Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Спомени за дигиталки
Автор: Vinsent   
Дата:   30-01-22 13:08

Не е много далеч назад времето, когато снимахме само на лента. За този период какви дигитални апарати сте имали? Имате ли любими?

Ето ги моите:

Sony Mavica FD-87

Canon Digital IXUS 55

Sony Cyber-shot DSC-F828

Canon EOS 30D

Sony Alpha NEX-5

Sony Alpha a6500

Първият Sony Mavica FD-87 май беше 1,3 МП и записваше на въртящ се мини диск. За първи път толкова силно ме впечатли реалистичното представяне на цветовете.

От тези само за DSC-F828 съжалявам, че сега го нямам. Заради добрата вградена Цайс оптика и IR снимките.

Кропката Sony Alpha a6500 напълно задоволява любителските ми нужди.

Любим ми е Canon IXUS 55, който и сега все още нося понякога със себе си. За него имам и калъф за подводни снимки. Спомням си на един пленер като заваля дъжд, само аз снимах, защото бях с него. От тези 5 МП с малко фокуси извадих и снимка 50х70 см за една изложба.

NEX-5 подарих на приятел,много му се радва!

Най-оборудван с висококачествени обективи ми беше Canon EOS 30D. Но, един ден, като установих, че вече година не съм носил тежката чанта на вън, го продадох комплект с обективите.

Мисля, че ще е интересно да споделите свои спомени и изводи.

[beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Спомени за дигиталки
Автор: geobg   
Дата:   30-01-22 15:34

Тоя Sony Alpha a6500 и той ли е от това време на лентовите?

Дата:   30-01-22 15:57

https://photo-forum.net/static/site_pics/2022-01/1643550824_2022-01-30_1552.png

Sony A6500, 2016 год. модел

Автор: Slivenski   
Дата:   30-01-22 18:05

Още ми е носталгично за добрия стар Никон Д50 [smilie5] [smilie21]

Преди това имах Панасоник FZ20, а преди него едно Сони, ама не му помня модела вече. [smilie5]

Публикацията е редактирана (30-01-22 18:42)

Автор: comorex   
Дата:   30-01-22 21:08

Canon EOS D30 - 3.2MP. Пазя си го. Още си работи.
[beer]

Автор: SLR   
Дата:   30-01-22 21:50

Аз съм с Никон Д70с от 2006 година, и имайки предвид колко, и за какво го ползвам, си ми е екстра. Другият ми, и първи цифров, беше една турбосапунерка Minolta DiMAGE 7Hi, която за преди двайсет години, си беше екстра.
Имам и много добри спомени от един Иксус, метален,35мм еквивалент, но нещо блендата се прецака, и така и не го занесох да го оправят.

Vinsent, няколко пъти те засичам по НДК, но следващият път ще ти се обадя, че сме съфорумци [beer]

Дата:   30-01-22 21:53

Това EOS D30 - 3.2MP е различно от

Canon EOS 30D is an 8.2-megapixel semi-professional digital single-lens reflex camera

Дата:   30-01-22 21:57

Автор: SLR
Дата: 30-01-22 21:50

Аз съм с Никон Д70с от 2006 година, и имайки предвид колко, и за какво го ползвам, си ми е екстра. Другият ми, и първи цифров, беше една турбосапунерка Minolta DiMAGE 7Hi, която за преди двайсет години, си беше екстра.
Имам и много добри спомени от един Иксус, метален,35мм еквивалент, но нещо блендата се прецака, и така и не го занесох да го оправят.

Vinsent, няколко пъти те засичам по НДК, но следващият път ще ти се обадя, че сме съфорумци

Много ще се радвам! [beer] [beer] [beer]

Автор: Джъмбо   
Дата:   31-01-22 20:11

може с линкове от музея да го поснеш за да им е ясно на ората що е 30д и д30 [smilie7]

Автор: sirkhann   
Дата:   31-01-22 20:26

Sigma DP1 [smilie5]

Дата:   31-01-22 20:30

любима дигиталка - Leica M9 а списъка с дигиталки които съм пробвал е просто огромен... но сантимента ми е лайката...

Дата:   31-01-22 21:08

"Автор: Джъмбо
Дата: 31-01-22 20:30

любима дигиталка - Leica M9 а списъка с дигиталки които съм пробвал е просто огромен... но сантимента ми е лайката..."

Ееееех, Leica!!!
Ами сега новата М11...

Не съм имал късмет да снимам с такава, ама и се питам, дали фунционалностите или оптиката, или може би марката определя високата цена?!

Дата:   31-01-22 21:16

новата не ми харесва заради свръх набримчената матрица... най-добрата за мен ще си остане първата М10... последвалите модели се хлъзгат по нанадолнището

цената се определя от бутиковото производство и качество разбира се...

Автор: abnorm   
Дата:   31-01-22 21:42

Първия ми досег с дигиталното беше през 2003 - с "фантастичния" Canon PowerShot S10[2.1MPix]; последван от Olympus FE-110[5MPix], Praktica DPix 820Z[8MPix], FujiFilm FinePix S4000[14MPix], Nikon D40, Nikon D7200...
Canon-ът правеше чудесни наситени цветово снимки, Praktica-та беше идеална за панорами и за "внезапно" снимане, Fuji-to имаше чудесен зум (въпреки нарицателното "турбосапунер"). Това бяха чудесни машини за непретенциозно снимане на всякакви събития - малки, леки, незабележими. Сега, като помъкна Nikon D7200 с една чанта/раница обективи и приспособления, ми тежи и си спомням с умиление за онова време, когато дигиталното навлизаше и бе голяма гъзария да снимаш с нова технология...[shtrak]
https://www.facebook.com/photo/?fbid=10222046730463915&set=a.10201664608163596

Дата:   31-01-22 22:38

Вчера се отбивам до приятел. Казваме си по дума набързо. Сещам се, че IXUS 55 ми е в джоба. Там е тъмничко, та включвам и вградената светкавичка. Не е нищо особено, но е запечатен момент, ето го:

https://photo-forum.net/static/site_pics/2022-01/1643659448_68_62.jpg

Днес в парка минавам покрай този певец, пак IXUS-а ми е под ръка.

https://photo-forum.net/static/site_pics/2022-01/1643661164_68_68.jpg

За кой ли път се сещам, че най-доброто качество на фотоапарата е да ти е винаги под ръка. IXUS-чето от 2006-та година това го може.

[beer] [beer] [beer]

Автор: mihalo   
Дата:   02-02-22 04:24

Темата ми е по сърце [smile] Щото аз обичам да снимам с неща дето другите го смятат вече за скап. Sony DSC-F707 и F717, Sony DSC-R1 още са при мен. Много са удобни за стрийт. Сони още преди години опитваха иновативни решения. Другата крайност която пак е скап са Пентаксите ми, най-консервативните са, ама пък толкова лесно можеш да им закачиш някой много стар любим обктив. Отделно един шкаф сапунерки. Бяха нещо като колекция на всички възможни марки. Не съм имал Сигма и Рико само. Потроших повечето но си пазя едно fujifilm finepix e550. Нищо особено, но имам някаква симпатия към него.

Дата:   02-02-22 09:53

"Автор: mihalo
Дата: 02-02-22 04:24

Темата ми е по сърце [smile] Щото аз обичам да снимам с неща дето другите го смятат вече за скап. Sony DSC-F707 и F717, Sony DSC-R1 още са при мен. "

Sony DSC-F717 с IR фотографията. [cool] [cool] [cool]
Още съжалявам за DSC - F828, ако го намеря изгодно, пак ще си го купя. Без RAW, но имаше TIFF. При 8 МП не ставаха кой знае колко голями некомпресираните файлове.

Автор: mihalo   
Дата:   03-02-22 01:17

Даа DSC-F828! За малко не успях да го купя от един колега преди години, отказа се да го продаде в последния момент и го разбирам. Имам няколко снимки в профила с модифицирани 707 и 717. Сега съм си "конвертнал" един NEX 5n... по-добре е [smile]

Автор: papadok   
Дата:   03-02-22 04:16

През 1998 ползвах за няколко седмици FujiFilm MX-700
Шокиращо и не особено приятно ми беше, че снима по-добре от Зенита ми :)

Автор: quazimodo   
Дата:   03-02-22 08:43

Fujifilm Finepix S5 Pro и Nikon D40 като цветове. Canon EOS 1D Mk2 и 3 като сгода за работа и като цветове, особено двойката[cool]

Автор: djfroggy   
Дата:   03-02-22 18:41

Моето първо докосване до дигитален фотоапарат беше Canon Pro 1. Невероятна камера за времето си поне през моите очи. Помня, че платих за него 1000 лева за втора употреба.

Автор: thephotonub   
Дата:   03-02-22 18:54

Първата ми камера е Сони а6500 обаче бързо се ориентирах към full-frame A7-III и сега се сдобих с A7-IV. Честно казано, много се радвам, че не си купих като първа камера някой стар DSLR.

Автор: asahi   
Дата:   03-02-22 19:56

"Автор: djfroggy
Дата: 03-02-22 18:41

Моето първо докосване до дигитален фотоапарат беше Canon Pro 1. Невероятна камера за времето си поне през моите очи. Помня, че платих за него 1000 лева за втора употреба."

И аз се сдобих с него години след като беше излязъл. Това Pro не е случайно. Винаги мога да разчитам на него, за да си свърша работата. Допълително удобство беше, че карти, батерии и зарядни съвпадаха с основната ми система.

Автор: comorex   
Дата:   03-02-22 21:57

Както каза Джъмбо:
https://museum.photocafe.bg/project/canon-eos-d30-created-2000/

[beer]

Автор: kvakioh   
Дата:   03-02-22 22:00

1D mark 2N, махнат му е слой някакъв на сензора и снима интересно сега. Иначе първата ми е Mustek, която снимаше 20 снимки и след това падаше батерията.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »