Автор: nyamago
Дата: 25-10-20 14:11
hotsnail написа:
> nyamago не мисля, че е лазер в тези телефонни джунджуриики.
Защо не?
То си е едно диодче, както го описах по-горе (или малък компонент/платчица, съдържащ такова диодче и съответен сензор за неговия спектър).
Има го в много други джунджурийки (също споменах няколко по-горе, болшинството по-прости и по-евтини от айФон). Има го даже в магазините, от които пазаруваме - в баркод скенерите...
Още по-важно: вече го имаше в предния модел айФон - в модула за биометрична идентификация по лице. Тя става с ЛАЗЕР, не с 'прост' светодиод.
За такива приложения Apple купува компонентите от фирмата Лументум , която прави само лазери, а не 'просташки' диодчета и е известна именно с LIDAR устройства и приложения. По-рано беше известна само на тесни професионални среди в инженерните отрасли и отбраната, но напоследък широко нашумя (особено по борсите със скочили акции), защото 'помагала' на Apple.
И не на последно място самите Apple бяха споменали, че в телефоните им навлизат технологии от изоставения проект 'Титан' (a.k.a. iCar, опитът им да направят автономна електрическа кола). Ако е нещо за коли, по-вероятно е да е лазер.
- - -
Всички тези несвързани факти само подкрепят предположението ми, че е лазер, но не го доказват. Може и да греша - ще се разбере не след дълго.
- - -
Имам си също и (почти конспиративна) хипотеНУза защо от Ябълката премълчават думичката лазер:
- 'Лазер' за болшинството хора се свързва с опасност: лазерът ослепява, убива (четем за 'лазерни оръжия' и ги гледаме в идиотските фантастични филми), сваля спътници и пр.
- Лазер в телефона ще захрани такава вълна от конспиративни теории, че идиотщината с 5G ще изглежда невинна детска игра. И фирмата ще си има гигантски ПР главоболия.
- Затова дай да не споменаваме 'мръсната' дума, вмесот нея - Лидар: хем звучи загадъчно и авангардно, хем не се свързва със смъртна опасност
Публикацията е редактирана (25-10-20 14:14)
|
|