Автор: DVisulas
Дата: 01-02-22 10:46
Най- важната разлика за мен лично е - EVF. Няма по- удобно нещо от EVF. Както изглежда кадъра през него - така ще изглежда и снимката. Разбира се това важи само когато става дума за визьор с висока резолюция и хубав панел като цяло... Нещо което не мога да кажа за A7III-ката ми, но нещо което ужасно много обичах в Nikon Z6-цата.
Аз като много други, предпочитам талото да ми изпълва добре ръката, грипа да е дълбок (което позволява и по- голяма батерия като бонус) и да не ми виси малкия пръст..
Не е нужно, като е безогледален, да е по- малък и компактен, даже напротив (освен ако не търсиш компактното, но за това малко по- късно) - при запазване на габаритите спрямо едно удобно огледално тяло, просто ще има повече място за други полезни неща, като IBIS например.
Новите безогледалки, стават по- големи, просто защото така ергономията е доста по- добра.
Безшумното снимане, може да се постигне и с огледален апарат, чрез live view и електронен затвор (чисто технологично, вече дали се предлага от някой DSLR, но би трябвало да го има), но все пак при безогледалките е на много по- добро ниво, благодарение на EVF-a.
Другото преимущество на безогледалките е, че ако даден производител иска да направи изключително компактно тяло (за сметка на ергономията разбира се) - може. Не мисля че някой ще отрече колко невероятни възможности има една машинка като Sony A6400 например, a DSLR с неговите габарити е невъзможно да се направи.
И накрая и не на последно място, по малкото разтояние от задното стъкло на обектива до сензора, води до по- компактни обективи с по- опростен дизайн, понеже няма нужда от retrofocal-ния елемент, както и по- постоянна острота между центъра и ъглите на кадъра и на теория по лесно да се направят сетлосилни обективи.
Добавен бонус е и адаптирането на обективи - Z-mount например може дори да адаптира други безогледални обективи, колкото и абсурдно да звучи.
Недосстатъка на безогледалните тела е живота на батерията, който е неизбежен и се поражда от факта, че не гледаш образа отразен в огледало, а още един екран, когато използваш визьора. Все пак на по- новите безогледалки, не спятам че е кой знае какъв проблем.
Не смятам, че има битка между технологийте, по- скоро се чакаше технологията на безогледалните апарати да се изпипа и да и се развие потенциала.
Относно Канон и Никон - спират DSLR-ите, или поне по- високите класове (вярвам, че известно време ще пускат нисък клас DSLR апарати), понеже виждат, че технологията вече е достатъчно напреднала, за да насочат вниманието си към безогледалното бъдеще, нещо което е логично и необратимо.
|
|