Автор: hotsnail
Дата: 04-02-21 00:57
Да в голяма степен компаниите за фотоапарати ги заместват нови фирми.
Май са две посоките - Китай избутва Япония и Корея - факт, колкото и да ми е неприятен. От друга страна камерите стават част от по-умни устройства, по-лесно създаващи снимки и видео
Продажбите на дроновете 2020 май са съизмерими с камерите със сменяема оптика като продадени бройки.
Телефоните определено изпапкаха пазара на компактните камери и дори продават пъти повече бройки от колкото камерите някога са успели.
Имаме и екшън камери, 360, VR камери, фото капани, WiFi камери, гимбали, селфи стикове, микрофони и куп други фото и видео шукарии, дето сега се продават.
В телевизорите слагат функции за цифрова рамка и ни предлагат, да ги слагаме на нови места в домовете си.
Света се променя. Не мисля, че фотографията ще изчезне. Просто ще се произвежда и консумира различно.
Та предполагам място ще има и за снимки и за видео в бъдеще.
Относно професионалистите, мисля, че виждаме бум на професиите свързани със създаване на медийно съдържание. Не е изненада. Създаването на физически блага и услуги ще се автоматизира все повече. Все повече хора ще са заети в създаване на уникални продукти и изживявания. Та място за оператори, фотографи и всички свързани професии ще има. Просто някои ще изчезнат като моден фотограф за списание. Други сигурно ще се възродят като фото репортер. Създават се нови като оператор с дрон, инфлуенсъри и т.н.
Видеото дори и да е добре композирано и орязано, за да е поносимо пак изисква време и тип внимание, което е различно от статичния кадър. Аз мога да покажа снимки и да ги обсъждам с някой, докато се сменят на минута на екрана. Ама ако трябва да траем заедно видео клип по-дълъг от 2-3 минути, който заема не само визулната комуникация, но изисква и слушане... ми не става. Не мисля, че видео клиповете ще изместят изцяло снимките като фонове на екраните, в рекламите, в каталозите, в репортажите. Та си мисля, че и фотографията ще има място.
Публикацията е редактирана (04-02-21 01:06)
|
|