Автор: marves
Дата: 10-06-20 10:55
Термокамерите за адаптиране към смартфон са на Seek и FLIR (най-известните, а може да има и други китайски). Аз имам Flir One Pro и работи отлично, сравнявал съм го като данни с много скъпа (хиляди) професионална FLIR термална камера за индустрията, с които примерно много лесно и бързо се установяват проблеми по слаботокови платки и дори цели електро табла, защото се хваща буквално за секунда лоша спойка, дефектен полупроводников елемент, хлабава твърда връзка на проводник (кабел), превенция срещу евентуални катастрофи като пожар и гърмежи в запалими и/или избухливи среди в индустрията.
Има и китайски телефони с вградена термокамера, също вършат работа.
Но това не е технология, с която да се забавляваш (интереса е първите 2-3 минути), ами е необходима причина за "инвестицията" (която се стопява много бързо, защото вече има Термо-играчки и по 100-200 долара).
И да се спомене нещо изключително важно, което малко ползватели на термокамери знаят и имат предвид - те показват относителни температурни стойности. В моята сфера на работа и покрай корона вируса се нагледах на пропуски покрай този детайл, където монтират статични или ползват преносими/ръчни термални камери по входове на предприятия/заводи. Резултатът е недопустими грешки при изверването на хората в граници +/- 2-5 градуса, което на практика обезсмисля цялата апаратура, защото задачата й е да "лови" хора при зададена граница, примерно, 38.0C.
Говоря за модерни и промишлени инсталации за десетки хиляди парички.
Решението е термалната камера да "вижда" винаги в полезрението си предмет с постоянна температура (пример от практиката - кутия с вграден нагревател и терморегулатор, поддържаща постоянна и много точна повърхността температура в граници +/- 0.1 градуса, независимо от външни температурни аномалии).
Спрямо този предмет се задава на термокамерата автоматично да се калибрира през някакъв интервал от време и получаваме работеща система за контрол на достъпа и улов в реално време на "зомбитата".
Без предмет за референтна стойност, по който да калибрираме, на практика всяка термална камера показва относителна стойност спрямо най-ниска и най-висока температура в полезрението си. Разликата между двете стойности е винаги вярна, но нито една от конкретни температурни показания няма да е "вярна", ако гоним точни стойности.
|
|