Автор: nyamago
Дата: 10-01-21 03:47
Още една спорна концепция: защо трябва да виждам пикселите? НЕ ИСКАМ да виждам пиксели.
Също така - оптималният зрителен ъгъл: 40-60 градуса са твърде широки граници. Ще търся из науката колко по-точно е най-добре за изстрадалите ни очи. Подозирам, че е към по-тесния край на тоя диапазон. (От което следва - по-малки екрани, ако обичате ;)
Големият телевизор като монитор не ми е нужен, ама хич. Дори да го свържат безжично и безлатентно към компютъра - имам си екран на лаптопа, който е с ИДЕАЛНА големина за разстоянието, от което се гледа. Защо да гледам на майната си (и да виждам пак същото, щото от по-далече ще ми изглежда по-малко, колкото отблизо на малкия екран)? Освен това е крайно НЕ ЕРГОНОМИЧНО очите ти и ръцете ти да работят на съвсем различни места в стаята. Нали това именно беше ползата от тъч-екраните и предимството на таблетите за работа: че ръката и окото са на съвсем същото място, което е най-естествено. Сега, за да осигурим печалби на Самсунг, ще си препрограмираме генетичните навици, изграждани за милион години
Използването на телевизора за работа има смисъл само когато се споделя от повече от един човек: презентации, обучения, отборна работа ('в екип') по даден проект или задача. Това си е отдавна практика в много организации и офиси и по стените им си има такива екрани - независимо дали са им били продадени като телевизори, или като 'големи монитори'. Но за самостоятелна работа на един човек е абсолютно неоправдана изгъзица (и може би нездравословна за очи и нерви).
И за телевизора остава това, което винаги е бил: развлечение и образование. Филми (игрални и документални), Драма/театър, концерти, образователни програми (популярни повече, отколкото академични), забавни програми и пр. Чат пат и новини - но НЕ 24х7 както на някои места са настроени да се въртят 'по подразбиране'...
И към това можем да добавим отбелязаната от тебе 'картинна галерия' - защо да стои празен/тъмен на стената, като може да показва (с подбрана за ритъма ни на живот честота на смяна) картини или снимки.
Пропуснах игрите защото не играя и са ми последното нещо на ума, но доколкото разбирам там тенденцията е на персонални монитори тип VR и AR. Освен, че е по-реалстично и от най-големия екран, не е нужно играещият да тормози цялото домочадие с 'екшън' на който само той се кефи
|
|