правили ядове за 1920x1200, 10 бита с 60 Hz. На 4К ако минеш там пък какво е приключение, докато пуснеш повече битове на 60 или не дай боже на 120 HZ
Публикацията е редактирана (13-10-22 14:26)
|
|