Автор: Pac
Дата: 17-06-21 13:39
Исторически погледанато огледалото е сложено там във филмови времена, когато е било наистина необходимо. И е било приложимо за дигиталните, когато електрониката е била по-бавна и изображението не е могло да се обработва достатъчно бързо и да се покаже в адекватно добър визьор.
С настоящите технологии електронните визьори практически не отстъпват на оптичните. Дори и да имат някои малки недостатъци, имат други големи предимства.
По-важното. Безогледалката през цялото време разполага с информацията от целия сензор, при което може да прилага най-разнообразни алгоритми за фокусиране и всякакви метрики. Този постоянен поток от информация е отворена врата за всякакви изчислителни иновации. В ДСЛР-а данните, с които разполага апарата са много ограничени. Разчита се на малък брой фокусни точки. Това не означава, че не може да бъде достатъчно добър инструмент за много задачи. Но просто безогледалките са по-добри и ще стават още по-добри.
Винаги най-важен ще бъде фотографът. Много добри фотографи продължават да снимат с ДСЛР и уважавам този избор. Но всякакви фанатици по темата, които обясняват, че безогледалките не стават, са ми доста смешни.
Огледалото ще остане за малък брой ексцентрици, както са сега тези, които снимат на лента. С тази разлика, че лентата наистина дава различна визия, докато снимките с ДСЛР нямат никаква добавена стойност спрямо тези направени с безогледалка. В дългосрочен план ще останат повече хора снимащи на лента, отколкото такива снимащи с ДСЛР.
Това е моето скромно виждане по темата. Не държа да съм прав. За себе си отдавна съм решил, че ще снимам с безогледалка и съм щастлив от това.
Публикацията е редактирана (17-06-21 16:49)
|
|