Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Годишен Албум - Фото Форум
Автор: jivko_p   
Дата:   29-04-22 15:40


Печата на албума на фото-форум - покъртително ЗЛЕ !!!

Не искам да прозвучи грубо, но не бива да се позволява абум състевен от подбора на такива уникални творби, да бъде отпечатан с качество по-зле от това на каталог на МЕТРО.

Не разбирам от печат кой-знае колко, но според мен всичко вътре зеленее и е десатурирано.

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: asahi   
Дата:   29-04-22 16:17

Излез на терасата и го разгледай пак.

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: hazini   
Дата:   05-05-22 15:16

И на терасата и в хола и в мазата го гледахме - цветовете на снимките са изкривени. На много черно-бели кадри в черното има зелено... Качеството наистина е много ниско.

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: jivko_p   
Дата:   05-05-22 17:20

Излязох... По-зле е от това което мислих че е ... Зеленото стана още по-натрапчиво. Прав е и колегата за зеленото.
Поне кажете къде е пачатан, за да не се подлъжем да печатаме там.

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: asahi   
Дата:   05-05-22 21:24

Грешки с цветовете могат да се получат на всеки етап - подготовка на изображението, предпечат, експониране, печат. В този случай печатницата може и да не е виновна.

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: pstoev   
Дата:   25-05-22 19:54

цъкнете някоя снимка на албума.

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: asahi   
Дата:   25-05-22 19:57

А клипче в Тубата? Пак не върши работа, ама поне мърда.

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: pstoev   
Дата:   26-05-22 07:43

asahi що си толкоз наопаки, да не би ти да си печатаря. Има двама недоволни, сигур са повече ама жената и децата са го отнесли. Нека да видим.

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: asahi   
Дата:   26-05-22 08:35

Наопаки на какво? На необоснованото съмнение, че печатарят е виновен? Или че цъкната снимка ще даде информация за същността на проблема?

Недоволните ще са повече от двама. Статистически са около 5%.

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: sirkhann   
Дата:   26-05-22 09:29

Защо да са 5% статистически? Само 5% могат да видят написаното от автора или 5% биха споделили, че има нещо вярно?

Най-вероятно доста хора имат подобни мисли, няма нужда да се дъвче едно и също. Повечето от нас си купуват албума по линия на принадлежност към общността на Фото-Форум. Та можем да сплотяваме тази общност и по начина, по който се отнасяме един към друг.

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: asahi   
Дата:   26-05-22 10:57

От изявлението ти заключавам, че твърдението за 5% недоволни, което не е от форумската статистика, разобединява общността. Според мен ползването на това твърдение разобединява или обединява. Аналогиче в случаят с твърдението 10% от хората имат генетично заложени хомосексуални влечения. Затова дай да не виним статистиката, а да си правим нещата все по-добре.

А сега и моят коментар за албума:
Външно оформление - тежко, авторитетно. Хартията, която е каширана върху корицата, не носи много на цвят. Един гланцов лак щеше да подобри визията. Щеше да се отрази на цената.
Съшиване, рязане, подвързване - нямам забележки.
За подбора на снимките не мога да дам мнение.
Вътрешно оформление - вече се очертава собствен стил, какъвто липсваше в първите печатни издания. Текстовете долу са доста ниско. В следващото издание може да се помисли за вертикалния баланс на страницата.
Техническо изпълнение:
Хартията е с топъл отенък, което измества бялата точка. Ако си свикнал да гледаш фотографиите на монитор със цветна температура 6500К ще ти е малко странно. Но като излезеш на терасата всичко си идва по местата.
Печатарската хартия като медия не позволява кой-знае какъв динамичен обхват. Няма 255 нива за всеки цвят. Дори и с предварителна обработка картинката на монитора и на отпечатъка няма как да е същата. Това е една от важните точки в спора фотограф-печатар.
Наситеност на цветовете. CMYK не е RGB. Фотографът сам трябва да подготви файла в CMYK и да го коригира съобразно възможностите на печатарския процес. Ако не го направи вечно ще е излъган. Това е другата важна точка в спора фотограф-печатар.
Тонални преходи. Ей тук печатницата се е справила отлично. Защото други не се справят.
Черно-белите снимки. Видно е, че са печатани в цветен режим, т.е. CMYK. В някои се забелязва леко тониране, т.нар. color cast. Колко е голям зависи от индивидуалните претенции на наблюдателя. Както казах 5% мрънкат най-много. Мога да открия за какво да се заям, но не съм от този процент. Печатарят знае много добре какво да направи, но дали клиентът е готов да заплати двойното време на машините и двойното количество на макулатурите (бракуваната хартия)? Присъствал съм няколко пъти на подобни казуси и резултатът е бил като в албума, който коментираме.

Какво може да се направи занапред? Има едно количество мерки, които могат да се вземат и всички по веригата съшо много добре ги знаят. Не винаги могат да ги приложат, защото се опитват да угодят на всички. Това, понятно е, няма как да стане, а и да стане онези 5% ще продължат да съществуват.

Ако някой ще репликира за професионализъм и как било на Запад моля да ми изпрати фаворитния си албума. Ще го коментирам безплатно.


Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: xfs   
Дата:   26-05-22 12:51

Не съм виждал на живо въпросния албум, но черно-белите снимки се печатат в CMYK не само в черното и не разбирам твърдението:

"Печатарят знае много добре какво да направи, но дали клиентът е готов да заплати двойното време на машините и двойното количество на макулатурите (бракуваната хартия)?"

Макалатурите са заложени в цената, изобщо не е нужно "двойно време" за корекция на "color cast" и аз като клиент не бих взел макалатура, защото изделие с "color cast" си е макалтура.

Кoнверсията от RGB към CMYK се прави с профил, най-добре с такъв даден или препоръчан от печатницата.

А дали снимките са подготвени правилно е съвсем друг въпрос, на който една цветна проба може да отговори веднага.

Но съм сългасен има много мерки които да бъдат взети.Публикацията е редактирана (26-05-22 12:55)

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: asahi   
Дата:   26-05-22 13:32

Aко разсъждаваш за една печатна форма вероятно ще си прав. Албумът е по-сложно изделие.

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: xfs   
Дата:   26-05-22 13:42

Не съм сигурен, че разбирам, как качеството на печата оказва влияние на "форма" -та на изделието, качеството на довършителните процеси (шиене, лепене и тн.) не могат да компенсират не добрия печат.


Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: hazini   
Дата:   26-05-22 15:28

Снимките ги искаха в sRGB, което мен ме изненада много. Винаги съм подготвял за печат в CMYK.

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: asahi   
Дата:   26-05-22 16:03

Последните 15-тина години излязоха много умни RIP сървъри, които чудесно преобразуват RGB пространствата в CMYK. Това е една от причините за меките тонални преходи. Обаче при това преобразуване има загуби и понякога се оказва, че важни за фотографията цветове са се преобразували в други. Черно-белите изображения би било най-подходящо да се преобразуват през специален профил, който ползва повече черен цвят в създаване на полутоновете и по-малко CMY. RIP и това го могат, но ако черно-бялото изображение е в sRGB няма как да се сетят да го направят.

Най безопасно е черно-белите изображения да се отпечатат на отделна печатарска форма (лист, който минава през офсетовата машина). Тогава обаче възниква проблем с автоматичното сгъване, колиране и съшиване на книжното тяло. Или ще има една-две черно-бели коли, или ще се сглобява всичко на ръка със съответните рискове от разместване. В дигиталния печат това се случва по-лесно.

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: Admin   
Дата:   27-05-22 11:00

Здравейте,

отнасяме се положително към подобна дискусия. Тя само може да е полезна за общността.

Ето няколко отговора на засегнати въпроси нагоре в дискусията. А на Asahi благодарим, че е покрил с професионален отговор доста от въпросите, за да не ги обясняваме от нашата гледна точка и да звучи като оправдание.

* Първо - това е нашия трети печатен албум, в който вложихме не по-малко старание от предните, но печатът на другите се получи една идея по-добре.
Всеки, който е присъствал на печат на офсет машина и е запознат с процеса и скоростта, с която се случва би трябвало да знае, че 500 бр. са тираж при който ако в момент на печат се получи отклонение на параметрите, докато бъде спряно и коригирано и почти тиражът е свършил. Т.е. времето за печатане на един монтаж (печатен лист) е малко минути, а не часове.

* черно-белите снимки винаги ще бъдат така. Причините са няколко. Албум с кола само с черно-бели снимки по модела на 70-те години няма да правим, защото снимките не се подреждат в албума по цвят и черно-бяло, а по тема и кореспондиране със съседната снимка.

* черно-белите снимки са по няколко на един монтаж, омешани с цветни. Всяка от тези снимки е на различен автор, обработена по различен начин. Да, може да е в sRGB, но не е една тоналност с другите. При печат ако изравним една от черно-белите снимки да изглежда истински черна, то другите мърдат. При печата ние сме избрали кои снимки да изравним, така че и цветните да изглеждат правилни цветове.

* снимки преди печата не "пипаме" за обработка, а печатим както е дал авторът. Т.е. нито правим конвертиране на черно-бяло, нито даваме saturation на цветно. И това е защото ако го правим тогава носим цялата отговорност защо си позволяваме това с авторския труд. За проекти с наши изображения определено правим допълнителен saturation преди печат.

* в албумът участват 155 автори. Тук има ли хора с опит в комуникацията и събирането на материали от 155 отделни човека. Представете си да напишете на всеки писмо. След това си представете той да отговори и след това на същия брой хора да отговориш персонално. А сега си представете и тези 15-20%, които ще се забавят с отговора, няма да отговорят, защото са забравили или пътуват, попаднало им е в СПАМ или им е гръмнал харда и ги чакаме. Има и такива, които си обработват снимките при 2000 px и нямат по-голям размер подготвено за печат. Тук казуси има още много.

* миналата година бяхме дали подробни указания за конвертиране към sRGB и подаване към нас. ОК, те всички са в sRGB, но на какъв монитор си гледа цветовете авторът? Дали не е някой за 150 лв. който едвам хваща 70% от цветното пространство? Това ние не го знаем и само на фрапантни отклонения бихме питали допълнително и коригирали при печат.

* миналата година имаше 2-3 недоволни, потресени автора, които си представяли в мечтите своята снимка в други цветове. Таз година ги попитахме дали искат да участват поемайки риска да са отново на монтаж с други снимки, с риск да имат отклонение в цветовете. Всички потвърдиха, че не било такъв проблем и ще се включат.

* участниците в темата е възможно да гледат бройки, при които има по-голямо отклонение в цветовете от основния тираж. Винаги в един тираж на офсет има различия в цветовете по отделните бройки, колкото и да са малки.

* печатницата - след първия албум ни се обаждаха многократно да ни питат коя е печатницата за препоръки, за да печатат и други неща там. Отказвахме да даваме препоръки с ясната мисъл и коментар, че ние стоим и надзираваме целия процес. Ако не го прави някой е тотално фира. За тази печатница. Голяма е, но за наши други дейности ползваме палитра от други печатници. Тази ползваме много рядко. Причината да правим албума там и да загубим време за надзираване? Няма друга от 10-15 печатници, с които сме работили, които могат и искат да правят СТОХАСТИЧЕН растер. Имало е и други предложения от непознати на нас печатници, но цената е била от 80 до 100% по висока. Албум на 100 лв. крайна цена е непродаваем.

* фотографии печатани единично на дигитални принтери не могат да бъдат сравнявани като качество на печат (резолюция, цветно пространство, медия) с такива печатани серийно на офсет в CMYK.

* Русалине (hazini), Asahi ти е отговорил за конверторите от sRGB към CMYK. Но да предположим, че имаме изисквания към 155 човека да ни пратят снимките си в CMYK. Те на какво ще прегледат и настроят цветовете като при конвертирането ще им се видят странни? Ти би ли се наел да им напишеш ръководство как да се справят и какви монитори да си купят, за да изпълнят задачата?

* защо текстовете са отдолу? - Защото искаме снимката да е централното и възможно най-голямото нещо. Ако това не беше албум, а книга, щяхме да вдигнем шрифта на текста и да намалим снимките.

* ламинат - албумът е ламиниран с труднодраскаем ламинат и това няма особено алтернативи. При такова скъпо издание не искаме да рискуваме с брак. Всяка малка драскотина на корицата, дори и отзад е причина да ни го връщат и да отива за вторични суровини.
Ще ви разкажем една история за съвременния потребител.
Обажда ни се миналата година един господин от Варна, който има оплаквания за албума. Помислихме, че има драскотини или е подбит, но се оказа, че той отваряйки албума "не усеща, че албумът е достатъчно девствен". Нямахме рационален отговор. Той върна албума, а ние изпратихме нов.

И тъй като никой от екипа ни не е безгрешен както и повечето хора, искам да попитам някой от участниците в дискусията би ли искал да участва в процеса по правене на следващия албум, като може и с печатницата да ни консултира, за да видим дали можем да избегнем грешките, които някой би забелязал?

Поздрави на всички.

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: Konstantinov   
Дата:   27-05-22 14:15

Хубаво би било след време тези фото албуми да се продават в пдф формат с парола, щото няма место за книги,освен в електронен формат.Всички имаме много вещи и е като склад на техника навсякъде.

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: Mrockerkata   
Дата:   27-05-22 15:12

хм.....луда работа, или колко е лесничко отстрани....мхм
Бих искала да напиша само това:
РЕСПЕКТ ФОТОФОРУМ, ДЕРЗАЙТЕ И ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ!
Повечето ценим и сме благодарни за стореното от Вас!
Прекрасен е....ТРЕТИЯТ ОТПЕЧАТАН АЛБУМ НА ФОТОФОРУМ!
Някои от нас поискаха да бъде разпечатан/ако все още или някога е възможно/ и второто издание....независимо на каква цена, ясно е, че то ще е съвсем колекционерска бройка.
.......
Автор: Konstantinov
,,.....щото няма место за книги,освен в електронен формат.Всички имаме много вещи и е като склад на техника навсякъде."

Леле, добре, че все още има хора ценящи ИСТИНСКОТО, КНИГИТЕ, ПЕЧАТНИТЕ АЛБУМИ.......аман от електронни формати.
Удоволствието да разгърнеш книга, фотографски албум е несравнимо..... [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: fragranse   
Дата:   27-05-22 21:41

Албум на 100 лв. крайна цена е непродаваем. [beer]


Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: mihalo   
Дата:   28-05-22 05:14

Не мислех да се обаждам по тази тема, но лекинко се поиздразних. Не е ли по-важно съдържнието, а не техническите подробности? Ъ? [smilie22]

Предлагам следващият албум да е класьор в който да са събрани отпечатани от всеки автор по свой вкус копия. Който иска може да ползва и печатница, която печата банкноти. Там мърдане няма! И въпреки това подозирам, че пак няма да има угодия. [smilie25]


В света на нещата, които могат да се измерват няма параметър "цвят"! В противен случай слънцето ще е зелено.

Шегувам се донякъде /не и за зеленото слънце/. Не мога да не отчета обаче факта,че за хората на които фотографията им е професия темата е жизнено важна.


Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: CDman   
Дата:   30-05-22 08:53

Най-добре ще е всеки, който иска да е в албума да си го направи сам, със собствени снимки, собствен предпечат и т.н.
После - в базара.[cool]

Албум на 100 лв. крайна цена е непродаваем.


Някои профита твърдят, че ги взимат за 1 час. [smilie3]


Обажда ни се миналата година един господин от Варна, който има оплаквания за албума. Помислихме, че има драскотини или е подбит, но се оказа, че той отваряйки албума "не усеща, че албумът е достатъчно девствен".


Аз бих му пратил албум в желязна консерва. [smilie5]


Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: asahi   
Дата:   30-05-22 09:45

След като е минал качествен контрол как да е девствен?

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: ceclii   
Дата:   30-05-22 12:42

[smile] [smile] Албума си е много добре! Не виждам защо се насилвате и драматизирате! [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Годишен Албум - Фото Форум
Автор: sirkhann   
Дата:   31-05-22 15:37

Няма нищо лошо в обратната връзка. Това е начинът винаги да се гонят по-високи стандарти. [smilie24]

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »