Автор: kvakioh
Дата: 06-07-20 20:45
Понякога от нищото, от стоене на апарат/обектив в калъф от изкуствена кожа в шкаф в хол или тъмна спалня. Имал съм, срещал съм, махал съм, дори имаше един, с който експериментирах, супер спецове и сервизи из Англия ми казаха да го отпиша. Смело ползвах за кратко чист амоняк, после директно 1 цял ден в 30% перхидрол. Минаха и заминаха. Даже многослойното покритие доста се избистри и изчисти.
Иначе ако са отвътре на обектива-доста трудно се махат. Следва не само почистване, но и да се върне оптиката и елементите да са на мястото си. Сложна работа, но не невъзможна. Специалистите намаляват.
Не поддържам идеята за ползване на гъбясали обективи, още повече когато са в близост до друга оптика, апарати, чанти и т.н. Нищо, никога, никога и НИКОГА няма да е "арт" "мегаяко", както и половинките-третинки кадри "first of the roll", което е хабене на лента в началото и преневрежение към останалите 35/23 кадъра (или по-малко ако е рол 120), което се намира все по-рядко като материал- лента. Също и ползването на супер изфирясала лента, с воали и т.н. Няма как нещо неприятно и чиста проба хабене на материал да е артистично, идейно и т.н. Затова или ги махам тия обективи, или ги чистя. Поне 10 съм изчистил от външни гъби, 3 от вътрешни. Не го правя повече. Просто не са ми попадали.
Всичко казано дотук не съветвам да правите у дома или да го правите на своя отговорност. Аз съм си поел своята, като съм правил тия "лекувания" на гъби.
Публикацията е редактирана (06-07-20 21:08)
|
|