Автор: IShoot4Fun
Дата: 11-09-21 12:08
capos написа:
> За тези пари търсиш D500 и 200-500/5.6.
Ако говорим за нова техника, това са едни 5000 лв, което е 1000 лв над определения бюджет. Иначе комбинацията е екстра.
Авторът каза, че тялото и обективът са за синът му, който тепърва разучава техниката. Дали обаче снимането на диви животни ще го грабне дотолкова, или е някакво временно увлечение? Не ме разбирайте погрешно. То ако е за снимане на птици, самият аз снимам най-вече това, но не се сравнявам с хора снимащи с техника с калибър като горепосочения. D500 и 200-500/5.6 не е нещо леко, а си тежи - буквално. Изисква се пълно отдаване, дебнене на птиците в определени часове и т. н. Едва тогава техниката ще се отблагодари на търпението на снимащия, ако го има.
Дори и да се снима най-вече това, напълно нормално е в определени моменти човекът да поиска да снима и нещо по-различно от диви животни. Това означава купуване и носене на още обективи, респективно увеличаване на теглото, ако се носят заедно.
Варианти за всичко в едно (и са с ниско тегло) според посочения бюджет от 3000 - 4000 лв:
За 3000 лв - Sony RX10 III цък
За 4000 лв - Sony RX10 IV цък
Снимки на птици със Sony RX10 IV цък
Скъпи са обаче пущините, да им се не види. Като оставим цената настрана, за снимане на птици, за един нормален любител, камерите се справят добре. Пък и стават не само за птици, разбира се.
Мен такава камера би ме устроила напълно, тъй като тежести не ми се разнасят. Но това съм аз.
Разликата в качеството на кадрите при сравнение на някое от тези Сонита и комбинацията D500 и 200-500/5.6 не е в полза на Сонито. Ако пък вместо D500 говорим за фул фрейм - разликата е още повече в ущърб на Сонито. Повече шум на високо ИСО за Сонито. По-плитък DOF при D500, респективно още по-плитък, ако говорим за фулфрейм. Сензорът на Сонито е 3.5 пъти по-малък от APS-C сензор, и 8 пъти по-малък от фул фрейм сензор.
Няма пълно щастие. Ако на човека му се скача в дълбокото, лошо няма. Ако има желание, ще има и резулати.
Публикацията е редактирана (11-09-21 12:26)
|
|