Автор: hakama
Дата: 19-12-21 16:58
Здравейте, да не спамя с нова тема ще пиша тук. undefined
Реших да взема най-накрая една камера :)
Цели: Предполагам стрийт, пейзаж...фотография с дълга експозиция; Макро /портрет най-малко/
Обичам да хващам момент, движение, жест... т.е. нещо бързо "загряващо".
- бюджета за системата е около 900-1000лв (за тяло + обектив/и ) - ще търся нещо максимално запазено! Добре е че не бързам - понеже ще започна да практикувам навън като се затопли времето. Но при добра оферта ще си взема и сега. Просто искам да начеша и тази краста и да видим.
- компактен апарат с възможно на-широки възможности, от вторичния пазар.
Ергономията ми е важна /заради китките/
По-скоро ще се спра на практичността, теглото, (нещо което да не се чудя дали да го вземам всеки път).
Нещо средно търся (нито много тежко, нито прекалено малко, което е неудобно за държане, като А5100). т.е. 370-450г за тяло.
-------------
Честно казано ми се ще нещо от класическите японски марки (Fuji, Olympus...) стига да не се разоря с обективите после.
При тях мисля управлението е предимно с хард. бутони и колела, докато Сони, Пан... са предимно с тъча, което не ме радва.
-мисля че избрах системата: (Micro) 4/3 (17.3 x 13 mm) имало доста леки обективи за тях. Но така отпада Fujifilm X-T20 / APS-C (23.5 x 15.6 mm)/ :(
Олимпус - доброто цветопредаване оптичната стабилизация и красивият дизайн - засега са ми фаворити. Пък и четох че са спрени, поне да им се насладя докато ги има.
Fuji – отлично цветопредаване, голяма матрица, по-добро поведение при слаба светлина. /с Viltrox.../
XT-20 - с централен Визьор ??
Мисля основно от тукашния базар да следя, но някои модели липсват. Може би и ибей ще включа.
Опционално е да има:
- continuing shooting/ time-lapse,, т.е. да документирам бавен процес (и дистанционно снимане).
Идеи:
За ергономията: батериен грип или къса и удобна каишка да виси /почива/ на лъкътя - за почиване на китките. За палец и предни пръсти - добри ли са доп. грипове (ако няма такъв фабрично)
Преди година във фотопавилион хванах едно Оли /ом-д- 10 II мисля/ и направо се влюбих. Жалко че са спрели производство си.
Зяпам вече месец, много запазен Olympus OM-D E-M10 II - комплект, но ме спира че е от Aug 2015 /чак се дивя как може да е на под 1000 кадъра?/
- ще ми се да пипна и по-новата генерация на живо, а в оказионите в Сф няма - само едно фуджи
Само се чудя дали OM-D 5ца или 10ка и коя версия (вторите са по-леки и евтини)
Знам че 10ките са орязаната версия на 5ците.
От коя година напред да гледам - морално остаряване? 2015 стари ли са?
Тук гледах сравненията но нищо не мога да преценя като лаик:
Lumix GX9 - не ме грабна (макар че е Micro 4/3 сензор).
Остана да видя на живо и Fujifilm X-T20 , изглежда добре, /макар да е с цент, визьор/ но после с обективите ще е по-тегаво мисля. - не търся идеала, но сензора на APC-то е 65% по-голямо като площ - това голямо предимство ли е и на сметка за какво (само вечер ли е слабото място на 3/4)?
ПП: /не знам дали след Коледа е по-добре да се търси оферта/ -ако е от актуалните модели - в ибей /M5 Mark III или M10 Mark IV /
Публикацията е редактирана (19-12-21 17:07)
|
|