Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 G9 или D7500
Автор: aroot   
Дата:   02-09-20 08:24

Здравейте.
Предварително се извинявам, ако има подобна тема, поогледах се, не намерих.
Макар и да искам някой да ми каже вземи това, остави другото, осъзнавам, че в известна степен въпроса ми е леко безсмислен, след като аз самият не знам какво искам.
Задачата изисква да се избере вариант главно за туристически апарат, който да запечатва спомени на семейство любители туристи. Естествено ще има рожденни дни в гадни затъмнени помещения, пиянски запои по вили, морета(макар последното да ни се размина тази година) и много много пейзажи. И моя милост, любител начинаещ "снимач" има голямо желание да се научи.
През годините съм снимал със системи на приятели, но като цяло си останах с турбо сапунерка. Сега съм решил да инвестирам пари в машина и време в обучение.
Кой е по разумният вариант за старт с наличието на китовите обективи от фотопавлиона? Евентуално с коя система има по-добро развитие? Видеото също е фактор, забравих да го спомена. Имаме си влогър в семейството.
Минах теорията - разликата в кропките, цифрите по книжка и т.н.
Трябва ми по-обективно мнение, може би колега/жка минал/а през тия пътеки?
И в двата случая ще снимаме Главно пейзажи, с ние 4та в едната трета от кадъра. Статив и сега си разнасяме навсякъде. Естествено, тия снимки трябва да се качват в социалките, иначе как :) и трябва да са трепач ;) Както казах и по-горе, ще инвестирам време в обучението и развитието си, но без устройство всичко си е теория.
Казват че 18-140 на никона е хубав и остър Allin1 но..не знам.
Изгледах доста ревюта и четях..Няма как да ги видя двете машини, от дълбоката провинция съм ;)
Панасоника по си ме кефи. Марката винаги ми е била в сърцето. Визията също по ме кефи. Батерията е кофти, но идва с подарък 2ра. Разсеяно минах базара да видя как са обективите, но като че ли по-малко се предлагат. Допълните глезотии за марката също са цифра, 2ра ръка не видях. Явно никона по тази позиция ще бие.
Обърка ме фактора че никона НЕ подържал бързите карти, онова там uh-II и явно е пазарен трик. Паната хем поддържа хем има 2 слота, не че ми трябват, ама нали трябва да има ;)
Наясно съм и че стъклото му е майката, а тялото консуматив, но едва ли ще извадя и 1 лв с машината която ще избера, даже напротив ще похарча още ;) и ми се иска някой да даде своите 2 стотинки по темата. Ще се радвам на потребители които щракат с g9..
Ще инвестирам и в 1 твърд обектив нещо между 35-50 mm в зависимост от ситуацията, светлосилен и мисля че ще съм до там.
Благодаря предварително на всеки един от Вас, отделил време за моят проблем.

Отговори на това съобщение
 Re: G9 или D7500
Автор: hansto   
Дата:   02-09-20 10:12

Имах и аз преди подобни дерзания, имах д5100 и различни обективи 18-200, 10-20, но не ми харесваше да мъкна цялото нещо, над 1кг и гледах безогледална система да си харесам. Сега избор голям има, зависи и какви пари си решил. Аз лично избрах Fuji, доста народ има на Сони, Никон, Канон. Ще ти предложат избор сигурно колегите за тези марки. За фуджи ако ще е само с един обектив виж - x100v, x100t. Te са с несменяем 23мм обектив. Ако искаш със сменяем виж x-t20/x-t30 и там имаш голям избор от твърди обективи на 1.4 и 2. Зависи колко широк ще ти трябва - 16,23,35,50. Пак парите ще са фактор при избора. Успех

Автор: kvakioh   
Дата:   02-09-20 10:44

G9+Panasonic 15/1.7 или Sigma 16/1.4 като за начало.
7500 става също заради многото обективи, размерите са минус.

Автор: quazimodo   
Дата:   02-09-20 11:17

Щом става дума и за видеоблог, от Никона няма никаква файда[beer]

Дата:   02-09-20 13:17

Fudji е много добра идея, пропуснал съм. Но тама нещата са цифра, а аз няма да вадя пари с това. Варианта е да си остана с китака, то нали jpeg.ците им били добри казват..

Автор: Minski   
Дата:   02-09-20 13:38

Аз снимам любителски и с двете системи (DX на NIKON и 4/3). Не бих казал, че след 10 години снимане, имам отговор на твоя въпрос. На мен лично апаратите от системата 4/3 са ми по-удобни най-вече, защото са по-леки. От друга страна, според моя скромен опит, Никоните правят една идея по-добри снимки. Последното е субективно мнение...

Автор: Yog   
Дата:   02-09-20 13:44

Има един забавен тип в Ютюб, който от години търси "перфектната камера". Каналът му е комедиен, но изводът е абсолютно верен - такава няма [smilie3] От двете камери, които си посочил, след като ще се снима и видео, твърдо бих избрал G9. Вече дали изборът ти трябва да е между точно тези два модела е дълга и объркана тема [smile]

Дата:   02-09-20 15:43

Съгласен съм с последният коментар.
Вдигнах поглед към Sony Alpha A7 II Kit (FE 28-70mm f/3.5-5.6 OSS) тва е фул фрейм, ама там никога не съм гледал щото нависоки и бият та не са ми ясни нещата..

Автор: Minski   
Дата:   02-09-20 16:35

Sony Alpha A7 II е много добър безогледален апарат. За любителски цели ще ти върши работа и с китовия обектив. В момента дори цената му е по-ниска от тази на G9 с китов обектив. Аз снимам с по-стария модел Sony Alpha A7 I. Купих си го, защото ми се стори много евтин за фулфрейм апарат преди 4 години. Имах много големи очаквания. Едва ли не, ще натисна копчето и веднага ще стане шедьовър. Уви, не стана точно така. Ако търсиш апарат, който да ти върши работа за всяка ситуация A7, едва ли ще те удовлетвори. Ако му сложиш най-евтиния универсален обектив, който всъщност изобщо не е евтин, ще снима дори по-лошо от Nikon D7500. Ако търсиш нещо добро, евтино и универсално, ето този вариант за мен е най-добрият:
Фотоапарат Panasonic G80 Black + Обектив Lumix G Vario 14-140mm f/3.5-5.6 ASPH.
Аз напоследък снимам най-много с моя Nikon D7500 с универсален (туристически) обектив Nikon AF-S DX Nikkor 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR. Повечето снимки, които съм публикувал в този форум са правени именно с този обектив. С Alpha A7 снимам предимно пак с туристически обектив - Sony FE 24-240mm f/3.5-6.3 OSS. Не мога да кажа, кой от двата варианта е по-добър. И в двата случая качеството но снимките не е най-доброто, но пък обективите позволяват да се снима почти при всяка снимачна ситуация. Никонският обектив в това отношение е по-добър от гледна точка на по-големия диапазон (27-450 мм, приравнено към фулфрейм). Имам и Panasonic Lumix GX9 Black + Обектив Panasonic Lumix G VARIO 12-60mm f/3.5-5.6 ASPH. POWER O.I.S. В тази конфигурация ми върши работа в 70% от случаите. За останалите 30% използвам обективи Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/4.0-5.6 R и Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 ASPH.

Дата:   02-09-20 17:25

Нещата задълбават най-малкото като дискусия, ако се намеси А7II. Но и това е опция, не с този обектива обаче.
Бих взел нов G9 и на старо обектив, който да пасва.

Дата:   02-09-20 17:25

Minski благодаря за отделеното време. Предложението е добро, наистина. Ще го притегля. 500 лв надолу са си цифра, за която мога да си взема доста неща.
От друга страна, винаги съм гледал тела с втори екран отгоре и си мисля че това е много смислена екстра. И визуално си ме кефи. НО дали си струва разликата..
Ако обектива на g85 е по-доброто решение, явно ще го предпочета. 14-140 мисля че ще покрива почти всичко в моите случаи.
Почти съм решил [smile]

Дата:   02-09-20 17:31

kvakioh и твоето предложение обмислях. Но обектива докато го нацеля в продавалника може да отнеме време. НЕ че бързам де, ама си е гадно да чакам тяло за 2к, а аз искам веднага да снимам ;)

Дата:   02-09-20 19:14

Ако ще е G80, заедно с обектива 14-140, гледам са 1700 лева. Като цяло, смятам че това е добра комбинация на добра цена. Аз съм ползвал този обектив с GX80 и бях доволен. Когато се стъмни ще страдаш, но то така е с повечето системи, които не струват маса пари [smilie3]

Дата:   03-09-20 18:34

Благодаря на включилите се колеги.
В крайна сметка, направих завой към D7500. Мерак ми беше да имам "истински" дслр и поради това зарязах паната.Все пак главно ще снимам снимки. Поради това, прежалих и видеото, който иска да се учи ще може и с канона.
Остава да се опаковам с раница и светкавица и памет. И статив. Но сумата стана сериозна и ще съм благодарен за съвет за алтернативи, особенно за светкавицата. Ето нещата, които ми попаднаха

Фотораница Lowepro Tahoe BP 150 Black 150 лв
Nikon Speedlight SB-700 на промоция с някакви батерии 500 лв
anDisk SDXC Extreme Pro, 128GB, Class 10, UHS-I, 633X, 95 MB/s - 90 лв
За статив нищо не съм избрал?

Дата:   03-09-20 19:08

Статив е по-сложно от апарат и обектив. Основа и някаква глава поотделно. Така действам аз, имам няколко статива, защото перфектния е доста скъп.
BENRO TRIPSTER, някое Manfrotto, ей такива неща до 250лв.

Публикацията е редактирана (03-09-20 19:18)

Дата:   03-09-20 19:28

Aз бих взел две карти памет по 64ГБ вместо една 128. За статив - ТОЗИ компромисен вариант

Автор: hansto   
Дата:   03-09-20 19:54

https://www.eglobalcentral.eu/godox-ving-v860iin-ttl-li-ion-flash-for-nikon-cameras.html

за светкавица за Никона, тествал съм я за фуджи модела, те са еднакви, няма да съжаляваш

Дата:   03-09-20 23:20

quasimodo защо две отделни карти, нали слота е един? Явно изпускам нещо..
hansto благодаря за линка :)
Раницата! Гледам пише че е дишащ ръб. Има и дъждобран. Има ли по разумно предложение в този ценови диапазон?
А стативите режат през кръста. И кат не мога да ги видя на живо, не мога да схвана за какво плащам.

Дата:   03-09-20 23:50

Често си променяш мненията [smile] След като искаш традиционен ДСЛР, виж дали да не си купиш D610. Старичък модел, но с добър, пълноразмерен сензор, който дава възможност пълноценно да използваш най-добрите обективи за системата. Още ги продават и нови, хем значително по-евтино от нов D7500.

Дата:   04-09-20 00:11

aroot написа:

> quasimodo защо две отделни карти, нали
> слота е един? Явно изпускам нещо..

За застраховка.

Дата:   04-09-20 08:16

YOG, мисля че е съвсем нормално да съм с променливо мнение, все пак съм гол и бос в материята и не знам какво ми трябва.
За D610, знам че е Машина, но дали ще случа на бройка за употребяван? А за нов, сподели линк моля?
quazimodo -пак не го разбрах, но благодаря [smile]

Автор: menton   
Дата:   04-09-20 10:41

Aroot каква е причината да изберете D7500 пред Z50 като двата, са на една цена, а вторият предлага и доста приличен автофокус при видео?

Публикацията е редактирана (04-09-20 10:47)

Дата:   04-09-20 11:12

Тия Z просто не съм ги гледал. Желанието ми е да имам dslr а безогледалките по-принцип ги прескачам. Панасоника го знам от едни младежи дет многоо го хвалиха и за тва беше включен в темата. Иначе тя щеше да е " Какъв dslr.."

Автор: menton   
Дата:   04-09-20 13:25

Ако сте се спряли на Nikon насочете се към нещо което ще е актуално и след 2-3 години - приятелски съвет.

D7500 цена 1749лв
Z50 + адаптер цена 1699лв

D7500 - модел 2017
Z50 - модел 2019

D7500 - процесор expeed 5
Z50 - процесор expeed 6

D7500, Z50 - един и същ сензор

D7500 - фокусни точки 51
Z50 - фокусни точки 209

D7500 - дисплей 922,000
Z50 - дисплей 1,040,000

D7500 - видео 4к/30 fhd/60
Z50 - видео 4к/30 fhd/120 N-log

Z50 си е един малък Z6

Дата:   04-09-20 14:03

Благодаря за изказаното мнение. Не ми допадна това z50.
Ако ще е безогледалка, по-добре да си остана на паната..

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »