Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 ЗА Гъбите
Автор: Gruyo   
Дата:   06-07-20 14:41

Чета и се чудя !! Как по дяволите излизат гъбите по обективите ?? Как се съхранява тази техника?? Немарливост ли е ??

Отговори на това съобщение
 Re: ЗА Гъбите
Автор: lamerko   
Дата:   06-07-20 14:47

Влага и липса на слънце. Въздуха е пълен по всяко време със спори - не може да се бориш против това. Ако използваш често обективите - няма да има проблем, UV-тата се справят успешно с наченките. Ако дълго време седят на тъмно и влажно - шанса за гъби не е малък. Аз лично на съвременен обектив гъби не съм виждал, но...

Автор: Ctudio5   
Дата:   06-07-20 14:59

Слагай в чантата с обективите силикагел да изсмуква влагата.

Дата:   06-07-20 15:01

Добре влага ,ма никога не съм имал проблем с мойте ! Мисля че до преди 15 години и никой не споменаваше за тях !! Дали защото качеството пада или преди 25 години се правеха по качествени оптики !! Вадил съм мехов апарат от мазе и чиста и ясна оптика без петънце !! Явно се промениха нещата, озадачаващо е!

Дата:   06-07-20 15:03

Не ги държа в чанта ,а и не им треперя много!! Може и затова да не "гъбясват" сърдити са ми [beer] [beer] [cool] [cool]

Автор: lamerko   
Дата:   06-07-20 15:06

Масово старите обективи са гъбясали. Най-вече заради това, че дълго време не е са били използвани. Това са пълни митове, че качеството падало и били по-качествени... нито оптиката е била по-добра, нито пък покритията. Но до голяма степен не е било нужно. Сега има търсене на "перфектна" оптика, а тия старите, с дефекти, станаха търсене именно заради дефектите като "артЪ" опективи [smilie18]

Дата:   06-07-20 15:20

Не съм съгласен че старите масово гъбясват!! Как до преди 15 год (когато затворих аналоговата) 1 обектив нямах "Гъбясал" обективи купени по Татово и няколко години след това нямаха забележки дори и сега .Дъждове ,снегове, замръзнали фотоапарати нищо проблематично !! А че качеството пада е извън съмнение !

Автор: petervassilev   
Дата:   06-07-20 15:28

През последните години озоновата дупка се позатвори, УВ прониква по-трудно и ... ето ти гъби, плесени, нови микроби [smile].

Дата:   06-07-20 15:40

petervassilev написа:

> През последните години озоновата
> дупка се позатвори, УВ прониква
> по-трудно и ... ето ти гъби, плесени,
> нови микроби [smile].
> Като нищо [beer]

[beer]

Автор: kvakioh   
Дата:   06-07-20 20:45

Понякога от нищото, от стоене на апарат/обектив в калъф от изкуствена кожа в шкаф в хол или тъмна спалня. Имал съм, срещал съм, махал съм, дори имаше един, с който експериментирах, супер спецове и сервизи из Англия ми казаха да го отпиша. Смело ползвах за кратко чист амоняк, после директно 1 цял ден в 30% перхидрол. Минаха и заминаха. Даже многослойното покритие доста се избистри и изчисти.
Иначе ако са отвътре на обектива-доста трудно се махат. Следва не само почистване, но и да се върне оптиката и елементите да са на мястото си. Сложна работа, но не невъзможна. Специалистите намаляват.
Не поддържам идеята за ползване на гъбясали обективи, още повече когато са в близост до друга оптика, апарати, чанти и т.н. Нищо, никога, никога и НИКОГА няма да е "арт" "мегаяко", както и половинките-третинки кадри "first of the roll", което е хабене на лента в началото и преневрежение към останалите 35/23 кадъра (или по-малко ако е рол 120), което се намира все по-рядко като материал- лента. Също и ползването на супер изфирясала лента, с воали и т.н. Няма как нещо неприятно и чиста проба хабене на материал да е артистично, идейно и т.н. Затова или ги махам тия обективи, или ги чистя. Поне 10 съм изчистил от външни гъби, 3 от вътрешни. Не го правя повече. Просто не са ми попадали.
Всичко казано дотук не съветвам да правите у дома или да го правите на своя отговорност. Аз съм си поел своята, като съм правил тия "лекувания" на гъби.

Публикацията е редактирана (06-07-20 21:08)

Автор: ivansky   
Дата:   08-07-20 00:04

Автор: Gruyo
Дата: 06-07-20 15:01

"Добре влага ,ма никога не съм имал проблем с мойте ! Мисля че до преди 15 години и никой не споменаваше за тях !! Дали защото качеството пада или преди 25 години се правеха по качествени оптики !! Вадил съм мехов апарат от мазе и чиста и ясна оптика без петънце !! Явно се промениха нещата, озадачаващо е!"

Гъбите обичат просветления слой, а меховият апарат най-вероятно е без въпросното покритие на лещите, затова гъбата го е подминала.

Дата:   08-07-20 00:34

"Гъбите обичат просветления слой ..."

Логично е гъбите да виреят най-добре между/под слоеве, покрития и т.н., т.е. там, където се задържа влага, където е достатъчно топло/студено и защитено от светлина (напр. по периферията на лещите).

Например, стар (100-годишен) добре вентилиран триплет от мехов апарат с лещи без покрития обикновено е негостоприемна среда за гъбички. Освен ако не бъде затворен дълго време в кутия на влажно място.

Материалите на обектива също би трябвало да са от значение, напр. леко киселинно pH е благоприятна среда за гъбички.

Автор: Raffito   
Дата:   09-07-20 07:47

за гъбите

Дата:   09-07-20 11:38

@ Raffito

[smile]

Има и популярни рецепти за леща с гъби (печурки) [smile] .

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »