Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Съвет за разумен избор: 24-70 или 17-55 на DX
Автор: aroot   
Дата:   29-11-20 15:11

Здравейте.
Планирам да си взема обектив, в един от вариантите в заглавието, за Никонски DX апарат.
Онова което ме обърква, е факта че в някои ревюта дават 24-70 по-подходящ за fullframe а аз не мога да разбера, защото / и ако/ това е проблем при кроп. Изчетох, няколко чужди форума с подобни теми, но не ми стана по-лесно [smile]

Освен това, коя от двете дължини да избера и естествено не на последно място от кой производител и кой вариант.
Снима се напълно аматьорски, стативче,стабилно мобилно осветление и т.н., всичко само за кеф и релакс. Не претендирам за качество.
Много се кефих на 70-200 но след 1 сесия се оказа, че не е моят тип обектив като дължини.
Благодаря предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за разумен избор: 24-70 или 17-55 на DX
Дата:   29-11-20 15:18

Да добавя, че НЕ снимам динамични обекти/кадри.
Харесват ми остри и ярки кадри, (кристални очи - знам че идва с опита и техниката като умение) и т.н.
От време на време ме юркат по детски инструментални концерти та снимам и видео, ако му викат видео на това което правя. Там пък светнах, колко за важни колегите от аудиото.
Казвам по-горното, ако има пряко влияние върху избора.

Дата:   30-11-20 20:15

?

Автор: lamerko   
Дата:   30-11-20 20:26

Както правилно си цитирал - 24-70 е "по-подходящ" за фулфрейм. Никой никъде не казва, че е проблем да закачиш такъв на кропка. А защо не го препоръчват за кропка:
- диапазона идва "малко" странен - 36-105мм. Ако ти харесва - ОК, но нито късото е късо, нито дългото е дълго;
- по-скъп. Това е обектив, който е проектиран доста по-голяма матрица. Макар че няма проблем да се слага на кропка, той е предзнаначен за фулфрейм;
- следствие от второто - обектива е доста по голям и тежък от аналогичен за кропка. А аналогичния (приравнен) е именно 17-55мм. Добър избор е и Сигма 17-50...

Дата:   30-11-20 20:59

Много благодаря.Просто и ясно [smile]

Автор: victory13   
Дата:   30-11-20 21:14

За просто, просто е... ма хич не е ясно. Я питай ламерко на колко "идва" 17-55 закачен на фул фрейм, че на мен не ми стига математиката... [smilie5]

А логичния избор е 17-55, след като в диапазона 70-200 не сте намерили нищо привлекателно за вас. [shtrak]

Автор: lamerko   
Дата:   30-11-20 21:35

17-55 си идва 17-55, но трудно ще работиш с такъв на фул фрейм, дори и да "запали". Матиматиката си математика, но физиката няма да е благосклонна [smilie18]

И предполагам много добре знаеш какво имам предвид с това "идва" :)

Автор: tassev   
Дата:   01-12-20 22:10

Sigma 18-35 1.8art,също е опция. Много добър,особено ако снимаш с автофокус на централна точка.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »