Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 photo scanner
Автор: cyf   
Дата:   19-08-20 10:45

Здравейте,

На вилата намерих цял шкаф с диапозитиви на баща ми от преди 40 години :) Много ми се иска да ги сканирам, но не знам какъв скенер е подходящ. Бихте ли ми препоръчали?

Отговори на това съобщение
 Re: photo scanner
Автор: ivootruse   
Дата:   19-08-20 12:23

ползвал съм Canon CanoScan LiDE 600F но сканират само 35 мм лента 6 кадъра, пише:

Сканиране на филм
35 мм лента (6 кадъра, слайдове не се поддържат)

Функции за сканиране на филм
FARE Level 3 (Автоматично ретуширане и подобряване на филм) с реконструкция на цвета, корекция на зърнистост, корекция на контражур

Автор: hose   
Дата:   19-08-20 14:04

http://www.filmscan.pro/

Автор: sirkhann   
Дата:   19-08-20 15:16

Диапозитивите рамкирани ли са?

От линка, който е дал hose, можеш да видиш, че може много лесно да ти прилошее от цената на услугата.

Не си прави илюзии, че можеш да си купиш евтин скенер за диапозитиви - всъщност, те се сканират по-трудно от негативите и доста скенери изпитват трудности с тях. Добър скенер за такива е Nikon Coolscan 5000 или 9000 ED. Сега се върни на линка на hose и виж колко струва сканирането и умножи по броя на филмите.

Накрая - за диапозитиви нищо не ти пречи да пробваш да ги сканираш с фотоапарат - пиши в някоя търсачка и ще получиш достатъчно резултати.

Автор: imitev   
Дата:   19-08-20 17:50

Честно казано, винаги негативите съм сканирал по-трудно от диапозитивите - поради оцветяването на базата филма обикновено в оранжево, заради параметрите на последващото копиране върху хартия...

Автор: Nikoneff   
Дата:   19-08-20 18:01

Как точно да сканирате, ще се определи от това какво искате да получите като резултат. Ако искате просто да си ги дигитализирате (за лесно разглеждане) е едно, а ако искате в последствие да правите от тях висококачествени копия е друго. Съвсем скоро ми се наложи да правя тази процедура с евтин сканер(около 100лв) и резултатите хич не бяха лоши. Ако диапозитивът е добре експониран и проявен, няма върху него дефекти или замърсявания резултатът ще е добър. Просто после ще му трябва само лека дообработка. А тези, които са зле и са без особена стойност ги обърнете в монохром, сепия или приложете някакъв винтидж филтър. И всичко това в общ батч-процес. За 800 рамкирани диапозитива процедурата по сканиране, отсяване и обработка без да бързам ми отне 4 дена. Успех! [smile]

Автор: quazimodo   
Дата:   19-08-20 19:12

Epson Perfection V 600 Photo може да сканира и рамкирани диапозитиви, но лично аз не съм пробвал.

Дата:   19-08-20 22:00

sirkhann - диапозитивите са по-лесни за сканиране, принципно

иначе на посочения линк работят с най-добрите скенери и могат да предложат различни видове скан, съответно на различни цени

относно дигитализацията с преснимане - преди години съм пускал подробна тема с описание и тестове, ако някой иска може да я намери, но не мисля че е за човек, който няма идея какво прави и как

[smile]

Автор: Konstantinov   
Дата:   19-08-20 23:33

Пробвай да ги преснимаш с фотоапарата. Аз съм преснимал с Е410 и нексф3 с китовите обективи и тръба от картон на единия край държач за диапозитиви-жлеб от алуминий,не си спомням кога съм го купил- върви с екзакта 2б от 1967,другия край залепих за сенника на обектива.Беше отдавна може да съм слагал макро пръстени,не си спомням ,но ставаше.

Публикацията е редактирана (19-08-20 23:41)

Дата:   20-08-20 08:03

hose [smilie24]

Моя грешка - написаното се отнася само за Kodachrome, а не за всички диапозитиви. Ако са някакви други, вероятно няма да има проблем. Ето тук има много хубава статия Scanning Kodachrome

Автор: pliska   
Дата:   20-08-20 09:36

Фото Гърбачев - София ул."Г.С.Раковски" 86а срещу Операта до (SDI)
тел: 0898 23 70 45
Високо качество на най-добра цена!

Автор: Wertus67   
Дата:   20-08-20 18:19

Един глас за epson V 600! Ползвам го от 6 месеца и съм доволен. Още повече че се намира на доста прилична цена.

Публикацията е редактирана (20-08-20 18:20)

Дата:   20-08-20 19:23

sirkhann - има дори нещо като изследване, за Кодахром, което сравнява подробно всички методи, ако някой иска може да го намери, че съм на телефон - The art and science of scanning Kodachrome

Дата:   21-08-20 10:12

cyf написа:

> Здравейте,
>
> На вилата намерих цял шкаф с
> диапозитиви на баща ми от преди 40
> години :) Много ми се иска да ги
> сканирам, но не знам какъв скенер е
> подходящ. Бихте ли ми препоръчали?

Намерихте ли решение на въпроса? Каква е приблизителната бройка на диапозитивите? Склонен съм да пусна безвъзмездна проба за време и качество на Epson V 600. Поне ще разберете дали евентуалното влагане на 300-350 лева за подобен скенер на старо си струва.

Дата:   21-08-20 12:21

Здравейте,

Много са....над 500. Гледах част от тях на проектор и ми се иска да дигитализирам повечето кадри. Така като гледам цените на скенерите съм по-склонна да пробвам да ги заснема с апарат. Реших да вложа парите в по-хубав макро обектив, поне ще го използвам след това.

Дата:   21-08-20 12:48

cyf написа:

> Здравейте,
>
> Много са....над 500. Гледах част от
> тях на проектор и ми се иска да
> дигитализирам повечето кадри.
> Така като гледам цените на
> скенерите съм по-склонна да
> пробвам да ги заснема с апарат.
> Реших да вложа парите в по-хубав
> макро обектив, поне ще го
> използвам след това.

Има логика в подобно решение. Успех в начинанието!

Дата:   21-08-20 16:52

ето моя опит и тестове тогава - текст

Автор: Konstantinov   
Дата:   22-08-20 00:00

Зависи и колко мегапиксели могат да се извадят от тия диапозитиви,ако повече от 4 не може, тогава плосък скенер и преснимане е достатъчно,дори преснимане от екрана на диапроектора-тука зависи от качеството на екрана и диапроектора.Все пак да се дава да се сканира на 20-40 мегапиксела би трябвало да е снимано със скъп апарат и обективи.
Аз имам диапозитиви снимани с екзакта от 1967 и 50 и 135мм на кодак и фужи 100 аса през деня или вечер с осветление и снимките са ок,но повече от 4 мегапиксела на скенер или преснимане не мога да извадя тоест гледам детайла с окуляра от микроскопа ,10х или 20х, на диапозитива и после скан 4 мегапиксела и това е максимума и да сканирам или преснимам на 20-40 мегапиксела няма повече детайл.Това което виждам с окуляра е максимума и то отговаря на сканиране 4 мегапиксела.

Автор: plam   
Дата:   22-08-20 08:21

Аз сканирам с Kodak Film Scanner Scanza
Вграден дисплей
Оптична разделителна способност: 14 MP (4416x3312)
Размер на сензора: ½.33” CMOS sensor
Формат на файла - JPEG
Работи с SD карта памет до 32GB
Слот за карта: SD/SDHC
Размери: 12 x 12 x 12,7 см.
Тегло: 460 гр.

Сканира диапозитиви и с рамки

Примери на сканиран негатив
https://photo-forum.net/i/2309051

https://photo-forum.net/i/2309052

Диапозитив

https://www.lomography.com/homes/4coolpics/albums/2350981-bulgarian-mountains/24416204

Дата:   22-08-20 10:12

Видимо, размерът на файла може да е 14MP, но реалната оптична резолюция не е. На тези скенери не се знае и колко им е DMax, но дори и хубавите могат да извадят пълната динамика на филма само със скъп софтуер, който поддържа multi-pass scanning.

Дата:   25-08-20 09:10

Благодаря на всички за помощта! :)

Дата:   25-08-20 09:11

[smilie24]

Автор: NORMAN-KUK   
Дата:   26-08-20 01:16

Домашен архив се сканира ЛИЧНО. Моят съвет е: Купуваш си един стар скенер Епсон 500/600 (за 100-200 лева). Много са бавни, защото са стари, но са качествени. Отделяш си по един два часа на вечер, (много вечери)сипваш си чашка розе или джак даниелс и влизаш в живота и мисленето на предците си. На момента триеш, което не ти е нужно.Другото го изживяваш и описваш в папки. Ще ти коства много вечери, но ще усетиш дядо ти какво е искал да ви каже запазвайки диапозитивите. Вариантът да си платиш за услугата я забрави. Нито ще ти хареса цената, нито ще разбереш фотографиите :)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »