Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Редакция на кадри
Автор: LUBOMIRHRISTOV   
Дата:   11-06-22 18:58

Привет съфорумци !!!

Винаги ми е било питанка до колко и как би трябвало да се ,, дооправят ,, кадрите след това.
От началото когато се регистрирах тук снимах с Фуджи Х-Е1 в jpeg и то сякаш си ги ,, донаместваше ,, . После колкото повече Е-то растеше -2-3-4 все повече кадрите ми се струваха ,, обикновенни ,,. Не използвам професионални програми , а това което има в Windows-a. Опитах с Х-A1 и пак така ми се струва ,че няма много нужда от ,,намеса ,, .
Преди седмица две , напрвих няколко кадъра и като ги погледнах , не на дисплея , а после на лаптопа - непрофесионален и около 5-6 годишен , ми се видя ,че не въздействат така както самата гледка тогава и почна едно......
Строих домочадието и се оказа ,че всеки си харесва нещо различно.
Та ,въпроса ми е до къде е границата въпреки ,че знам ,че това е субективно усещане.
качвам и въпросните примери.

https://photo-forum.net/i/2422407


https://photo-forum.net/i/2422407
https://photo-forum.net/i/2422406


https://photo-forum.net/i/2422407
https://photo-forum.net/i/2422406
https://photo-forum.net/i/2422405


https://photo-forum.net/i/2422407
https://photo-forum.net/i/2422406
https://photo-forum.net/i/2422405
https://photo-forum.net/i/2422404


https://photo-forum.net/i/2422407
https://photo-forum.net/i/2422406
https://photo-forum.net/i/2422405
https://photo-forum.net/i/2422404
https://photo-forum.net/i/2422403Отговори на това съобщение
 Re: Редакция на кадри
Автор: LUBOMIRHRISTOV   
Дата:   11-06-22 19:02

Извинявам се ,но не знам защо и как не се получиха кадри а само линкове, а и защо се повтарят толково пъти. На предварителния преглед всичко изглеждаше нормално.

2422407 е направо от камерата.Публикацията е редактирана (11-06-22 19:04)

Отговори на това съобщение
 Re: Редакция на кадри
Автор: LUBOMIRHRISTOV   
Дата:   11-06-22 19:14


https://photo-forum.net/static/site_pics/2022-06/1654961680_dscf0118.jpghttps://photo-forum.net/static/site_pics/2022-06/1654961625_15_79.jpghttps://photo-forum.net/static/site_pics/2022-06/1654961595_15_35.jpghttps://photo-forum.net/static/site_pics/2022-06/1654961562_15_10.jpghttps://photo-forum.net/static/site_pics/2022-06/1654961518_15_10.jpgОткрих правилния път !!! [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Редакция на кадри
Автор: asahi   
Дата:   11-06-22 21:22

"Автор: LUBOMIRHRISTOV
Дата: 11-06-22 18:58

Та ,въпроса ми е до къде е границата..."

Ако гледаш на фотографията като изкуство то граница няма.
Ако ще правиш снимката да се харесва на някого трябва да го обсъдите с него.
При техническата фотография границата е обективното отразяване на действителността или тази част от нея, към която са насочени усилията ни. Твоят случай не е такъв.

Отговори на това съобщение
 Re: Редакция на кадри
Автор: LUBOMIRHRISTOV   
Дата:   11-06-22 23:24

Разбрах!
Тъй като не съм случай на второто и третото,то може да си ги дооправям колкото ми допада. Но как определяте кой от няколкото да покажете?
Да. Изкуството като начин на себеизразяване позволява да показваш ,, своя версия на нещата ,, но на мен си ми харесат кадрите, всеки по своему и настъпва голяма чуденка кой от тях да изпратя в ,,представяне ,, .


Отговори на това съобщение
 Re: Редакция на кадри
Автор: nyamago   
Дата:   12-06-22 02:01

LUBOMIRHRISTOV написа:

> ... но на мен си ми харесат кадрите, всеки по своему и настъпва голяма
> чуденка кой от тях да изпратя в ,,представяне ,, .

Има един метод, често наричан "проби и грешки": първия път споделя произволен вариант (ако се колебаеш - просто хвърляш 'ези-тура' ;). Следиш реакциите, коментари критика (ако има нещо различно от кръстчета и удивителни). Дори презрените точки са някаква обратна връзка от зрителите.

Следващия път, на друга снимка, показваш различен вариант - различно обработен от предния път, по възможност с радикално различна визия. Пак гледаш отзивите...

И така след няколко проби (и грешки) ще направиш важни изводи:

а) Или, ако вярваш в компетентността и обективността на публиката, научаваш кое е добро и кое - не толкова. В кое повече те бива и в кое не. Над кое си заслужава още да работиш и кое - да оставиш зад себе си. Или

б) Не те интересуват обективни оценки и съвети как да се усъвършенстваш, а предимно - какво 'се харчи' на тоя пазар (във форума). Кое носи повече от трепетно желаните (за мнозина) точки и как да спечелиш още повече от тях. И да получиш топло удовлетворение от това [smilie3]
= = = = =

И за да не чакаш коментари от представяне, едно моментално (субективно и неангажиращо) мнение за горните кадри:
В черно-белия вариант има потенциал и бих продължил да работя над подобни пейзажи в монохром, търсейки все по-въздействаща сива гама , динамика и експресивност на сюжетно важни обекти/елементи в композицията.

От цветните бих търсил подобна динамика и експресивност в по-реалистичните версии. В случая бих избрал този непосредствено след (под) черно-белия. Там бих играл с нюанси (hue) не/наситеност (de/saturation) на отделните цветове. Екстремални намеси (като втория кадър) да не се бъркат с експресивност, оправдани са само кгато ясно знаем защо...

Игнорирай, разбира се, тая 'критика' ако се разминава със собствения ти вкус: нали точно за това говорим - извън техническия документализъм можем да си правим каквото ни харесва [smilie6]

На слука!
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Редакция на кадри
Автор: ZENON   
Дата:   12-06-22 02:04

В "представяне", ще изпратиш това, което мислиш, че отразява най-добре момента в който е направен кадъра. Все пак представяш себе си, а не, продукт, който да се харесва поради някакви фактори, които определят масовия вкус в момента.

Отговори на това съобщение
 Re: Редакция на кадри
Автор: LUBOMIRHRISTOV   
Дата:   12-06-22 12:45

nyamago и ZENON , абсолютно съм съгласен с вас .
Когато отворих оригиналния кадър видях ,че въобще не предизвика усещанията в мен които тогава ме накараха да спра и да вдигна камерата за да снимам пейзажа. Да вярно , може да не съм бил с правилните настройки , въпреки че снимах на Velvia , острота +1 и цвят +1 . Тогава на лаптопа повдигнах остротата,акцентите и сенките и малко яснотата и се получи последния кадър. Да харесваше ми ,но някак си все ми се струваше ,че трябва още нещо и тогава вкарах малко топлина в цветовете. Получи се кадъра под черно-белия. И за мен дори да не е най-естествения вид на нещата , предизвиква същите усещания ,които ме накараха да вдигна камерата.
Най-обработения кадър - втория е предложение на компютъра за ,,залез,, и макар да е доста променен също ми се струва красив по своему. Тогава направих чернобялото ,което също има стойност и вече се обърках. Тук всъщност имам чисто технически въпрос : Снимането в черно-бяло същия ефект ли дава като постигането на черно-бяло от цветен кадър?
Оказа се ,че домочадието не ми помага ,защото всеки си хареса нещо , но не и този ,моя - под чернобелия. Знам ,че това не е представителна извадка, но би било възможно и другите хора да реагират така , тук включвам и хората от форума.
И тъй като те ме разубеждаваха да не пускам ,,моя ,, кадър ,реших да пусна темата, нещо като помощ от приятел ! :)))

Браво ! Благодаря ! Разбирам за себе си ,че съм в правилната посока.:)))

nyamago ,пробата и грешката е метод по които съм започнал още като се регистрирах и използвам и сега, но за съжаление в последно време наблюдавам следната тенденция: ако кадър премине на трета страница и нататък в представяне там си и остава. Виждам ,че понякога ,не знам защо и как , дори и с мой кадри одавна заминали на пета или шеста страница, ,,Някой ,, ги избутва в албум ,,избрано ,, и тогава започват да ги ,,виждат,, и да пишат даже и коментари ??? Странно , не са ли ги видяли преди това .
И друго преди хората наистина пишеха нещо под кадрите , дори някой автори са ми писали на лични със съвети,мнения или въпроси и това да си призная е помогнало доста в моя скромен напредък,но сега някак си ми се струва ,че това го няма .

И да ZENON,Разбрах , пускам си това което ме е накарало да спра и да вдигна камерата и другите ако искат или ако не ги е срам ,да не го харесват ! :))))


Отговори на това съобщение
 Re: Редакция на кадри
Автор: Slivenski   
Дата:   12-06-22 19:33

Всеки от кадрите, според обработката, ми дава различно усещане.

Най ми допадат първите два.

Ч/Б ми е безлично.

А последните два са малце ту мач, както казват сърбите. [smilie18]

Успех! [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Редакция на кадри
Автор: LUBOMIRHRISTOV   
Дата:   26-06-22 14:55

Благодаря на всички !!!
Не , че ми става по-лесно , но разбирам ,че терзанията ми са нормални !

Благодаря още веднъж!!! Извинявам се за късния отговор , но бях затрупан с ежедневие и рутина !!! [smile]


Отговори на това съобщение
 Re: Редакция на кадри
Автор: petervassilev   
Дата:   26-06-22 16:23

Без да разбирам от тези неща, само лично мнение: бих избрал нещо средно между "студените" варианти #1 (горния) и #5 с по-естествени и неподсилени цветове.

Останалите "стоплени" "залезни" варианти (2, 3, 4) ми се струват прекалено драматични за иначе спокойната левитанова картина.

А субективно емоционално: интересните и привлекателни за мен обекти, дървото и планините и небето, са прекалено далеч от скучното (за мен) поле с ниви. Но при подобна гледка и аз бих снимал, под ефекта на свежата миризма на зеленото поле, която за съжаление все още не можем да добавим към снимките [smile].

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »