Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Изключвате ли стабилизацията при снимки от статив?
Автор: ceco   
Дата:   16-05-22 18:10

Солидният статив е най-старото и най-добро средство за стабилизация, все още незаменим аксесоар при снимки на ниска скорост и/или голямо фокусно разстояние. На теория при снимки от статив стабилизацията на сензора / или обектива, каквито почти всяка съвременна дигитална ситема има, не би трябвало да се отрази на крайния резултат ... но така ли е в действителност?

Въпросът е, при заснемане на статична сцена от статив, изключвате ли другите системи за стабилизация и какъв ефект бихте очаквали, ако направите обратното?

Отговори на това съобщение
 Re: Изключвате ли стабилизацията при снимки от статив?
Автор: lamerko   
Дата:   16-05-22 18:34

Когато не забравя. Имам прецакани снимки от сработване на стабилизация на статив...

Автор: CaptureTheMoment   
Дата:   16-05-22 18:56

Аз знам, че производителят, независимо от марката, препоръчва изключване на стабилизацията от настройките на тялото, при изпозване на статив и бавни скорости.

Автор: geobg   
Дата:   16-05-22 19:19

Би трябвало, поне така е по учебник, но на какъв кеф ще си като снимаш......

Автор: hansto   
Дата:   16-05-22 19:33

за да не го мислят при някои обективи автоматично "усещат" че са на статив и няма копчета за изключване. Визирам 16-80 на фуджи

Автор: ceco   
Дата:   16-05-22 20:51

Да, препоръчва се и почти винаги изключвам стабилизацията ... По-често проблемът е, че забравям да я включа отново когато сваля апарата от статива [smilie5] ..., добре, че има превю!

Автор: asahi   
Дата:   16-05-22 22:14

Щом това ти е проблемът защо формулираш друг проблем в заглавието?

Автор: GenaDP   
Дата:   17-05-22 02:49

По-често проблемът е, че забравям да я включа отново когато сваля апарата от статива

Пробвай с гинко билоба - може да помогне.

Автор: Julius   
Дата:   17-05-22 07:32

И на мен ми се е случвало, Цецо [smilie3] а и билобата не винаги помага... [smilie7]

На сонито съм забелязал, че при снимки от статив при скорости под 1/10 - омазва. Ако снимам на скорости 1/15 и нагоре - дори да съм я забравил включена, не се е задействала или явно скоростта е била достатъчно бърза, за да не проличи? Но при ниски скорости съм имал точно две провалени снимания (разбирай меки контури) и затова по принцип я държа изключена, а само в редките случаи, когато снимам от ръка - я включвам. [smilie3]
[beer]

Автор: kvasilev   
Дата:   17-05-22 09:13

Да

Автор: kvakioh   
Дата:   17-05-22 13:00

По принцип 90% с ръчни обективи, иначе на някои като например Panasonic 30/2.8 macro не съм търсил как се изключва.
За тялото също понякога е добре и вътрешната стабилизация да се изключи.
За лентово снимане да се похваля, че дори плаки 4х5 и 6х12 след 1-2 рол филма неуспешни снимам от ръка дори. Макар че някои ме обвиниха, че съм "нарушавал правилата", трябвало статив и т.н.

Автор: avo   
Дата:   17-05-22 14:13

По принцип изключвам винаги, стига да не забравя, макар, че съм си правил експеримент и не съм видял разлика с и без включена стабилизация. Личното ми мнение е, че това зависи от тялото/обектива според това кое е стабилизираното. С някои обективи при снимане от ръка, с включена стабилизация, на моменти докато следя движещ се обект например, като фокусът е фиксиран на обекта и съответно той е ясен във визьора, за момент стабилизацията /според мен/ причинява фокусът да се загуби и после отново се фокусира. И ако се снима на приоритет на shutter в този същия миг кадърът е нефокусиран.

Мен повече ме вълнува какво мислите за стаблизацията и скорости на затвора от 1/1000 до 1/2500 например? И не толкова дали стабилизацията помага ри тези скорости или не, а дали пречи. Тук мненията са различни от това, което съм чел.

Автор: serjy   
Дата:   17-05-22 14:25

моят олимпус гледам се усеща кога е на статив. въобще не се занимавам да изключвам.

Автор: PieroBG   
Дата:   17-05-22 22:32

Едно време като нямаше стабилизация и подобни глезотии кадрите пак се получаваха. Сега от няколко стотин кадъра все нещо ще излезе [smilie7]

Автор: deerstalker   
Дата:   17-05-22 22:40

Винаги трябва да се изключва стабилизацията, когато фотоапарата е поставен на статив.

Автор: GenaDP   
Дата:   18-05-22 01:36

Текстът беше премахнат от Администратор на Фото Форум, защото съдържа СПАМ, не е по темата, е предпоставка за конфликти, има лош правопис или противоречи на правилата на сайта.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »