Автор: stoyo
Дата: 23-12-21 14:46
Канонаджия съм, но снимам 90% много широко и ще се включа полуадекватно
Излагам само дължини, с които работя ежедневно и имам достатъчно опит:
Питането е за варио, затова изключвам твърдите 12мм (фишай), 14мм (мнооого широко, но без изкривявания) и 20мм, който е компромис, но все пак може да мине за широк.
24мм може да мине за широк при хора, които снимат основно с 50/85мм, но не е. Даже една сватбарка оня ден се изказа, че бил 'ужасен фишай' , но като цяло 24мм е дължина с която се снимат чудесни портрети и бих я изключил за пейзажи.
Ако можеш да си позволиш 16-35мм f2.8 или f4, мисля, че ще ти реши дилемата. 16мм е достатъчно широко за повечето сценарии, а ако трябва да приближиш и да избегнеш изкривявания, отиваш към 20-24-35мм. За пейзажи бленда под ф4 не ти е необходима, и това ще спести пари. Споменаваш тежестта.. говорим за разлика от 100-200 грама, взимайки предвид ползата, която ще извлечеш от фокусното разстояние, теглото спокойно може да се неглижира.
Когато за първи път снимах със 16мм (10мм на кроп тогава) ми падна ченето Първия кадър беше трепач, едни дървета в мъгла... след това имах години на фалове, докато разбера какво можеш и какво не трябва да правиш с широкото... и след това пристрастяването ескалира, сега се движа по ръба на фишая и няма връщане назад
|
|