Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Калибриране на монитор
Автор: yorgus   
Дата:   04-08-22 15:48

Здравейте!

Бихте ли ми препоръчали от къде мога да взема под наем устройство за калибриране на монитор и като цяло някакви съвети какво устройство да търся за калибрирането SpyderX или Calibrite ColorChecker. Както и дали има някакви специфики (например дали има значение осветеността на помещението, дали е на дневна или изкуствена светлина и тн.)

Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Калибриране на монитор
Автор: lamerko   
Дата:   04-08-22 16:03

X-Rite по принцип е по-добрия избор, понеже някои монитори с хардуерна калибровка като DELL не работят със SpyderX.

Отговори на това съобщение
 Re: Калибриране на монитор
Автор: hotsnail   
Дата:   04-08-22 16:37

Светлината в помещението има значение за Вас. Самата калибрация не и пука. То калибратора се лепва до екрана и теоретично поне външната светлина не би трябвало да влиза в процеса.

Според осветлението на което ще работите се калибрира монитора. Ако е много светло трябва и монитора да е светъл и обратно. Ако монитора много свети и е тъмно помещението, то очите бързо се уморяват…….

С цветната температура е подобно, защото зрението Ви компенсира в обратна посока т.е. На жълта светлина зрението т.е. Мозъка си представя повече синьо от реалното …

Иначе +1 за x-rite/calibrite. Правилното е, че хардуерните калибрации на доста монитори работят само с x-rite/calibrite. Отделно е, че просто са по-хубави от паяците.

Те имат и функция да наблюдават околната светлина и да коригират яркостта на дисплея. Не знам дали може да пипа и цветната температура. Та е хубаво да си седи боднат в компютъра на който обработвате.

Има специфики в зависимост от модела на монитора. По принцип си имат база данни софтуерите за калибрация. Средната ръка монитори идват и с техен софтуер, за да качат профила в самия монитор. Ама понякога данните за вашия конкретен модел, може да ги няма. Та трябва да знаете типа подсветка, типа на самия монитор и подобни неща. Пише ги на разни сайтове с ревюта на монитори.

Хубаво е да сте с windows 10 и май 11. Странно е, но 11 май е по-труден за работа т.е. Скапаха ui-a. 7-цата е абсурдно зле за обработка на снимки т.е. Не става въобще. 8 много трудно, но става и има много ядове.

Има лоши варианти, когато ше Ви се наложи да направите троен винт със салто, започвайки от челна стойка, за да стане добре. Надявам се, да не Ви се наложи. Най-сигурно е с хубав скъп монитор, дето си има калибратор……Публикацията е редактирана (04-08-22 16:46)

Отговори на това съобщение
 Re: Калибриране на монитор
Автор: compur   
Дата:   04-08-22 17:39

Потърсете някой, който предлага такава услуга. Ще си спестите доста нерви и писане по форумите... [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Калибриране на монитор
Автор: mitakabs   
Дата:   11-08-22 17:20

hotsnail написа:


> Хубаво е да сте с windows 10 и май 11.
> Странно е, но 11 май е по-труден за
> работа т.е. Скапаха ui-a. 7-цата е
> абсурдно зле за обработка на
> снимки т.е. Не става въобще. 8 много
> трудно, но става и има много ядове.
>


>
> Публикацията е редактирана (04-08-22
> 16:46)

Кире, нищо и няма на 7-цата. Перфектно си и работи всичко. Проблем на мен ми е ACR-a , че не намерих пачнат 14.4 да става на по-стара версия на сопата. Не мога да си отварям файловете от 4-ката. Само заради това сложих 10-ка. ОС няма отношение в случая, отделно аз не ползвам вградените превю програмки за разглеждане на снимки на бозата така или иначе..
Калибратор - i1Display Pro!
Няма монитор, който да не съм успял да калибрирам засега...

Отговори на това съобщение
 Re: Калибриране на монитор
Автор: compur   
Дата:   11-08-22 18:27

Пробвайте DNGConvertor-а на Адоби и няма да имате проблеми с ACR. Ще отваря дори и raw-четата и от последните фотоапарати.
[cool]Публикацията е редактирана (12-08-22 13:10)

Отговори на това съобщение
 Re: Калибриране на монитор
Автор: hotsnail   
Дата:   12-08-22 11:46

аз си взех от тия широко гамутните AdobreRGB и просто 7-цата няма идея какво да прави. Фотошопа и Кепчър 1 си работят ок. Ама браузърите, viewer-ите, самия windows ми беше някакъв кошмар. Поне веднъж месечно объркваше цветните пространства и всичко позеленява и следват няколко часа борба да заприлича на нещо. Те сами настройки на профилите в 7-цата са грешно направени и в 8 ги смениха. Факта е, че 10-ката никакви ядове не съм имал с години. Сега с 11-ката липсват някакви елементи в UI-а. Не съм се засилил да си правя профили нови. Карам, както си беше Февруари 10-ката. Подозирам, че ще има мъки, когато реша нещо да пипна.

ПП При мен единия монитор е доста стар и за да му кача нов профил трябва доста специфична конфигурация да направя т.е. на дел и на i1 софтуерите трябва да са много специални версии и работи веднъж на 100 опита т.е. това беше с windows 10 - usb-то има някаква съвместимост, на дел софтуера новия не поддържа стари монитори. С 11 ме е страх, че просто няма да има чалъм да сработи.......Публикацията е редактирана (12-08-22 11:49)

Отговори на това съобщение
 Re: Калибриране на монитор
Автор: asahi   
Дата:   12-08-22 12:09

Управлението на цвета при 11 работи коректно. Друг е въпросът кои приложения (програми) как се оправят. Но този тип проблеми са типични за всички ОС и се оправят с течение на времето.

Отговори на това съобщение
 Re: Калибриране на монитор
Автор: mihajlov2   
Дата:   12-08-22 13:17

Използвам Win10. Мониторът ми е Eizo ColorEdge CS2420 със xRite i1 Display Pro. За калибриране и профилиране предпочитам софтуера към монитора - ColorNavigator, който е напълно съвместим с калибратора. Нямам никакви проблеми с профилите. А доколко вюърите и браузърите разбират от Color Management при монитор с wide gamut, е отделен въпрос.

Отговори на това съобщение
 Re: Калибриране на монитор
Автор: piipo   
Дата:   10-09-22 16:00

Публикацията е редактирана (11-09-22 07:03)

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »