Автор: kvakioh
Дата: 03-09-20 13:10
Хубаво е на лента. Даже най-красивия и точен тест е как на професионалисти, снимали само и винаги с дигитални апарати, разни и арт доказани фотографи им се дава един апарат на лента и не могат да изкарат от 36 кадъра нито един читав...От 5-10 ленти по 36 не могат да изкарат! Макар че това е малко до усещане, но го нямат на лента.
Харесва ми премного, минах от началото на годината на голям формат и там е доста забавно, несравнимо по-добро качество до 80-90Мпикс на дигиталките, но това хич не е интересно или важно.
Не е чак толкова лесно с дигиталното- има заснемане, след това обработка, след това може да настъпят (възможни) корекции и т.н. Има в пъти повече недотам изпипани на лента, но са супер кадри, а дигиталните доста често са толкова изфинени, преработени, че чак натоварват.
Всъщност, не е добре да се сравняват двете. Всичко дойде от някакви никакъвци, които видели, че на лента преди са ставали грешки, разни филтри са се ползвали и т.н. и хоп стана Инстаграм с филтърчета и ефектчета. Изкелефенчи се работата с дигиталното един вид. First of the roll с хабенето на първия кадър и половинки става мазало и така погубват лентата.
Едни от най-добрите снимащи на лента (все още живи) в България и по света, които познавам са ми дали един съвет- каквото снимаш, на лента или дигитално(по-малко за него) снимай така, че да изглежда добре на хартията.
ЛЕнтата и апаратите им се управляват простичко- бленда, скорост, фокус. Дигиталните натоварват с прекалените си настройки, може и да помагат малко срещу забравяне (кое в менюто къде беше?), също обработката изисква повече, после пространство да ги пазим и т.н. Не са толкова и дълготрайни, има винаги риск от изгубване. Лентите спят някъде на приятна среда в класьорите.
Не е толкова скъпо на лента, един приличен апарат с обектив (доста често не се налага да се купуват различни) е 100-200лв и лентите са изгодни. ЗА среден формат нещата са малко повече, но недотам. ЗА голям формат също, само там малко по-скъпи са плаките, но не е толкова тежко. Химия има, нескъпа.
Лично за мен, от дигиталното 99.999999998% е брак и лоши кадри, при лентата 99-99.9%, там по-варира.
https://photo-forum.net/static/site_pics/2020-08/1598699947_dsc07233.jpg
|
|