Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Батерии EN-EL15 за Nikon
Автор: belmondo77   
Дата:   14-05-20 07:41

Търся / купувам стари, "умрели" батерии EN-EL15.

Цена - по договаряне.

Занимавам се с рециклиране на такива батерии и тъй като обикновено този модел са "заключени" и не подлежат на смяна на клетките в тях искам да установя дали е така при всички ревизии (оригинални и реплики) или има и такива, които могат да се рециклират (подмяна на двете клетки вътре в пластмасовия корпус с нови - Panasonic 2040mAh).

До момента съм пробвал 4 батерии (реплики на EN-EL15) - без успех. След смяна на клетките фотоапарата - Nikon D750 показва, че има батерия, но празна и не тръгва. Репликите са с много по-нисък капацитет - 900-1000mAh и съответно с D750 правя наполовина от кадрите, които бих направил с оригиналната батерия.

Започнах този експеримент, защото нова батерия, оригинална е над 100 лв. Рециклирането - ако успея да намеря ревизия на батерия, която "тръгва" ще е около 60 лв с клетки Panasonic със същия капацитет като оригиналната... Даже една идея по-голям...

Имам някаква надежда, че някоя реплика може да "тръгне". Макар че с оригинална не съм правил тест все още. Не съм равил тест и с байпас без спад на напрежението на батерията, но не разполагам с повече "материал" за експерименти[smile] Така че - помагайте!

При Canon имах успех с няколко батерии - оригинални.

Благодаря предварително!


За връзка:
0898 5 777 05 Любо или на лично съобщение


Отговори на това съобщение
 Re: Батерии EN-EL15 за Nikon
Автор: Synthy   
Дата:   14-05-20 09:03

Ако целта е просто да намериш читава реплика - DSTE е марката. капацитета им е по-голям от на оригиналните и е истински.

Отговори на това съобщение
Последни от секция Фотописи: Добави свой Фотопис » Вход
"Faces" от Paulina Kadreeva - 2 коментара
"Фотосесия на лъвицата от Зоопарк - Ловеч" от Емил Христов - 0 коментара
 Re: Батерии EN-EL15 за Nikon
Автор: lamerko   
Дата:   14-05-20 09:41

Проблема обикновено не е в клетката, а в електрнната защита, която помни старото състояние...

Отговори на това съобщение
 Re: Батерии EN-EL15 за Nikon
Автор: belmondo77   
Дата:   14-05-20 10:22

Идеята е да направя / рециклирам батерия, по-евтина от оригиналната, и с реални параметри и капацитет. Относно възможния капацитет - Panasonic 18500 клетката, която искам да ползвам е с най-големия - 2040mAh. Каквото и да видя написано на лепенката на батерията над това е абсурд - няма такава клетка освен надписани както UltraFire и т.н. Занимавам се над 15 години с батерии - рециклиране и производство и съм убеден в това.
Гледах DSTE - указали са капацитет 2550mAh, което според мен е надписано леко. А и цена от 12 паунда малко ми е съмнително... В EN-EL15 се ползват клетки Li-ion с размер 18500. Panasonic 18500 е с най-голям капацитет - http://www.batteryspace.com/prod-specs/10461.pdf
Като - Rated: 1900 (при 25 градуса по Целзии), Typical: 2040.

Имам някакъв спомен, че в една EN-EL15, на която беше изгоряла електрониката бяха такива.

Все пак ще последвам съвета Ви и ще поръчам една DSTE, за да я кача на стенда и да я тествам... Благодаря!


Да, защитата е няколко вида - или брояч на цикли или спад на напрежението или комбинация от двете. Има и други типове, но става много за писане... Няколко пъти се получава успешно рециклиране с байпас, когато не е с брояч.

Определено не смятам да се отказвам и да опитам.[cool]

Отговори на това съобщение
 Re: Батерии EN-EL15 за Nikon
Автор: lord_kik   
Дата:   14-05-20 14:18

Имам една която в името на каузата мога да ти я дам,ако искаш пиши намлично.

Отговори на това съобщение
 Re: Батерии EN-EL15 за Nikon
Автор: Konstantinov   
Дата:   14-05-20 15:38

Нямам умряла батерия за д750 но според мен може да ползваш електрониката от батерия за безогледалка сони менте или друга батерия за фотоапарат с напражение 7.4 волта както ги водят.Извел съм трите жици от такава батерия сони махнал съм двете батерии дето не работят и съм свързал с държач и 2 батерии по 3000МАЧ 18650, на даржача съм пробил отвор ф7 и със цолов винт от евроболт , на който сам изпилил главата ,връзвам отдолу на сони нексф3 и работи.Апарата не разбира че батерията не е оригинал може да се заражда както в пакет през електрониката на батерията в апарата с юсб или в зарядно за батерии сони.Може да се извадят батериите от държача и да ги зареждаш в отделно зарядно за 18650.
Страх ме е да пробвам на д750 защото е по-скъп, купувам си ментета от ибей.де и от тия за никон съм доволен, на сони се скапват за 2 години максимум.
Може да се пробва в грипа за д750,има шейна която работи със обикновени батерии и със тая от апарата и настройка от д750 каква е батерията.С енелуп при мен работи.С тия панасоник 3.7-4.3волта ще стане с две батирии или повече с разместване на свързването , ама четох че слагат и ограничение на тока като заместват никел метал хидридни с литиево йонни , или някаква електроника от батерия за апарат би могло да стане ама след като си измерят тока който черпи апарата и при същия товар да се види как се държи външното захранване с литиево йонните батерии.Публикацията е редактирана (14-05-20 15:56)

Отговори на това съобщение
 Re: Батерии EN-EL15 за Nikon
Автор: Yog   
Дата:   14-05-20 15:52

На Z6 батерията е същата. В смисъл, оригиналната е 15b но и старите стават. За 60 лева някъде купих от английския Амазон две резервни от някаква китайска марка. 6 месеца имах камерата и китайската резервна, която ползвах, не се различаваше от оригиналната по нищо. Не рискувах да я зареждам в камерата, а ползвах зарядното с което дойдоха двете. Но мисълта ми е, при условие че китайските копия са по 30 лева едната, от какъв зор ще си правиш самоделни по 60...

Отговори на това съобщение
 Re: Батерии EN-EL15 за Nikon
Автор: belmondo77   
Дата:   18-05-20 06:49

Зора ми, така да се каже е да проверя няколко неща: дали въобще е възможно такова рециклиране, ако е възможно - с кои батерии, и най-важното - да получа продукт с параметрите на оригиналната батерия, но на цената на заместителите. Честно казано, предпочитам да имам две адекватни батерии отколкото да нося 5 реплики с незнаен капацитет и незнайно кога ще умрат рязко...

Ползвам мобилно зарядно за EN-EL15, което е с опция за Battery health - демек - мери вътрешно съпротивление (предполагам) и казва в какво състояне е батерията. При репликите нещата са много зле...

Относно идеята на Konstantinov за нещо като външна батерия - power bank, ползвайки старата батерия като адаптер - има такива готови системи, но не ми се иска да влача кабели или да "надувам" размера на камерата с грип.
Иначе - да, идеята е добра и съм правил такива модификации.

Става и с 18650 клетки и с 20700, и 21700 и мога да "докарам" капацитет от 10 000mAh с клетки Samsung като външна батерия, а теглото е около 200 грама. А кадрите стават безумно много - може и над 3000 да се направят с една батерия. Но това е друга тема...

Засега се придържам към този проект в темата [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Батерии EN-EL15 за Nikon
Автор: wlad   
Дата:   18-05-20 11:33

както ти казаха и нагоре - това вече е измислено и няма причина да се мисли наново. DSTE за 10 долара върши чудеса, на мястото на 156-левовата. Имам такава за сони, не намирам разлика с оригиналната.
Единственото неприятно е, че спряха доставките от първоизточника до Бг от Коледа насам, не знам защо.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »