Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Samyang 14mm или Irix 15 2.4
Автор: KrastevK   
Дата:   09-12-20 12:15

Здравейте,моля за съвет относно широк обектив,спрял съм се на Irix 15 2.4 blackstone или Samyang AF14 или евентуално Samyang 14 Z mount.Ще ползвам за пейзажи и таймлапсове желателно е да мога да слагам филтри.До колкото виждам на Самянга е малко сложно,а Irix-a може и то на резба.Разполагам с филтри 77мм което предполага също и Никон 20 1.8G като вариант.Ще се ползва на Z6
Моля споделете мнение,ако имате наблюдения към някой от посочените обективи.
Благодаря на отзовалите се!

Отговори на това съобщение
 Re: Samyang 14mm или Irix 15 2.4
Автор: baron_barbaron   
Дата:   09-12-20 15:47

На самянга също може да се слага филтър, но с една джаджа :) И е за 150мм филтри (квадратни). Аз имам самянга, ръчнофокусния вариант (вече има и АФ, но не знам за какви байонети) и съм доволен.. Много е остър, но си е играчка с ръчния фокус. Имам и държача, но така и не си купих филтри.. Не го ползвам по класическото му предназначение.. Но съм снимал някой друг пейзаж и згради.. Широките снимки в профила ми са с него. Има винетиране, поносимо за толкова широк обектив, на мен лично дори ми харесва това винериране. В ACR има профил за него, който се справя прилично с кривенето. Като цяло приятен обектив :) За Айрикса не мога да кажа нищо, виждал съм го само на картинка.

Публикацията е редактирана (09-12-20 15:48)

Автор: Vladislav_Petrov   
Дата:   09-12-20 15:48

Според phillipreeve.net е Самянг 14MF първа версия.Втората версия не е толкова добра. Разгледай сайта, и ще се ориентираш чудесно(независимо че е за Сони).

Дата:   10-12-20 11:29

Май Irix-a натежава в избора.С цена,качество и филтри.

Дата:   10-12-20 12:23

Ако избереш него, ще се радвам да споделиш впечатления :) Любопитно ми е [beer]

Автор: jingov   
Дата:   10-12-20 15:28

https://nisioptics.co.uk/150mm-classic-filter-holder/
холдери и филтри,че трудно се намират.

Дата:   10-12-20 15:31

За самянга оригиналния държач струваше 15лв в синтезиса... Пазя му кутията и цената още стои :)

Автор: kita   
Дата:   15-12-20 19:58

Irix 15mm f/2.4 Firefly има същата оптика като Blackstone само дето се спестяват близо 200 евро. Разликата е само в корпуса.
Irix имат и нещо като "чекмедже" за филтри отзад - едни пластини в които могат да се набутат гелове. А за отпред кеф ти на резба, кеф ти Magnetic Mount System!!!
Аз снимах (по скоро тест) преди няколко месеца с Irix 150mm f/2.8 Macro 1:1 Dragonfly и съм много впечатлен. Цвят, острота, изработка ...
Предполагам и с 15мм ще е същото. Със Samyang нямам опит, но не ми е хвщал окото никой от тях. Все пак Irix-а швейцарци са го мислили!

Автор: avo   
Дата:   15-12-20 22:26

Предстои ми закупуване на широк обектив за Z6 и поради тази причина се зачетох... Каква ти е мотивацията да търсиш да купиш ръчнофокусен обектив, който каквото и да се каже си е неудобство при често ползване, за суми от порядъка на 1000-1300 лв, който ще трябва да слагаш и с адаптер освен това, ако можеш да вземеш според всички чудесния 14-30 ф4 на Z mount за около 1900 в момента?

Дата:   15-12-20 23:22

Взех irix-a точно на z6 го ползвам,да ръчка е ,но за един ден се свиква и автофокус изобщо не ми трябва.Да 14-30 е нейтив,но цената ме отказа.
Ръчката като затвориш блендата автофокус не ти трябва.
Причината поради която избрахн Irix-a e:
Филтри навиват се(да големи),но все пак по-добре от джамовете 150мм,а толкова широко и с филтри на резба почти няма варианти (дори май няма) кривеенето е доста добро и почти няма,аберации също липсват,остър достатъчно,светлосилен също достатъчно,цената 1/2 от 14-30
Другият вариант беше Laowa,но нов е по-скъп от 14-30,а втора употреба не се намира.

Дата:   15-12-20 23:25

И да добавя 1300 е версията "черен камък),аз взех по-евтиният вариант който също е добре понеже оптиката е еднаква,но скъпият е метален,надписите са гравитрани и светят на UV светлина.

Дата:   16-12-20 00:05

Разбрах. Как е картинката от този Irix, остър ли е и извън центъра? Аз загледах Самянг 14 2.8, цената е повече от добра, 750 лв в момента, дават го прилично остър по ревютата и доста да криви. Но си е за Z mount, което е плюс а мен, че не се занимаваш да въртиш адаптери.

Дата:   16-12-20 09:25

Картинката е супер,а по краищата почти не губи острота,аз също се бях насочил за Самянга,но ме спряха филтрите и липсата на чип,за Exif и потвърждение на фокуса,а това че е нейтив няма никакви предимства,защото оптически е същият като предният,но с друг кожух.
Филтри могат да се поставят отзад,но никъде не можах да намеря за модела и трябва с проба грешка,а за поляризиращ забравяш. Ако искаш разгледай Laowa също имат нейтив.Аз лично не намерих по-добър вариант качество-цена-изработка-филтри.
Лично мнение,но всеки сам си преценява според нужди и бюджет.

Автор: SEURET   
Дата:   18-12-20 12:23

Вече има дори 3-та версия, да не говорим за XP Premium Варианта. За Samyang става дума.

Дата:   18-12-20 12:32

3та версия не съм чувал,а XP доста скача от към цена,почти колкото 14-30

Дата:   18-12-20 15:58

Все още се колебая между Irix-a и Samyang...реално 95мм филтри , каквито са за Irix 2.4 има малък избор, отпадат градиентните, ND 10 стопа не видях, може и да има, и ценово са сходни със система квадратни филтри 15х15, така че реално е все едно, на Samyang-а има държач за същите, малко трудно се намира само,но го има. Така че за мен остава въпросът кой е по-добър оптически от двата. И също някой може ли да каже работи ли нормално автофокусния Samyang за F mount през FTZ, защото тогава за около 1300 лв вече има обкетив 14/2.8 с автофокус, което е доста ок.

Автор: sirkhann   
Дата:   18-12-20 16:16

Ето ревюта които описват точно кой колко е добър оптически:

Irix 15 mm f/2.4 Blackstone

Samyang 14 mm f/2.8 IF ED MC Aspherical

Samyang 14 mm f/2.8 ED AS IF UMC

Samyang XP 14 mm f/2.4

Samyang AF 14 mm f/2.8 EF

Дата:   18-12-20 16:19

Явно автофокуса е приоритет,аз лично имах драми с автофокусният и за това го върнах,а и оптически не впечатлява.Относно филтрите,оригинален държач е евтин,но той е за 160мм,а те са рядкост и май само Кокин и китайци.Другите държачи и системи скачат ценово.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »