Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НАДПИСВАНЕ
Автор: landstar   
Дата:   13-10-21 17:24

Уважаеми форумци, предлагам на авторите, особено на изявените такива да надписват снимките си - къде е направен кадъра, при какви условия и каквото може. Смятам, че след като за някои кадри са положени грандиозни усилия да бъдат заснети и обработени ще имат поне 10 пъти по-голямо въздействие ако има приложени и такива сведения. За това предложение ме наведе сравнението, което направих на мои кадри с тези на един много изтъкнат фотограф-пейзажист, а именно: снимали сме един и същи природен феномен в Стара палнина, но моите снимки са правени ей така - пътем, от шосето. Неговите са правени посред зима, посред нощ, по ранен изгрев след 6 часа трамбоване през снега от другата страна на същото скално образувание. Съответно моите снимки са семеен туристически спомен а неговите - шедьовър. След като ми обясни кога и при какви условия ги е заснел погледнах с друго око на снимките му, натежаха много повече от обикновена приятна картинка. Така показаното във ФФ ще стане много по-интересно като съдържа и история, може и с две думи.

Отговори на това съобщение
 Re: ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НАДПИСВАНЕ
Автор: hansto   
Дата:   13-10-21 17:41

Те тук повечето снимки от едитване не показват exif-a. Често се случва като разглеждам напоследък кадър, който ми харесва да няма никакво инфо за бленда, скорост и т.н.

Отговори на това съобщение
 Re: ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НАДПИСВАНЕ
Автор: stukloplast   
Дата:   13-10-21 18:00

Тази "мода" да няма екзиф, е от времето на Сони безогледалките - с екзиф никой не ги гласуваше, ако ще да беше и за Лувъра кадър. Сега снимам само с телефон - същите хора може да са минали вече безогледалка, ама за снимка с телефон, пак за Лувъра, пак няма да гласуват. Не че моите са за там, ама въпроса при тия хора е принципен. Аз поне за туй махам инфо.
А това къде и как е снимано нещо, повечето дето съм питал, са словоохотливи и няма грижи. Туй са моите скромни наблюдения.

Отговори на това съобщение
 Re: ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НАДПИСВАНЕ
Автор: landstar   
Дата:   13-10-21 18:35

Екзифът не е от значение, никого не ползва. Интерсно е къде да речем е снимания пейзаж, по кое време на годината, при какви атмосферни условия и как се стига до там. Ако е голо тяло - само телефонът на тялото е достатъчен.

Отговори на това съобщение
 Re: ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НАДПИСВАНЕ
Автор: demiman   
Дата:   13-10-21 19:49

[smilie18] [beer] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НАДПИСВАНЕ
Автор: IShoot4Fun   
Дата:   13-10-21 21:01

hansto написа:

> Често се случва
> като разглеждам напоследък кадър,
> който ми харесва да няма никакво
> инфо за бленда, скорост и т.н.

Когато се качва кадър по стария начин, exif няма. За да има, отиваш в профила, кликваш върху иконката, дето е като облаче със стрелка, качваш, и всичко е ОК.

Предполагам, че много хора просто не знаят за това. И аз не го знаех, но когато преди няколко месеца за пръв път видях да липсва exif на моя снимка, попитах и ми обясниха.

Отговори на това съобщение
 Re: ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НАДПИСВАНЕ
Автор: Slivenski   
Дата:   14-10-21 00:21

Сега пак ще отнеса ругатни, но... [smilie21]

Първо, много хора съвсем съзнателно изтриват ексиф информацията, най-малкото по две причини - защото не искат никой да знае с каква техника разполагат и защото не искат да въздействат на преценката на публиката, която е склонна да се влияе от техниката, а не от самата фотография.

Второ, за описанието - това не би имало особено полза, ако човек преди това не знае основни неща не е прочел няколко книги за фотография и не е изкарал поне един курс.


ОК, някой снимал пейзаж - ще напише: бях тук и тук, на тая дата, в толкова часа, снимах с това и това... И друг ще отиде догодина на същото място, на същата дата, в същия час... Ще снима - и ще се получи нещо съвсем различно.

Да не говорим за обработката. Там разликите в уменията може да са от земята до небето.

А и доста фотографи просто не искат да разкриват как точно правят нещата си - по обясними причини.

[beer]


Отговори на това съобщение
 Re: ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НАДПИСВАНЕ
Автор: asahi   
Дата:   14-10-21 01:16

Смятам, че след като за някои кадри са положени грандиозни усилия да бъдат заснети и обработени ще имат поне 10 пъти по-голямо въздействие ако има приложени и такива сведения.

Сори, ама това 10 пъти по-голямо въздействие няма никакво отношение към фотографията. Иначе мога да се сетя и за начини за още по-голямо въздействие.

Отговори на това съобщение
 Re: ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НАДПИСВАНЕ
Автор: ZENON   
Дата:   14-10-21 01:24

Обикновено слагам информация от къде е кадъра.
Някак си ми седи недовършено, когато няма информация.
Освен това, не познавам фотограф който ще насере там където е ходил да снима и поради тази причина, опасения, че някое хубаво място ще е омазано от снимащ, почти нямам. Напротив, в много от пещерите в които съм снимал, има всякакви надписи, а Магура, направо е за пребоядисване от драсканици.

Отговори на това съобщение
 Re: ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НАДПИСВАНЕ
Автор: hansto   
Дата:   14-10-21 08:22

@Ishoot4fun
Не знаех, че има разлика [smilie24]
@Slivenski
То скоро, за да не въздействат на преценката ще слагат и по една маска на снимката [smilie21]Публикацията е редактирана (14-10-21 08:23)

Отговори на това съобщение
 Re: ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НАДПИСВАНЕ
Автор: landstar   
Дата:   15-10-21 11:35

Asahi и Свиленски не са прави! Самата снимка е част от фотографския труд - да се вдигнеш да отидеш някъде по никое време, дори да подготвиш студиото. Изобщо екзифът е излишен както писах - всеки ще си пробва с различни настройки. Не е целта да се указват места за снимане а да се опише трудът за заснемане, да не си мисли някой, че е лесно. За такова въздействие говорим. Така например се проучват щателно конкретните места на които е рисувана дадена картина. Скоро четох за известен шедьовър на Ван Гог. Същото е и със снимките.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »