Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Re: 8k?
Автор: asahi   
Дата:   11-01-21 01:29

Май за upsampling са искали да говорят. То не е лошо, ама ако вдига пикселите 4, 9 или 16 пъти. Лошото е когато е нещо като 2.5 пъти. Тогава има измисляне на междупикселна информация.

Отговори на това съобщение
 Re: 8k?
Автор: o2   
Дата:   11-01-21 01:39

@asahi
Този човек каза upstream, но какъвто и да е термина, разбрах, че няма как да се изключи. И това не са само пиксели, а направо добавя кадри в оригиналната визия на филма...

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Вчера в Манхатан" от Иван Петров - 0 коментара
"До километър нула на Дунав." от Ivaylo Ivanov - 0 коментара
 Re: 8k?
Автор: asahi   
Дата:   11-01-21 02:05

Аха, и кадри измислят. Сетих се, че гледах някакво барнато ретрофилмче. Добре изглеждаше спрямо оригинала, който беше трагичен.

Отговори на това съобщение
 Re: 8k?
Автор: tvk75   
Дата:   11-01-21 02:07

верноятно става дума за OLED -->> и LG e правилният избор

Отговори на това съобщение
 Re: 8k?
Автор: Hsathv   
Дата:   11-01-21 02:11

Как да няма как да се изключи? Много телевизори го могат. На едни в менюто при aspect има опция- native, при други в dysplay setting има опция Native on/off, или опция format pictures -original. Най-често срещана настройка е game mode. При нея сигнала директно се предава на панела без никаква обработка. При dvb T/C/S приемниците също имат подобна опция, особено тези linux базирани. Проблема е друг. Че филмите от близкото минало са цифровизирани съгласно резолюцията и стандарта на излъчване и предварително модифицирани далеч от това което авторите са искали при заснемането.

Отговори на това съобщение
 Re: 8k?
Автор: hotsnail   
Дата:   11-01-21 16:06

Абе най-кратко казано няма как да слушаш на радио точката вкъщи филхармонията и да имаш звук като в камерна зала на живо.


Те и новите филми в зависимост от източника и устройствата за възпроизвеждане и връзката изглеждат различно.

Според десетки фактори имаш различни битрейти, резолюции, кроп.

Най-бруталната разлика с оригиналите е кропа. Телевизорите преди бяха 4:3, сега са 16:9. Двете не са точно кинаджийски формати. Някъде ги подрязват филмите, другаде слагат черни ленти или и двете. От тук започват разликите.

Друг проблем е детайла.

Повечето стрийминг услуги са с променлив битрейт в зависимост от връзката и устройството за възпроизвеждане. Епъл TV едно време буферираха повечко, за да ти осигурят постоянен висок бирейт, докато гледаш. Другите свалят резолюцията.

Нетфликс шарпи HD-то, но за 4K картинката изглежда доста органична с шум и всичко (на монитора на компютъра гледам)... докато има добра връзка. HBO Go е замазано ХД-то. Не знам имат ли въобще 4К.

Телевизиите по оптиката в БГ не съм виждал да имат 4к. Май ХД е максимума при 10-15 програми. Повечето са SD т.е. 500 и няколко реда. Дори и тия с HD пестят битрейт и качеството е по-ниско от добра връзка в интернет. Много са далеко зад блурей.

После вече идват цветовете....и тука сигурно е огромно мазало. Не само че се ползват богато разни гама криви и компресии, за да се уплътни информацията, но последните години се намесват и 5-6 варианта за HDR ........

Чак след всичко това идват настройките на телевизора, дали ще шарпи, дали ще прилага някакъв upscale, de-noise, подобряване на контраста и т.н.

Контраста както разбирам го подобряват, защото са калпави матриците. Самсунг ползват LED и си играят с подсветката, за да докарат по дълбоко черно и по-светло бяло. Ама понеже не осветяват всеки пиксел отделно и се започват някакви бесни сметки и врътки - колко и как да работи подсветката, за да докара дадена картинка и да не виждаш ясно структурата на подсветката

На инженерите на Самсунг и Сони и дори LG им имам доверие, че са оставили правилните настройки за картината. Вече зависи дали ще купя модел с хубава матрица или ще грабна някоя недоклатена матрица....явно OLED е истината ако искам качество. LED като QLED е добър компромис ако е значително по-евтин.

Аз си мисля, че за телевизията и филмите най-добрия вариант за непретенциозно гледане е да си купя сносни устройство за стрийминг, телевизор и 5.1 система за звук. Не е като IMAX или дори нормално кино с DOLBY. Далече е. Ама по се ядва от радио точка.

От телевизията филми почти не гледам, даже въобще. Може би ако засека Maltese Falcon, The big sleep, Казабланка в удобно време, бих ги гледал на телевизионно предаване, но ..... то просто не си струва загубата на време инак.

Като цяло темата ми беше за снимки и дали си заслужава 8К ТВ при положение, че имаме подобни фото апарати.

От това дето си пишем тук... явно има вариант да гледаш 8К снимки. Трябва някак по различно да е монтиран телевизора в къщи, за да мога да гледам снимките от много близо, когато искам. От 2 метра вече няма смисъл от 8К.

Другото дето разбирам е, че дори за 4К за гледане на филми трябва по-голям екран т.е. поне 65" и да го гледам от 2-3 метра. Може и на монитор 32" ама трябва от метър да го гледам.Публикацията е редактирана (11-01-21 16:12)

Отговори на това съобщение
 Re: 8k?
Автор: chrisnoch   
Дата:   18-01-21 04:57

hotsnail:
"Телевизиите по оптиката в БГ не съм виждал да имат 4к. Май ХД е максимума при 10-15 програми. Повечето са SD т.е. 500 и няколко реда. Дори и тия с HD пестят битрейт и качеството е по-ниско от добра връзка в интернет. Много са далеко зад блурей."


Уви, НЕ телевизиите пестят битрейт, а кабелните оператори! Последните използват и евтини енкодери, и калпави мултиплексори. Много добре знам какъв сигнал излиза от бТВ или 7/8 ТВ и какъв омазан ерзац върви по кабелните мрежи.
Апропо, SD стандартът е точно 576 реда по 720 пиксела във формати 4:3 и 16:9. В "добрите стари времена" златното правило за гледане на телевизор беше: от разстояние 3 до 5 пъти диагонала на екрана. Но тогава екраните бяха малки, а стаите - големи (за да събират и комшиите без телевизори). :)

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »