Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 По-добра камера от nikond90
Автор: Desislavdechev   
Дата:   08-09-21 18:23

Препоръчайте ми фотокамера по-добра от nikon d90.
Нов съм в хобито но неми харесва качеството на снимките.
Предимно снимам птици и съм с обектив af-s nikkor 70-300mm f/4.5-5.6g ed vr.

Отговори на това съобщение
 Re: По-добра камера от nikond90
Автор: IShoot4Fun   
Дата:   08-09-21 19:10

Nikon D500.

Иначе, ако е за по-малък бюджет, може и Nikon D7500. D7200 също ще свърши работа, излизат бройки втора ръка на добри цени.

Ако пък искаш фул фрейм тяло виж за втора ръка D750, и от тях има на добри цени. Още фул фрейм варианти са D780 и D850, но като цени са доста по-нагоре.

300mm обаче на фулфрейм, поне на мен ми биха били малко. На тези мм бих предпочел кроп тяло.

Публикацията е редактирана (08-09-21 19:14)

Автор: Satsan   
Дата:   08-09-21 20:05

Ако искаш подобен на твоя Д 90 - най-бързите кадри прави Никон Д3. Понеже каза птици, та затова. 9 кадъра в секунда. Обаче е тежичък за носене, но пък е фулфрейм. Има го на цени около 1000 лева.
Ако искаш безогледалка - Сони А7. Малък, фулфрейм и има преходници за много обективи, дори за твоя. Има го на цена около 1300 лв. 5 кадъра в секунда.
Ако искаш да е кропка - Никон Д7200 си остава класика. Цена около 900 лв. 5 кадъра в секунда. Има по-нови версии (7500), но са по-скъпи. Успех!

Публикацията е редактирана (08-09-21 20:06)

Автор: СамуилАрнаудов   
Дата:   09-09-21 09:18

И моя съвет е D7200 - страхотна камера е!

Автор: Synthy   
Дата:   09-09-21 09:29

Кое не ти харесва в качеството на D90? Дали пък проблема не се крие другаде??

Автор: Божидар58   
Дата:   09-09-21 10:26

Едни от най-хубавите снимки, които съм гледал тук през годините, бяха направени точно с тази камера - D90

Автор: iasen2   
Дата:   09-09-21 10:42

Тази камера с нищо не те ограничава.
Ламерите пак ще кажат "зависи" и това ще покаже цялата им неспособност да снимат.

Автор: uri64   
Дата:   09-09-21 10:51

За сравнително сериозно снимане на птици - ако е кроп - нищо по-малко от Д500 или д7500...и този обектив въобще не е птичарски...даже отдалеч заобикаля...

Автор: ivjordan   
Дата:   09-09-21 11:14

И аз си мисля, че трябва да се мисли за друг обектив. Д7200 с този обектив едва ли ще даде чуствително по-добри резултати.

Автор: avo   
Дата:   09-09-21 11:24

За сравнително разумни пари се цели в Sigma Sport 150-600 или Tamron 150-600 g2, в амазон са с 1000 лева под цената в България в момента. И това с Д500 или Д7500 евентуално, като първия ще дава видимо повече използваеми кадри .

Автор: lamerko   
Дата:   09-09-21 12:10

Всяка съвременна камера. За пилета - нещата много зависят и от обектива, за 70-300 не бих казал, че към добрия избор. Нямаш определен бюджет и едва ли някой би ти помогнал, но за пилета като цяло ще трябва да поотръскаш малко по-силно джобовете :)

Автор: asahi   
Дата:   09-09-21 12:22

Гледам снимките на питащия и нищо не виждам. Как да му помогнем?

Автор: wlad   
Дата:   09-09-21 13:05

D90 си остава най-хубавата камера, с която съм снимал изобщо. Три пъти я сменях и три пъти се върнах на нея, вкл и след фулфрейм и куп безогледалки.
Според мен - не я сменяй, ще съжаляваш.

Автор: Desislavdechev   
Дата:   10-09-21 21:48

Виждам че темата стана интересна затова ще поясня.
Камерата е на синът ми препоръчаха ни я с този обектив като за фотоси на птици предимно.
Тепърва я разучава и неможем да разберем дали грешките са в нас или техниката?
Ще кача снимки вие да предцените.
На нас ни се струва че фокусира доста бавно и цветовете доста бледнеят.Дали това е от настройките немога да кажа.
Снима птици от 10-15метра (като ориентир)
Дали има спортен режим защото когато птицата излети от място неможе да я фокусира(може ние да бъркаме)
Ако разликата в качеството е голяма мога да отделя за обектив и камера около 3000-4000лв. но незнам дали проблемът е в нас или техниката?

Автор: uri64   
Дата:   10-09-21 22:24

И в двете според мен. Но след тия пояснения може би е добре с тази техника първо да се развият предимно уменията и след това да се бухат хилядарките.

Автор: Satsan   
Дата:   11-09-21 00:37

Представи си,че искаш синът ти да се научи да шофира.
В 2021г. ще го обучаваш ли на Лада 2107 или на БМВ от 1998г.?
Това е и отговора за Никон Д90. Стара техника, остаряла технология на фокусиране и обработка на кадрите. Остарял софтуер. Нищо лошо не казвам за техниката. И с Лада ще стигнеш до Париж...
Аз бих заложил на съвременна техника с която евентуално ще се развива наученото.
Когато става въпрос за млад човек бих предложил безогледалка. За модели ... освен Сони другите не ги познавам.
Ако заложиш на огледално-рефлексен (ДСЛР) апарат след научаване на основните неща ще трябва втори път преквалификация от ДСЛР към безогледалка, а това не е лесно.
Но, това си е мое мнение. Снимал съм с много ДСЛР (всички изброени) и сега съм със Сони. Кадрите са еднакви, но бракът при безогледалките е по-малко. Не е нужно фино настройване на обектива и т.н. Размерите са несравними в полза на новото. Теглото също. Да не говорим, че виждаш във визьора кадъра, който ще имаш после след натискането на спусъка.

Автор: Djoro   
Дата:   11-09-21 08:22

Имам на разположение няколко "модерни" Nikon-a, D7100, D7200.., D500.., но снимам само с две тела D90 и обективи Nikkor и Sigma. Всичко зависи от човека зад фотоапарата.
Не познавам фотограф с реализация във фотографията, който да не снима със "стара техника".
Толкова!
На Nikon D90 отгоре в дясно има две кнопки със сини точки, натиснете ги едновременно за няколко секунди, за да възстановите заводските настройки.
Успех и лек ден на всички.

Автор: asahi   
Дата:   11-09-21 08:55

Птици са се снимали успешно и с по-стари и несъвършени апарати от Д90. При птиците повечето работа остава за фотографа и никоя камера няма да му я свърши.

Автор: capos   
Дата:   11-09-21 09:59

За тези пари търсиш D500 и 200-500/5.6. Разлика със сигурност има, но не трябва да очакваш, че нещата ще се случват безпроблемно. Не мисля че има смисъл да се мъчи с неадекватна техника, защото някога и с такава е ставало. Снимането на диви животни е достатъчно предизвикателство, за да си причиняваме и допълнителни затруднения.

Публикацията е редактирана (11-09-21 10:01)

Автор: IShoot4Fun   
Дата:   11-09-21 12:08

capos написа:

> За тези пари търсиш D500 и 200-500/5.6.

Ако говорим за нова техника, това са едни 5000 лв, което е 1000 лв над определения бюджет. Иначе комбинацията е екстра.

Авторът каза, че тялото и обективът са за синът му, който тепърва разучава техниката. Дали обаче снимането на диви животни ще го грабне дотолкова, или е някакво временно увлечение? Не ме разбирайте погрешно. То ако е за снимане на птици, самият аз снимам най-вече това, но не се сравнявам с хора снимащи с техника с калибър като горепосочения. D500 и 200-500/5.6 не е нещо леко, а си тежи - буквално. Изисква се пълно отдаване, дебнене на птиците в определени часове и т. н. Едва тогава техниката ще се отблагодари на търпението на снимащия, ако го има.
Дори и да се снима най-вече това, напълно нормално е в определени моменти човекът да поиска да снима и нещо по-различно от диви животни. Това означава купуване и носене на още обективи, респективно увеличаване на теглото, ако се носят заедно.

Варианти за всичко в едно (и са с ниско тегло) според посочения бюджет от 3000 - 4000 лв:

За 3000 лв - Sony RX10 III цък

За 4000 лв - Sony RX10 IV цък

Снимки на птици със Sony RX10 IV цък

Скъпи са обаче пущините, да им се не види. Като оставим цената настрана, за снимане на птици, за един нормален любител, камерите се справят добре. Пък и стават не само за птици, разбира се.

Мен такава камера би ме устроила напълно, тъй като тежести не ми се разнасят. Но това съм аз.

Разликата в качеството на кадрите при сравнение на някое от тези Сонита и комбинацията D500 и 200-500/5.6 не е в полза на Сонито. Ако пък вместо D500 говорим за фул фрейм - разликата е още повече в ущърб на Сонито. Повече шум на високо ИСО за Сонито. По-плитък DOF при D500, респективно още по-плитък, ако говорим за фулфрейм. Сензорът на Сонито е 3.5 пъти по-малък от APS-C сензор, и 8 пъти по-малък от фул фрейм сензор.

Няма пълно щастие. Ако на човека му се скача в дълбокото, лошо няма. Ако има желание, ще има и резулати.

Публикацията е редактирана (11-09-21 12:26)

Автор: victory13   
Дата:   11-09-21 13:04

При всички случаи е по-добре да извлечете каквото можете от наличната техника, за да дефинирате евентуалните нужди.
За автофокус настройките на д90 вижте тук ...

За настройките на камерата имайте предвид няколко неща: скорост не по-малко от 1/2000 за движещи се/летящи птици, статичните може и по-малко; бленда поне 2 стъпки по 1/3 затворено от максимално отворената; исо - както дойде... което е и евентуалната слабост на тази камера. Но съвета ми е да работите в М режим, и да проверявате какво сте заснели. При такива настройки е възможно да снимате само кокошки в двора на ясно слънце, но поне ще си проверите камерата и обектива.

От там насетне във всеки фотомагазин ще ви посрещнат с отворени обятия, особено ако кажете какво се каните да снимате...

Успех [shtrak]

Автор: wlad   
Дата:   12-09-21 15:24

На нас ни се струва че фокусира доста бавно и цветовете доста бледнеят.

Фокусира бавно, защото толкова са възможностите на обектива.
Цветовете бледнеят, защото такива цветови настройки са зададени на апарата. Дай му vivid и набий контраста да видиш на какви чудеса е способна точно д90-ката.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »