Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Калибриране на монитор
Автор: yorgus   
Дата:   04-08-22 15:48

Здравейте!

Бихте ли ми препоръчали от къде мога да взема под наем устройство за калибриране на монитор и като цяло някакви съвети какво устройство да търся за калибрирането SpyderX или Calibrite ColorChecker. Както и дали има някакви специфики (например дали има значение осветеността на помещението, дали е на дневна или изкуствена светлина и тн.)

Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: Калибриране на монитор
Автор: lamerko   
Дата:   04-08-22 16:03

X-Rite по принцип е по-добрия избор, понеже някои монитори с хардуерна калибровка като DELL не работят със SpyderX.

Отговори на това съобщение
 Re: Калибриране на монитор
Автор: hotsnail   
Дата:   04-08-22 16:37

Светлината в помещението има значение за Вас. Самата калибрация не и пука. То калибратора се лепва до екрана и теоретично поне външната светлина не би трябвало да влиза в процеса.

Според осветлението на което ще работите се калибрира монитора. Ако е много светло трябва и монитора да е светъл и обратно. Ако монитора много свети и е тъмно помещението, то очите бързо се уморяват…….

С цветната температура е подобно, защото зрението Ви компенсира в обратна посока т.е. На жълта светлина зрението т.е. Мозъка си представя повече синьо от реалното …

Иначе +1 за x-rite/calibrite. Правилното е, че хардуерните калибрации на доста монитори работят само с x-rite/calibrite. Отделно е, че просто са по-хубави от паяците.

Те имат и функция да наблюдават околната светлина и да коригират яркостта на дисплея. Не знам дали може да пипа и цветната температура. Та е хубаво да си седи боднат в компютъра на който обработвате.

Има специфики в зависимост от модела на монитора. По принцип си имат база данни софтуерите за калибрация. Средната ръка монитори идват и с техен софтуер, за да качат профила в самия монитор. Ама понякога данните за вашия конкретен модел, може да ги няма. Та трябва да знаете типа подсветка, типа на самия монитор и подобни неща. Пише ги на разни сайтове с ревюта на монитори.

Хубаво е да сте с windows 10 и май 11. Странно е, но 11 май е по-труден за работа т.е. Скапаха ui-a. 7-цата е абсурдно зле за обработка на снимки т.е. Не става въобще. 8 много трудно, но става и има много ядове.

Има лоши варианти, когато ше Ви се наложи да направите троен винт със салто, започвайки от челна стойка, за да стане добре. Надявам се, да не Ви се наложи. Най-сигурно е с хубав скъп монитор, дето си има калибратор……Публикацията е редактирана (04-08-22 16:46)

Отговори на това съобщение
 Re: Калибриране на монитор
Автор: compur   
Дата:   04-08-22 17:39

Потърсете някой, който предлага такава услуга. Ще си спестите доста нерви и писане по форумите... [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »