Автор: lamerko
Дата: 20-10-20 12:30
На първо място закрий сметката в пощенска и бягай далеч от ДСК.
Защо да се махнеш от пощенска - техните дебитни карти VISA/Mastercard са обвързани с конкретна валута (едните към евро, другите към USD). Това означава, че ако MC пазаруваш нещо в долари, ще имаш ЗАДЪЛЖИТЕЛНО превалутиране към ЕВРО, а след това към долар. Тоест двойна брадва по неизгодни курсове. С VISA-та им пък е обратното, но пак двойно. Имат "премиум" карта (с големи такси), която вече работи като на всяка друга нормална банка, без да е обвързана.
Защо не към ДСК - те имат такси за абсолютно всичко и интерпретират всяко плащане по възможно най-изгодния за тях, но не и за теб начин. Ключовото - имат такса "паричен превод", с което цакат прехвърляне на пари към друга платежна система.
Аз съм клиент на ОББ (само клиент съм, нямам никакви други отношения с тях) - там такива драми няма, както и в много други банки.
Лично аз използвам приложението Revolut - удобно, с много интересни възможности. Вярно, че в момента съм с платен план (понеже използвам и други услуги там), но дълго време бях на безплатния план и всичко си беше ОК. В определения лимит превалутирането е по възможно най-добрия курс, спрямо борсовите индекси към текущия момент. Има възможност да се зададе таргет, при който да се изпълни дадено превалутиране (достигане на най-добрата за теб цена при движенията на борсите). В работни дни такси до стигането на лимита няма. За съжаление заради спекулации с превалутирането, намалиха лимита на безплатния план до 2000 лв на месец - просто твърде много хора използваха системата като ферекс търговия, въпреки, че това е забранено по общи условия. За платените планове няма лимит, но спекулацията може да доведе до блокиране на акаунт.
|
|