Автор: hotsnail
Дата: 24-11-20 11:17
Много сложно ти го обясняват а е просто.
Трябва Ви апарат с голям сензор, обектив с широка бленда и подходящо фокусно разстояние.
Дефокуса зависи от тия параметри - бленда, разстояние до обекта, разстояние до фона и фокусна дължина на обектива. Разстоянията при Вас казвате, че са ограничени от домашната среда т.е. Около метър и половина до обекта и до 3-4 метра до фона. За да се увеличи фокусната дължина на обектива без да се налага да отдалечите обекта трябва по-голям сензор.
Аз също се кефя на подобни портрети и дори съм си направил глуповат калкулатор да сравнявам колко ще е размазан фона при различни комбинации
калкулатор
Ще Ви препоръчан някаква техника преди да продължа малко с теорията.
Канон ЕОС М системата е закрита т.е. М50, м100 Не давайте пари за нея. Няма да се поддържа в бъдеще. Сони ZV1 е прекалено скъпа играчка, която е подходящи за влогъри,но не е никак смислена инвестиция за портрети.
Ако искате нещо модерно и сравнително смислено вижте Фуджи или Сони. Аз съм със Сони и там познавам горе долу асортимента. Сони А6100 камера със Сигма 56/1.4 е добър компактен комплект за портрети. Може малко по-евтино да се мине със Сони 50/1.8 обектив (има подобен за по-скъпите им камери, но с по-ниско качество и на подобна цена, внимавайте да има OSS в името т.е. Със стабилизация)
Възможно е да започнете и с още по-голям сензор т.е. Пълнокадров или фул фрейм т.е, стандартния размер на филмова лента. Сега има опции на сравнително не лоши цени. Ама са над 2000 лева за нещо сравнително модерно. Иначе стриктно за портрети Сони а7м2 втора ръка с обектив Самянг 75/1.8 може би ще влезе в бюджет от 2000. Малко е бавничък и труден за работа, но прави хубави снимки. Има Канон EOS RP като друга опция. Втора ръка Сони А7м3 има, което вече е доста сериозна машинка.
Някой предложиха Никон. Там има хубави ДСЛР апарати, които сега излизат на много добра цена. Понеже технологията овехтя. Д610 или д750 са добри машини и 85/1.8 е сравнително хубав обектив за тях.
Аз бих Ви предложил все пак да започнете със Сонито а6100 или подобно модерно Фуджи. А6100 е изключително лесен за ползване, много добре работи. Има най-добрия АФ, който се продава в момента. Добре е сглобен (тия канони дето Ви предлагаха, са по-зле сглобени от китайски играчки).
Сигмата 56/1.4 е невероятен обектив. Много компактен със супер качествена оптика. Става идеален комплект за портретна фотография. Дори доста камери с по-големи сензори няма да вадят картинка на това ниво.
Публикацията е редактирана (24-11-20 11:18)
|
|