Автор: stef7
Дата: 28-03-22 01:36
Ако питаш за използването на обективи конкретно за видео / филми, мога да кажа че също ми е било интересно и съм проучил добре как например ги ползват в Холивуд и в киното като цяло. Т.е. как стоят реално нещата при батковците от които има какво да се научи.
1. Както вече писаха, няма правила по-скоро насоки . Но се очертават и виждат някои общи тенденции.
Фокусно разстояние:
Повечето оператори или DP ( director of photography ) както сега им викат, обикновено имат предпочитания към дадено фокусно разстояние или по-точно ъгъл на виждане. И едва ли е изненада че този ъгъл на виждане в по-голямата си част е близко до ъгъла на виждане на човешкото око, който е 43мм спрямо Full Frame. Примерно "Кръстника" класика в киното е сниман основно на 28мм Super35 филм, което е около 40мм спрямо Full Frame. Roger Deakins един от ветераните на Hollywood с десетки филми зад гърба си също основно използва този ъгъл / фокусно разстояние. Zeiss имат 28мм f2 фото обектив от близкото минало с прозвището 'Hollywood' поради голямто му ползване в киното. Отново 28мм на Super35 филм дава около 40мм спрямо FF. Други гравитират повече към 35мм или 50мм (спрямо FF). А някои като примерно Акира Куросава предпочитат теле обективите към то 80мм примерно. Или пък обратното Emmanuel Lubezki използва изключително и предимно ултра широки обективи в the Revenant. И му се получава.
Та няма правила но все пак 35-50мм спрямо FF са най-много и широко използваните фокусни разстояния в киното където си струва да се отбележи се снимат предимно ХОРА. Напомняне, един от големите майстори във фотографията Cartier-Bresson през целият си творчески път използва почти изключително и само 50мм обектив
Други оператори използват различни фокусни разстояния постоянно. Ето едно примерно обяснение и гледна точка пак от професионалист от Hollywood, защо и как:
https://www.youtube.com/watch?v=DGujsKb2e10
Бленда:
Поради това че в киното се използва само ръчно фокусиране и оптика без електроника, се е наложила като компромисна основно бленда f2.8. Отново за Super35 формат. Това приравнено към FF e f4. Разбира се и тук това не е правило по-скоро тендеция наложена от практиката и изискванията за ръчно фокусиране. Всяка бленда по-малка от тази прави практически невъзможен т.нар. focus rack или фокусиране от близък план към по-далечен или обратно. Но е възможно да се използва и по-малка бленда ф2 някъде където няма много движение и веднъж фокусиран обектива не се пипа а светлината е малко. По-малка от тази тц. F1.4, f1.2 са предимно и само за фотография. Засега киното успява да остане встрани от боке манията В киното има и обратното - всичко на фокус и използването на големи бленди. Въобще в киното, където доскоро се е снимало на филм и това са били сериозни пари, без сегашните средства за контрол като монитори, всичко е мислено и правено да е просто, ясно и надеждно с минимум брак при работа.
Тук искам да отворя една скоба и да кажа че когато говорим за бленда за кино обективите тя се мери в T stops което ще рече че се мери реалното количество светлина която обектива пропуска. Фотографските обективи ги дават в f stops което е малко ала бала. Ако се погледне dxomark можем да видим че доста zoom обективи които са с постоянна най-отворена бленда от f2.8 всъщност са 3.5 Т stops, т.е. пропускат светлина отговаряща на реални 3.5. Така че когато казвам бленда f2.8 имам предвид кино мерките или реални Т стопа.
За себе си мога да кажа, че съм по-скоро традиционалист и консерватор , ползвам предимно 35мм и 50мм обективи, много рядко 24мм и 85мм, за travel video каквито снимам 35мм ми е над 90% на камерата. Ползвам и зум обективи но отново предимно за 35 и 50мм ![[smile]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie1.gif)
|
|